Βουλγαρία! Ο ταξιδιωτικός προορισμός που δεν είχες στα ταξιδιωτικά σου δεδομένα, αλλά πρέπει άμεσα να μπει. Το Low Budget που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μέχρι εκεί είναι μεγάλο δέλεαρ, αλλά όταν πας εκεί θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι το μόνο!

Σόφια, Βουλγαρία
Σόφια, Βουλγαρία

Πρωτεύουσα: Σόφια
Χώρα: Βουλγαρία
Πληθυσμός: 7.000.039
Έκταση: 110.994 km2
Επίσημες γλώσσες: Βουλγάρικα
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Θρήσκευμα: Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Νόμισμα: Λεβ (BGN)
Οδηγούν από: δεξιά

Γενικές Πληροφορίες:
Και ενώ από τα ανατολικά βρέχεται από τη Μαύρη θάλασσα, στα νότια συνορεύει με την Ελλάδα. Έχει έκταση 110.994 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει 7.000.039 πληθυσμό και η οδήγηση στη χώρα γίνεται από τα δεξιά. Το νόμισμα που χρησιμοποιούν στη Βουλγαρία είναι το Λεβ. Μπορεί να είναι ένας παρεξηγημένος τουριστικός προορισμός, όμως σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη για αυτόν, αφού τον επισκεφθείς.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Shopska salad αγαπημένο πιάτο των τουριστών αλλά και των ντόπιων. Sirene po Shopski το τοπικό λευκό τυρί, Tarator η κλασσική βουλγάρικη σούπα, τα αυγά ποσέ των Βούλγαρων που δεν είναι άλλα από τα Panagyurski Eggs και φυσικά το Lukanka που είναι το δικό τους σαλάμι. Εννοείται θα δοκιμάσεις την παραδοσιακή τους τυρόπιτα Banitsa τα βουλγάρικα ντόνατς Mekitsa, αλλά και το Mish-Mash.

Παραδοσιακά βουλγάρικα γεμιστά
Παραδοσιακά βουλγάρικα γεμιστά

Που να πάω – Τι να δω:
Δε γίνεται να πας στη Βουλγαρία και να μην περάσεις -έστω από την πρωτεύουσα Σόφια. Σε αυτή θα βρεις πολλά αξιοθέατα με πιο σημαντικά τον Καθεδρικό του Αλέξανδρου Νιέφσκι, την υπέροχη Λεωφόρο Vitoshka αλλά και το ατελείωτο πάρκο Borisova Gradina. Μπορείς να δεις κι άλλα αξιοθέατα της πόλης στον αναλυτικό ταξιδιωτικό μας οδηγό εδώ. Εκτός πρωτεύουσας πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς την Ιερά μονή Ρίλα αλλά και το βουνό που προσφέρεται για απίθανες δραστηριότητες καλοκαίρι και χειμώνα. Φυσικά το πολυδιαφημισμένο Μπάσνκο είναι και αυτό μια επιλογή. Μια εξαιρετική επιλογή και για όσους αναζητούν τη φύση στα ταξίδια τους είναι και η πεζοπορία στις 7 λίμνες.

Εκτός όμως από τα ήδη γνωστά μέρη για να πας στη Σόφια, υπάρχουν και τα άλλα, τα πιο κρυμμένα. Για παράδειγμα η σπηλιά Prohodna με τα επιβλητικά «μάτια του Θεού» ή η Devetashka Cave που είναι μια από τις εντυπωσιακότερες που έχουμε δει στη ζωή μας. Βέβαια η Βουλγαρία δεν διαθέτει όμως μόνο σπηλιές. Το Βέλικο Τάρνοβο είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις που θα συναντήσεις στη χώρα και για αυτό της αξίζει μια στάση -αν όχι μια διαμονή. Φυσικά μην παραλείψεις το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ αλλά και την σπηλιά Bacho Kiro. Αξίζει να επισκεφθείς το μέρος τις μεσημεριανές ώρες για να «γλιτώσεις» από τον ήλιο και να περπατήσεις μέσα στην πολύ δροσερή σπηλιά.

Εννοείται πως δεν γίνεται να αφήσεις έξω από την «ξενάγησή» σου στη χώρα το κομουνιστικό μνημείο Μπούζλουτζα. Επίσης μπορείς να δεις από κοντά έναν από τους αρκετούς θρακικούς τάφους της περιοχής και φυσικά την μοναδική Φιλιππούπολη!

Ιερά Μονή Ρίλα
Ιερά Μονή Ρίλα

Που να μείνω:
Πρώτη στάση του ταξιδιού μας ήταν το βουνό Ρίλα αλλά και η γύρω περιοχή. Εκεί μείναμε στο Green Preslap. Αν θέλεις να μείνεις και εσύ σε ένα φθηνό κατάλυμα ψάξε εδώ. Στο Green Preslap πληρώσαμε 35 ευρώ το βράδυ. Κατά τη διαμονή μας στη Σόφια μείναμε στο Orange Flower Apartments. Στο Orange Flower Apartments πληρώσαμε 38 ευρώ το βράδυ. Αν θέλεις να μείνεις και εσύ σε αυτό τσέκαρε εδώ, αν θέλεις να βρεις κάτι άλλο ψάξε εδώ. Κατά τη διαμονή μας στην περιοχή Lukovit μείναμε στο ξενοδοχείο Misha. Στο Misha Apartments πληρώσαμε 38 ευρώ. Αν θέλεις να μείνεις και εσύ στο Misha τσέκαρε εδώ, αν θέλεις να βρεις κάτι άλλο ψάξε εδώ.

Που μείναμε στη Βουλγαρία με παιδί και σκυλί | Ξενοδοχεία

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία
Φιλιππούπολη, Βουλγαρία

Πως να φτάσω στην Βουλγαρία:
Ειδικά από την Μακεδονία πχ. Θεσσαλονίκη είναι πολύ εύκολο να πας στη Σόφια (Βουλγαρία) και με αυτοκίνητο. Αυτό που κάναμε εμείς δηλαδή. Αν όμως θέλεις να πας αεροπορικώς από Αθήνα και πάλι μπορείς. Το ταξίδι από την Αθήνα για την πρωτεύουσα, διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά και κοστίζει περίπου 130-140 ευρώ.

ΒΙΝΙΕΤΑ:
Στη Βουλγαρία, αντί διοδίων πληρώνεις τη λεγόμενη «Βινιέτα». Ακόμη και ως τουρίστας συμφέρει να την αγοράσεις καθώς έχει ισχύ μιας εβδομάδας και κοστίζει 15 λέβα (7,5 ευρώ).

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ HAPPY TRAVELLER: 
Happy Traveller στη Βουλγαρία (ΜΕΡΟΣ Α)
Happy Traveller στη Βουλγαρία (ΜΕΡΟΣ Β)
Happy Traveller στη Βουλγαρία (ΜΕΡΟΣ Γ)

Σημείωση: Εμείς ταξιδέψαμε τον Ιούλιο του 2019. Οι τιμές αλλά και κάποια άλλα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου.

LEAVE A REPLY