vegemite
Η Αυστραλία έχει επιρροές από πολλές χώρες και ιδιαιτέρα ανεπτυγμένη κουλτούρα φαγητού. Ο κύριος λόγος είναι η έντονη μετανάστευση προς αυτή, από ανθρώπους με καταγωγή από διάφορες χώρες του κόσμου.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αυστραλιανή κουζίνα να είναι γεμάτη από ωραίες γεύσεις και νόστιμα πιάτα. Σίγουρα πολλά είναι αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις όταν βρεθείς στην εκεί, όμως εμείς δοκιμάσαμε, επιλέξαμε και σου παρουσιάζουμε τα 10 καλύτερα.

1. Emu (στρουθοκαμήλος)
Η Αυστραλία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου καταναλώνεται η στρουθοκάμηλος. Έχει εξαιρετικά άπαχο και είναι πολύ δημοφιλής στους σεφ της Αυστραλίας. Δεν είναι εξίσου εύκολο να την δοκιμάσεις σε άλλες χώρες.

2. Hamburger (αυστραλιανό)
Μπορεί το μπιφτέκι να μην είναι αυστραλιανή επινόηση όμως η προσθήκη συγκεκριμένων υλικών το κάνει άφθαστο σε γεύση. Σίγουρα έχεις δοκιμάσει πολλά μπέργκερ στη ζωή σου. Θα αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει αυτό στη λίστα μας. Έχει όμως τον λόγο του. Το αυστραλιανό μπέργκερ δεν μοιάζει με τα άλλα. Εκτός από τα κλασσικά τυρί, ντομάτα, μαρούλι, ψητά κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτας (ketchup) περιέχει παντζάρι, ανανά, τηγανητό αυγό και μπέικον. Δοκίμασέ το και μας ευχαριστείς μετά!

3. Chiko Roll
Το Chiko Roll είναι ένα αυθεντικό σνακ από την Αυστραλία, το οποίο εφευρέθηκε από τον Frank McEncroe. Είναι εμπνευσμένο από τα κινέζικα spring rolls. Περιέχει κυρίως λάχανο, κριθάρι, καρότο, πράσινα φασόλια, βόειο κρέας, βόειο λίπος, δημητριακά σιταριού, σέλινο και κρεμμύδι.

4. Lamingtons
Τα διεκδικεί και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα έχει γραφτεί και βιβλίο σχετικά με την καταγωγή τους, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τα μικρά αφράτα κέικ.  Είναι το νόστιμο αφράτο κεκάκι στο οποίο δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς (στο εγγυόμαστε). Διαθέτει μια στρώση σοκολάτας και καρύδα. Είναι το «Εθνικό κέικ της Αυστραλίας». Επίσης μπορείς να το κόψεις στη μέση και να προσθέσεις κρέμα ή μαρμελάδα. Έτσι θα μπορούσες να το απολαύσεις μαζί με τον καφέ ή το τσάι το απόγευμα. Και φυσικά μην ξεχάσεις η 21η Ιουνίου είναι η Εθνική Ημέρα του Λάμινγκτον.

5. Κρεατόπιτες (meat pies)
Εάν δεν έχεις φάει ποτέ κρεατόπιτα, τότε δεν έχεις δοκιμάσει τον αυθεντικό αυστραλιανό πολιτισμό. Οι αυστραλιανές κρεατόπιτες είναι απόλυτα συνυφασμένες με τα απογεύματα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μάλιστα πολλές μάρκες -όπως Four ‘N Twenty και Vili’s- έχουν δημιουργήσει τις κρεατόπιτες που λατρεύουν τόσο οι Αυστραλοί. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της πίτας είτε εκείνη με τυρί και μπέικον ή είτε με κατσικίσιο κρέας αλλά και πολλές ακόμη. Η πίτα αυτή σερβίρεται ζεστή με σάλτσα ντομάτας και τρώγεται με το χέρι.  Ο πιο διαδεδομένος συνδυασμός είναι με κιμά και τυρί. Εκτιμάται ότι οι περίπου 24 εκατομμύρια Αυστραλοί τρώνε μέχρι 300 εκατομμύρια κρεατόπιτες ετησίως.

5. Αρνί ψητό
Τελικά συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όταν η μαμά μαγειρεύει ψητό αρνί τις Κυριακές. Όλοι μαζεύονται σπίτι. Αυτό γίνεται και στην Αυστραλία. Το αρνί είναι ένα από τα κλασσικά κρέατα που μαγειρεύουν και το τιμούν δεόντως. Στις συνταγές τους προσθέτουν σκόρδο, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο. Το σερβίρουν με πατάτες. Αν και η προέλευσή του δεν είναι αυστραλιανή, οι Αυστραλοί λένε πως μόνο εκείνοι ξέρουν να το φτιάχνουν τόσο νόστιμο.

6. Μάνγκο Bowen
Αυτά τα μάνγκο καλλιεργούνται μόνο στην Αυστραλία και θεωρούνται από τα καλύτερα. Αν είσαι λάτρης του φρούτου δώσ’ του σίγουρα μια ευκαιρία. Τα μάνγκο bowen είναι αποτελεί το 80% των μανγκών που παράγονται στην Αυστραλία.

7. Κροκόδειλος
Το δέρμα του κροκόδειλου γίνεται πορτοφόλια, ζώνες και τσάντες όμως το κρέας του δεν έχουμε συνηθίσει να το τρώμε. Στην Αυστραλία δεν ισχύει αυτό. Εκεί τον προτιμούν αρκετά οι ντόπιοι. Αν είσαι φαν των πρωτότυπων γεύσεων, κάνε μια δοκιμή!

8. Ψητό καγκουρό
Το καγκουρό έχει κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και το καταναλώνουν αρκετά στην Αυστραλία. Μαγειρεύεται με σκόρδο, πιπέρι, δεντρολίβανο, κόκκινη σταφίδα και πορτοκάλι.

9. Yabbies
Μιλάμε για τα μικρά οστρακοειδή του γλυκού νερού. Τα yabbies μοιάζουν με τους αστακούς και έχουν αρκετό κρέας, κυρίως στην ουρά και τα νύχια. Έχουν γεύση γλυκιά και χυμώδη.

10. Fairy Bread
Το Fairy Bread είναι φέτες άσπρου ψωμιού με μαργαρίνη ή βούτυρο και καλυμμένο με πολύχρωμες τρούφες. Συνήθως κόβεται σε τέσσερα τρίγωνα. Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920. Συνήθως σερβίρονται σε παιδικά πάρτυ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η προέλευση του όρου δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να έχει προέλθει από το ποίημα «Fairy Bread» του Robert Louis Stevenson, που δημοσιεύθηκε το 1885. Επίσης γιορτάζεται και ως “Ημέρα ψωμιού νεράιδας” στις 24 Νοεμβρίου.

10+1. BONUS Τυποποιημένα αυστραλιανά προϊόντα
Μπορεί να μην είναι ένα όμως είναι μια κατηγορία. Τα αυστραλιανά προϊόντα είναι ικανά να σε ξετρελάνουν. Ιδανικά για δοκιμή είναι το Aeroplane Jelly (ένα πασίγνωστο ζελέ από το 1927), το Weet-Bix (το αγαπημένο αυστραλιανό πρωινό) και τα Tim Tam (αυστραλιανά μπισκότα) και φυσικά το πιο γνωστό αυστραλιανό προϊόν το Vegemite (βέτζεμαϊτ), που είναι προϊόν επάλειψης ψωμιού. Το Vegemite, είναι το αγαπημένο -πρωινό- και όχι μόνο των Αυστραλών. Το τρώνε κυρίως με ψωμί και το λατρεύουν. Αξίζει να το δοκιμάσεις, αλλά προσοχή… σε μικρή ποσότητα γιατί η γεύση του είναι κάπως περίεργη.

LEAVE A REPLY