DCIM100GOPROG0504657.

Λέσβος! Το να πατάς το πόδι σου στην Λέσβο είναι εκπληκτικό. Γοητεύεσαι από την φύση, ερωτεύεσαι την θάλασσα και αφήνεσαι μονομιάς στο κάθε της σοκάκι. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μπορεί άνετα να περηφανεύεται πως έχει κλέψει την καρδιά μου, αφού είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς εντός Ελλάδας. Οι δανδελωτές παραλίες, οι πανέμορφοι οικισμοί και οι καλοσυνάτοι άνθρωποι είναι κάτι που δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα. Το ταξίδι στη Λέσβο μόλις ξεκίνησε!

Η Λέσβος τους τελευταίους μήνες έχει δοκιμαστεί πολύ από την προσφυγική κρίση. Σκοπός μας βέβαια με αυτό το επεισόδιο δεν είναι να ασχοληθούμε με το ζήτημα, άλλα να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές αυτού του ευλογημένου αυτού τόπου.

mytilene

Θα επισκεφθούμε το αρχοντικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου και θα το εξερευνήσουμε από άκρη σε άκρη. Θα περιπλανηθούμε στην πρωτεύουσα και αφού περάσουμε από Καλλονή θα καταλήξουμε στην πανέμορφη Μήθυμνα με τα μαγικά σοκάκια και το επιβλητικό της Κάστρο. Η βόλτα μας στο νησί θα περιλαμβάνει την πανέμορφη Σκάλα Συκαμινέας και την ιερά μονή Ταξιαρχών με τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στη συνέχεια θα φτάσουμε στην Δυτική πλευρά του νησιού και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα γνωρίσουμε το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Τέλος θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του ούζου Μυτιλήνης στο γραφικό Πλωμάρι!

DCIM100GOPROG0544723.

ΛΕΣΒΟΣ

 1. Η Λέσβος είναι ελληνικό νησί και είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας.
 2. Το νησί έχει πληθυσμό 85.330 κατοίκους και βρίσκεται απέναντι από τις Τουρκικές ακτές.
 3. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μυτιλήνη. Από εκεί προέρχεται και η δεύτερη ονομασία του νησιού.
 4. Λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κατοίκων με την ποτοποιία, η Λέσβος θεωρείται η πατρίδα του ούζου.
 5. Η Λέσβος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και τα παλαιότερα ευρήματα ανήκουν στην Παλαιολιθική εποχή.
 6. Στη Σμύρνη και στην Αθήνα βρέθηκαν Λεσβιακοί αμφορείς οι οποίοι αποδεικνύουν, ότι η εξαγωγή του κρασιού στη Λέσβο άρχισε από τον 7o αι. π.Χ
 7. Έγινε μια πρώτη προσπάθεια κατάληψης της Λέσβου από τους Τούρκους το 1455, μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, που όμως απέτυχε.

lesvos 2016 (5)

ΜΥΘΗΜΝΑ – ΜΟΛΥΒΟΣ

 1. Η Μήθυμνα ή Μόλυβος θεωρείται τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου αφού προσλκύει έντονα ξένους και ντόπιους επισκέπτες.
 2. Το κάστρο του Μολυβου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φρούρια του νησιού και ένα μέρος που πρέπει σίγουρα  να επισκεφθείς.
 3. Η πόλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μήθυμνα, ενώ στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου απέκτησε το όνομα Μόλυβος.
 4. Το αρχαίο όνομα της περιοχής οφείλεται στη Μήθυμνα, κόρη του Μακαρέα και σύζυγο του Λεπετύμνου.

IMG_0592

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 1. Το ιερό προσκύνημα του Ταξιάρχη Αρχάγγελου Μιχαήλ είναι ολόσωμο και ανάγλυφο και είναι το μόνο τρισδιάστατο προσκύνημα που αποδέχεται η χριστιανική πίστη.
 2. Η παράδοση λέει πως το προσκύνημα πλαστηκε από χώμα κι αίμα καλόγερων, που σφαγιάστηκαν απ’ τους Αγαρηνούς ή Σαρακηνούς πειρατές.
 3. Από την σφαγή γλίτωσε μόνο ένας μοναχός που κρύφτηκε και  έπλασε το σημερινό ανάγλυφο καθιστό σε βράχο.
 4. Κατά την διάρκεια της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ, πλήθος κόσμου συρρέει περπατώντας 48 χλμ από την Μυτιλήνη έως το μοναστήρι.

 

Ούζο Βαρβαγιάννη

IMG_1301

Στην Μυτιλήνη βρήκαμε και το καλύτερο ούζο! Μα που αλλού… φυσικά στο πανέμορφο Πλωμάρι! Εκεί θα βρεις τους εκπληκτικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους που έχουν -εδώ και 150 χρόνια- φτιάξει το ούζο Βαρβαγιάννη! Το ούζο Βαρβαγιάννη είναι ένα από τα πιο γνωστά , εύγευστα και παραδοσιακά ούζα της Μυτιλήνης αλλά και όλης της Ελλάδας.

IMG_1386

IMG_0322

Ιερά Μονή Υψηλού

 1. Θα βρεις την Ιερά Μονή Υψηλού στην κορυφή του Όρδυμνου η οποία είναι χτισμένη εκεί εδώ και πολλούς αιώνες.
 2. Η Ιερά μονή Υψηλού λέγεται αλλιώς και Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
 3. Το Μοναστήρι, χτίστηκε τη Βυζαντινή εποχή πριν από το 800 μΧ. Λέγεται ότι η αρχική του ονομασία ήταν « Μονή Κόρακος».
 4. Η Ιερά μονή Υψηλού είναι αντρικό μοναστήρι.

 IMG_9858

SunRise Hotel

 1. Το SunRise Hotel βρίσκεται στον Μόλυβο (Μήθυμνα) σε μια εκπληκτική τοποθεσία με εξαιρετική θέα.
 2. Το SunRise Hotel διαθέτει δωμάτια με θέα προς τη θάλασσα, σουίτες και κυρίως άνετους χώρους και διαμονή.
 3. Στο SunRise Hotel θα βρεις πισίνες, τζακούζι, σάουνα αλλά και γυμναστήριο για όσους δεν εσένα που δεν θέλεις να χάσεις την φόρμα σου.

DCIM100GOPROG0614841.
DCIM101GOPROG0687753.

SHARE
Previous articleHappy Traveller στην Λέσβο
Next articleΒγάζουμε εντυπωσιακή Dronie στο Ποσείδι της Χαλκιδικής σε 4K
Πιστεύω στους αγγέλους, στα παραμύθια και στο κάρμα. Κάποιες φορές ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Εργάζομαι ως αρχισυντάκτρια της ταξιδιωτικής τηλεοπτικής εκπομπής Happy Traveller. Δεν μου αρέσει απλώς να ταξιδεύω, το έχω ανάγκη. Η ζωή μου γεμίζει όταν αγαπάω, όταν γράφω και όταν έχω αγκαλιά τα σκυλιά μου. World Traveller & DayDreamer for life!

LEAVE A REPLY