Η Λετονία θα έλεγε κανείς ότι απέχει διατροφικά από τις συνήθειες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά δεν τρώνε κάτι εξαιρετικά μακρυά από εμάς. Τα κύρια και αγαπημένα συστατικά που χρησιμοποιούν για το καθημερινό τραπέζι είναι χοιρινό, ψάρι, πατάτες και ο άνηθος που τον αγαπούν πολύ.

Πάμε όμως να μάθουμε τα 10 κορυφαία και παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις όταν πας στη Λετονία.

Riga Letonia Happy Traveller (79)

1.Σούπα παντζαριού
Η σούπα παντζαριού είναι ένα μοναδικό λετονικό πιάτο. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο παράξενο το χρώμα της όμως θα σου φανεί ακόμη πιο παράξενη η γεύση της. Η σούπα αυτή σερβίρεται κρύα και παρασκευάζεται με κεφίρ, αγγούρια, αυγά, βότανα και φυσικά παντζάρια.
2. Speck
Το Speck είναι ένας τύπος καπνιστού μπέικον και είναι εξαιρετικά λιπαρό. Άρχισε να καταναλώνεται στη Λετονία πολλούς αιώνες πριν, όταν οι χωρικοί χρειαζόντουσαν πολλή ενέργεια προκειμένου να εργαστούν στους αγρούς. Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με το Speck είναι το pelēkie zirņi ar speķi. Είναι ένα απλό πιάτο φτιαγμένο με πολλά είδη μπιζελιών, τηγανητά κρεμμύδια και Speck.
3. Σούπα ψωμιού
Αν η κρύα παντζαρόσουπα δεν είναι αρκετά περίεργη για σένα, τότε πρέπει να δοκιμάσεις τη σούπα ψωμιού. Θεωρείται επιδόρπιο και είναι φτιαγμένη από ψωμί σίκαλης, με ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και σαντιγύ. Οι περισσότεροι Λετονοί την λατρεύουν καθώς τους θυμίζει την παιδική τους ηλικία.
4. Κβας (Kvass)
Το κβας είναι ένα ποτό, που είναι δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και φτιάχνεται από ψωμί σίκαλης. Δεν θεωρείται αλκοολούχο ποτό, αλλά περιέχει έως 1,2% αλκοόλ.
5. Τηγανίτες από πατάτες
Οι πατάτες, γενικά είναι από τα πιο σημαντικά λαχανικά της Λετονίας. Μπορεί σε εσένα να μοιάζει περίεργη μια τηγανίτα από πατάτα, αλλά οι Λετονοί τρελαίνονται για αυτήν.
6. Καπνιστό ψάρι
Τα πιο παραδοσιακά ψάρια της Λετονίας είναι ο μπακαλιάρος, το χέλι, και πολλά ακόμη. Το Liepajas menciņš είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την Liepaja. Περιέχει καπνιστό ψάρι πατάτες και κρεμμύδια.
7.Μανιτάρια
Τα μανιτάρια αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της λετονικής κουζίνας. Μάλιστα το φθινόπωρο οι Λετονοί πηγαίνουν στα δάση και μαζεύουν φρέσκα μανιτάρια για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν πολλά λετονικά πιάτα με μανιτάρι. Ίσως το πιο γευστικό να είναι το τηγανισμένο μοσχάρι με ψωμί σίκαλης και βούτυρο με αρωματικά φυτά.
8.Karbonade
Το πιάτο αυτό μοιάζει πολύ με το γνωστό σε όλους μας σνίτσελ. Το χοιρινό τηγανίζεται και συνήθως σερβίρεται με μανιτάρια και με γεμιστές με άνηθο πατάτες.
9.Riga Black Balsam
To Riga Black Balsam είναι ένα παραδοσιακό Λετονικό ποτό που παρασκευάζεται με πολλά διαφορετικά φυσικά συστατικά μαζί με καθαρή βότκα. Είναι μαύρο και πολύ πικρό, αλλά με ξεχωριστή γλυκύτητα.
10. Rasols
Δοκίμασε και την αυθεντική λετονική σαλάτα που αποτελείται από πατάτες, αυγά, ίσως μπέικον και λουκάνικα και άλλα υλικά.

LEAVE A REPLY