Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και ας έχει πινελιές Κυκλάδων. Αν τη δεις στο χάρτη έχει σχήμα πεταλούδας και αν την επισκεφθείς είναι μαγεία. Εξαιρετικό φαγητό, καταγάλανα νερά και ωραία αξιοθέατα. 


Η Αστυπάλαια είναι το νησί που ήθελες να επισκεφθείς αλλά δεν το ήξερες. Βρεθήκαμε εκεί τον Ιούνιο του 2022 και περάσαμε καταπληκτικά. Ας μοιραστούμε τώρα μαζί σου, τις σημαντικές πληροφορίες που θέλεις να ξέρεις πριν επισκεφθείς και εσύ το νησί. 

Νησί: Αστυπάλαια
Χώρα: Ελλάδα
Αρχιπέλαγος; Αιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα: Δωδεκάνησα
Έκταση: 96,9 km²
Υψόμετρο: 482 μ


Που να πάω – τι να δω: Χώρα (πέρα γιαλός δηλαδή το λιμάνι, ανεμόμυλοι, κάστρο), Στενό για μπάνιο, Μαλτεζάνα (ή Ανάληψη), Βαθύ (επίσκεψη στην ταβέρνα του χωριού για φαγητό στην κύρια Μαρία). 


Παραλίες: οι Βάτσες και τα Καμινάκια, το Λιβάδι, ο Άγιος Κωνσταντίνος. Επίσης από Πέρα Γιαλό φεύγουν καραβάκια για τον Άγιο Ιωάννη, τις Πλάκες και τη Χρυσή Άμμο.Επίσης με καραβάκι στους Κουνούπους και τον Κουτσομύτη.  

Τι να φάω – τι να δοκιμάσω: Οι νοστιμιές στο νησί πολλές, όμως για να γευτείς αστυπαλίτικη κουζίνα θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω: Λαμπριανό (γεμιστό, ψητό κατσίκι) το οποίο φτιάχνουν το Πάσχα, τα αρντιστά (τοπικό έδεσμα με βάση τις φακές) και τα πουγκιά με χλωρή (πουγκιά ζυμαριού με τυρί, ψημένα σε φούρνο). Για γλυκό: λαμπροκούλουρα, ξηροτήγανα (γλυκιές δίπλες με ντόπιο μέλι). 

Η ταβέρνα «Γαλήνη» της κυρίας Μαρίας στο Βαθύ

Που να μείνω: Κατά τη διαμονή μας στην Αστυπάλαια μείναμε στο Aegean Sea Villas. Για να κλείσεις τη διαμονή σου, στην Αστυπάλαια πάτα εδώ

Αυτά που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε στην Αστυπάλαια:

  • Να κάνεις μπάνιο στο Στενό
  • Να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιτακια με χλωρή
  • Να φας από τα χεράκια της κυρίας Μαρίας στο Βαθύ, στην ταβέρνα που είναι σελφ σέρβις. 
  • Να κάνεις βόλτα στην χώρα και το εμβληματικό κάστρο της 
  • Να μπεις σε καραβάκι και να πας για μπάνιο στους Κουνούπους και τον Κουτσομύτη. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here