Το ταξίδι δεν έχει μόνο την ευχάριστη πλευρά του. Κάποιες φορές συμβαίνουν γεγονότα τα οποία πρέπει να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι σε κάθε χώρα που θα ταξιδέψεις, αλλά δυστυχώς πάντα υπάρχουν και αυτοί που θα θελήσουν να σε εκμεταλλευτούν. Μάθε ποιες είναι οι απάτες που μπορεί να “συναντήσεις” στην ταξιδιωτική σου ζωή και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.
1. Χαλασμένο ταξίμετρο. Μπαίνεις σε ταξί και ο ταξιτζής σου λέει πως το ταξίμετρο είναι χαλασμένο και πως ο ίδιος θα σου πει μια ενδεικτική τιμή. Μην το δεχθείς. Εν ανάγκη ζήτησε να κατέβεις από το ταξί. Αν θέλεις να μείνεις στο ταξί του, φρόντισε να συμφωνήσετε κάποια συμφέρουσα τιμή για σένα (φρόντισε να έχεις από πριν υπολογίσει την αναλογία του νομίσματος σε ευρώ, για να μην τα χάσεις στο μέτρημα).
2. Ο ταξιτζής θέλει να σε πάει αλλού. Όταν ο ταξιτζής θέλει να σε πάει σε άλλο ξενοδοχείο λέγοντας σου, πως το δικό σου είναι κλειστό ή έχει ξεπεράσει τον αριθμό των κρατήσεων τότε θα πρέπει να θορυβηθείς έντονα. Μην τον πιστέψεις και φυσικά μην του επιτρέψεις να σε πάει αλλού. Ζήτησέ του να σε πάει στον αρχικό προορισμό και πες του -εν ανάγκη και ψέμματα- πως έχεις ήδη κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο.
3. Πλανόδιοι θα προσπαθήσουν να σου δώσουν δωρεάν βραχιολάκια στον δρόμο. Μην ψαρώσεις. Θα σε πρήξουν για να σου τα φορέσουν και αν πας να φύγεις χωρίς να πληρώσεις θα κάνουν σκηνή δημόσια γιατί δεν πλήρωσες. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σου φορέσει τίποτα. Και φυσικά…μην επιτρέπεις σε κάποιον ξένο να σε πλησιάζει τόσο πολύ.
4. Θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι εκεί που πας είναι κλειστά. Ακόμη και άνθρωποι στον δρόμο θα σε ρωτήσουν που πας και θα σε πείσουν πως εκεί που πας είναι κλειστά. Θα σε πάνε σε άλλο μαγαζί – μέρος και θα σε πιέσουν να αγοράσεις πράγματα. Εκείνοι παίρνουν προμήθεια από τα καταστήματα και εσύ χάνεις την ώρα σου και τα λεφτά σου. Μην αφήνεις κανέναν να σε πείσει να αλλάξεις το πρόγραμμά σου και ειδικά αγνώστους.
5. Μην συνδέεσαι σε όποιο WiFi βρεις χωρίς να ξέρεις ότι είναι ασφαλές. Πολλοί hacers φτιάχνουν δελεαστικά και δημόσια wifi ώστε να συνδέονται οι χρήστες και εκείνοι να μπορούν εύκολα να χακάρουν τα κινητά και τα προσωπικά δεδομένα των ανυποψίαστων internet-maniacs. Κάνε υπομονή και περίμενε να πας στο ξενοδοχείο σου για να συνδεθείς.
6. Σου πουλάνε πλαστά αντικείμενα (πολύτιμους λίθους, κοσμήματα κτλ) σε τιμή των αυθεντικών. Πλανόδιοι πωλητές αλλά ακόμη και σε μαγαζιά προσπαθούν να σου πουλήσουν πλαστά αντικείμενα σε λίγο φθηνότερη τιμή από τα αυθεντικά, κάνοντάς σε να πιστέψεις πως είναι ευκαιρία. Μην πειστείς! Ρώτα, ενημερώσου και μετά αγόρασε.
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν σκοπό να σε αποθαρρύνουν από το να ταξιδεύεις αλλά αντιθέτως να σε κάνουν να σκέφτεσαι περισσότερο και να προφυλάσσεις τον εαυτό σου από τους επιτήδειους που κυκλοφορούν. Αν έχεις και εσύ κάποια απάτη-εμπειρία σε κάποιο σου ταξίδι γράψ’ την μας σε ένα comment.