Αρμενία! Ένα από τα λίγα έθνη που ξεχωρίζουν τόσο πολύ για τον έντονο πολιτισμό τους, την πληγωμένη ιστορία τους και τις ενδιαφέρουσες παραδόσεις τους.
Στην Αρμενία δεν θα δεις μόνο την εκπληκτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της χώρας, ούτε απλά θα θαυμάσεις την πανέμορφη φύση της, αλλά κατά κύριο λόγο θα γοητευτείς από την γλυκιά φιλοξενία των κατοίκων και το πολιτισμό της.
Χώρα: Αρμενία
Πρωτεύουσα: Ερεβάν
Επίσημη γλώσσα: Αρμένικα
Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Νόμισμα: Ντραμ
Πληθυσμός: 2.972.900
Θρησκεία: Χριστιανισμός
Οδηγούν από: Δεξιά
Γενικές Πληροφορίες:
Η Αρμενία συνορεύει με την Τουρκία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Ο πληθυσμός της είναι 2.972.900 κάτοικοι και η πρωτεύουσα είναι η Γιερεβάν. Φυσικά εκεί ομιλούν τα αρμένικα και είναι η επίσημη γλώσσα. Το πολίτευμα είναι Ημιπροεδρική Δημοκρατία και το νόμισμα είναι το ντραμ. Η ονομασία της χώρας στην Αρμενική γλώσσα είναι Χάικ.
Η Αρμενία σήμερα:
Ο μέσος μισθός ενός Αρμένιου είναι 100.000 (δηλαδή περίπου 200 ευρώ). Δυστυχώς δεν έχουν καλό σύστημα υγείας. Οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν για τα πάντα εκτός από αυτούς που έχουν χρονιές ασθένειες και οι γυναίκες με εγκυμοσύνη. Η Αρμενία αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων το 2015. Στην χώρα υπάρχουν 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και το δίκτυο γενικώς δημιουργήθηκε από τον ελληνικό ΟΤΕ, που ήταν και η πρώτη εταιρεία που υπήρξε στην χώρα. Τα αρμένικα μαζί με τα ελληνικά και τα ιρανικά συμπεριλαμβάνονται στις 3 γλώσσες που δεν έχουν συγγενικές και είναι εντελώς αυτόνομες. Ο στρατός της Αρμενίας διαρκεί δύο χρόνια.
Που να πάω – Τι να δω:
Η χώρα έχει πολλές ομορφιές αλλά εάν έχεις ένα πλάνο, μπορείς εύκολα να δεις τα καλύτερα μέρη. Αρχικά θα μπορούσες να επισκεφθείς το Ντιλιζάν και να δεις ντόπιους τεχνίτες να δουλεύουν με παραδοσιακό τρόπο χειροποίητα αντικείμενα. Έπειτα μπορείς να συνεχίσεις με λίμνη Σεβάν και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και να τελειώσεις την πρώτη ημέρα σου με την Τσαχατζόρ. Την επόμενη ημέρα αφού εξερευνήσεις το Τσαχατζόρ και θα μπορούσες καταλήξεις στο Ερεβάν για διανυκτέρευση. Μένοντας για τουλάχιστον δύο μέρες στο Ερεβάν θα μπορέσεις να το γνωρίσεις όπως του αρμόζει. Έπειτα μπορείς να πας ημερήσια εκδρομή στο Ασταράκ και το Χαγκμπάτ. Το βράδυ επιστροφή στο Ερεβάν και την επόμενη ημέρα το πρωί αναχώρηση για Ελλάδα. Φυσικά σε όλη αυτή την εκδρομή θα προσθέσεις και την επίσκεψή σου στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.
Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Η γαστρονομία της Αρμενίας θα σε συνεπάρει. Λαχανικά τουρσί, κόκκινες πιπεριές, σούπες τσουκνίδας και παστουρμάς θα είναι κάποια από αυτά τα πιάτα που θα σε κάνουν να πιστέψεις πως έχεις έρθει στον επίγειο παράδεισο των foodie. Για να μάθεις όλα τα παραδοσιακά πιάτα της Αρμενίας τσέκαρε το άρθρο μας.
Εστιατόρια: Που να φάω στην Αρμενία
Καιρός:
Το κλίμα της Αρμενίας χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικό. Τα καλοκαίρια κρατούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και είναι ξηρά. Η θερμοκρασία τότε κυμαίνεται από 22° εως και 36° βαθμούς Κελσίου. Οι χειμώνες είναι αναλογικά βαρείς και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ -10° και -5 °C.
Πότε να πάω – Πότε να ταξιδέψω Αρμενία: Οποτεδήποτε είναι καλά να επισκεφθείς την Αρμενία, όμως καλό είναι να αποφύγεις τον χειμώνα, γιατί όπως αναφέραμε και παραπάνω το κρύο είναι τσουχτερό. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι ιδανικοί για να εξερευνήσεις αυτή τη χώρα. Τότε η θερμοκρασία είναι τέλεια και θα απολαύσεις κάθε μέρα σου εκεί.
Οι άψογες σχέσεις με την Ελλάδα:
Οι σχέσεις των Αρμενίων με τους Έλληνες ήταν πάντα καλές. Έπειτα τον Τουρκοαρμενικό Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή πάρα πολλοί Αρμένιοι κατέφθασαν και έμειναν μόνιμα στην Ελλάδα. Σήμερα οι Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου σε 33.000-40.000. Για να καταλάβουμε πόσο πολύ αγαπούν οι Αρμένιοι τους Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό αρκεί να κοιτάξουμε στο εκπαιδευτικό τους σύστημα. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα σε δύο σχολεία του Ερεβάν και σε ένα ως υποχρεωτικό. Και δεν είναι μόνο αυτό, η θέρμη με την οποία σε επισκέπτονται στη χώρα τους όταν τους πεις ότι είσαι από την Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου.
Που να μείνω:
Κατά τη διαμονή μας στην Ερεβάν μείναμε στο Marriott Armenia Hotel Yerevan. Αν θέλεις και εσύ να μείνεις εκεί κλείσε δωμάτιο τώρα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: