Ένα από τα πιο φορτισμένα σημεία της Πολωνίας είναι χωρίς αμφιβολία, το Στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς. Εκεί, δυστυχώς, άφησαν την τελευταία τους πνοή εκατομμύρια άνθρωποι.

Αξίζει να πας για να αποτίσεις φόρο τιμής στα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα. Και φυσικά δεν είναι μια happy εμπειρία, αλλά είναι απ’ αυτές που σε γεμίζουν γνώση και ιστορία. Και τελικά ίσως αυτό να έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς
Πόλη: Όσβιετσιμ
Χώρα: Πολωνία
Διοικητής: Ρούντολφ Ες
Αριθμός νεκρών: 1,1 εκατομμύρια (εκτίμηση)
Απελευθέρωση: Σοβιετική Ένωση, 27 Ιανουαρίου, 1945

Γενικές Πληροφορίες: Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ (γερμ. Auschwitz). Το συγκεκριμένο ήταν το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 km². Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το στρατόπεδο του Άουσβιτς δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1940 ενώ μετά ακολούθησαν κι άλλα στρατόπεδα. Στο χώρο αυτό περίπου 1.300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και 55.000 Έλληνες.

Τρόποι εξόντωσης: Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν δηλητηρίαση με αέριο σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Η επίσκεψη στο Άουσβιτς πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι μια απλά επίσκεψη σε κάποιο μέρος/μνημείο κτλ. Είναι μια επίσκεψη που θα σε σημαδέψει. Πιθανότατα για όλη σου τη ζωή. Η ενέργεια του μέρους είναι ιδιαίτερη και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστο.

Κόστος Εισόδου: Η είσοδος στο Άουσβιτς είναι δωρεάν, αλλά ο ξεναγός δεν περιλαμβάνεται. Σου προτείνουμε όμως να πάρεις και έναν ξεναγό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία του μέρους και κοστίζει από 7-12 ευρώ.

Στην πύλη του στρατοπέδου υπάρχει επιγραφή: “Arbeit Macht Frei” που σημαίνει «Η εργασία απελευθερώνει». Χιλιάδες άνθρωποι τη διέσχιζαν, πηγαίνοντας για βαριά πολύωρη εργασία καθημερινά.

Μουσείο Άουσβιτς: Στο Μουσείο του Άουσβιτς μπορείς να δεις προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων. Παπούτσια, ρούχα, βούρτσες, κατσαρόλες, είδη καθημερινής χρήσης, βαλίτσες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το θέαμα αυτό είναι αποκρουστικό, ειδικά όταν φαντάζεσαι τι προηγήθηκε και κυρίως τι επακολούθησε.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα είναι οι φούρνοι που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για την καύση των νεκρών. Είναι ίσως και από τα πιο φρικιαστικά σημεία της περιήγησης. Επίσης σοκαριστικές είναι και οι βαλίτσες των ανθρώπων. Σε αυτές θα δεις συχνά γραμμένα τα ονόματά τους επάνω. Το έκαναν γιατί νόμιζαν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα πράγματά τους πίσω. Ίσως αυτές οι βαλίτσες να δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, την άγνοια που είχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Απελευθέρωση: Τα στρατόπεδα του Άουσβιτς λειτούργησαν περίπου 5 χρόνια. Άνοιξαν τον Μάιο του 1940. Απελευθερώθηκαν στις 27 Ιανουαρίου 1945, από τον Κόκκινο Στρατό.

Ως εκπομπή το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να επισκεφθούμε το Άουσβιτς και να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για την ιστορία αυτού του μέρους. Αλλά ο κύριος σκοπός μας σ΄αυτό το ταξίδι ήταν να μεταφέρουμε και εσάς εκεί, για να δείτε ένα μέρος που δεν αντέχετε ή δεν μπορείτε να πάτε (για διάφορους λόγους ο καθένας). Μπορείτε να δείτε το επεισόδιο που κάναμε στην Πολωνία, εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here