Ίσως από τις Νο 1 ερωτήσεις που μου κάνετε σχετικά με τα ταξίδια με μωρό είναι αυτές που περιλαμβάνουν το φαγητό του. Πώς προλαβαίνεις να ταΐσεις το μωρό; Τι τροφές του δίνεις; Πώς τα έβγαλες πέρα με τις αλεσμένες τροφές που χρειάζονται στην αρχή και άλλα παρόμοια.

Η Mommy Traveller ταξιδεύει, βρίσκει λύσεις και τις μοιράζεται μαζί σου σ’ αυτό το άρθρο.

1. Θηλασμός. Αν με παρακολουθείς έστω και λίγο στα social media θα έχεις καταλάβει πως είμαι υπέρμαχος του θηλασμού και προσπαθώ να εμπνεύσω όσες περισσότερες νέες μητέρες μπορώ να θηλάσουν και αυτές. Εκτός από τα εκπληκτικά οφέλη για τη μαμά και το μωρό, υπάρχουν και άπειρα οφέλη που «βολεύουν» πολύ την ταξιδιώτισσα μαμά. Το γάλα της μαμάς είναι πάντα φρέσκο, στη θερμοκρασία που πρέπει και δεν τελειώνει ποτέ. Επίσης δεν χρειάζεται να κουβαλάς αποστειρωτές, μπιμπερό κτλ. Αρκεί μόνο ο εαυτός σου.

2. Baby led weaning. Ή αλλιώς «ελληνιστί» δώσε στο παιδί σου ολόκληρα κομμάτια τροφής πάντα υπό την επίβλεψή σου. Έτσι δεν θα χρειάζεσαι μπλέντερ. Πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό σου μπορείς από την αρχή να πειραματιστείς μ΄αυτόν τρόπο σίτισης, ο οποίος μοιάζει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ένα ακόμη θετικό με το blw είναι ότι το παιδί διαλέγει μόνο του τι και πόσο θα φάει, αφού εσύ του έχεις δώσει δύο, τρία κομματάκια από διαφορετικό τρόφιμο.

3. Έξυπνες λύσεις. Ακόμη και αν χρειαστεί να κάνεις ταξίδι πριν μάθουν τα μωρά να τρώνε κομματάκια, επίλεξε τροφές που λιώνουν εύκολα με ένα πιρούνι και δεν χαλάνε εύκολα. Μπανάνα, αβοκάντο, βραστό αυγό κτλ.

4. Σωστή συντήρηση των τροφίμων. Οτιδήποτε και αν έχεις πάρει για να δώσεις στο μωρό σου φρόντισε να κάνεις καλή συντήρηση. Βάλτο σε ένα ψυγειάκι με παγοκύστες για να κρατηθεί δροσερό (αν είναι φρούτο, γιαούρτι και κάτι που χρειάζεται συντήρηση). Αν είναι φαγητό ζέστανέ το και βάλ’ το σε ένα θερμός φαγητού (απ΄αυτά που έχουν και κουταλάκια). Με πολύ εύκολο τρόπο θα ταίσεις το παιδί σου απλά και υγιεινά, φρεσκομαγειρεμένα φαγητά.

5. Προτίμησε αυτόνομα σπίτια. Στα αυτόνομα σπίτια έχεις κουζίνα για να μαγειρέψεις. Μην αφήνεις να φτιάξει κάποιος μάγειρας ξενοδοχείου η ταβέρνας το φαγητό του παιδιού σου γιατί σίγουρα δεν θα είναι όπως θα το έφτιαχνε εσύ. Εσύ προσέχεις να μην μπει αλάτι, να βράσει σωστά, βάζεις τα καλύτερα κομμάτια. Πίστεψέ με.. κάνεις άλλος δεν θα το κάνει αυτό για το παιδί σου, όπως εσύ.

6. Ψάξε από πριν. Κάποιες φορές μπορεί να μην προλάβεις να ετοιμάσεις φαγακι ή να μην γίνεται για κάποιο λόγο. Φρόντισε να έχεις τσεκάρει από πριν baby friendly εστιατόρια τα οποία να μπορούν να σου φτιάξουν κάτι που να μπορείς να δώσεις στο παιδί. Δεν θα το πρότεινα σε καθημερινή βάση φυσικά, αλλά αν κάποια στιγμή δεν έχεις επιλογή, καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος.

7. Αγόρασε πλαστικές ποδιές-σαλιάρες. Υπάρχουν άπειρες πλαστικές ποδιές που βολεύουν πολύ και δεν χρειάζονται στέγνωμα. Με ένα απλό πλύσιμο είναι και πάλι σαν καινούριες. Εγώ έχω βρει την αγαπημένη μου από τα Orchestra. Έχουν άπειρη ποικιλία και σχέδια.

8. Κάνε ένα πλάνο φαγητού. Αν για παράδειγμα ταξιδέψετε για μια εβδομάδα κάνε ένα πρόγραμμα βάση του οποίου θα σβήνεις κάθε φορά αυτό που τρώει ανάλογα με ό,τι σου έχει προτείνει ο παιδίατρος σου. Κρέας, ψάρι, λαχανικά, κοτόπουλο κτλ . Βάλε τις διατροφικές ομάδες και φρόντισε να παρέχεις στο μωρό μια πλήρη και πλούσια διατροφή ακόμη και στα ταξίδια σας.

9. Μην κάνεις εισαγωγές νέων τροφών στα ταξίδια σου. Ο παιδίατρος μας εξ αρχής μας είχε προτείνει σε κάθε νέο τρόφιμο να κάνουμε τριήμερη εισαγωγή και έπειτα αφού δεν θα υπήρχε κάποια αλλεργική αντίδραση, να το εντάσσουμε κανονικά στη διατροφή της. Έτσι και κάναμε. Αλλά ποτέ όσο ταξιδεύαμε. Οι εισαγωγές γινόταν όταν ήμασταν στην ασφάλεια του σπιτιού μας και ό,τι και αν συνέβαινε θα μπορούσε να λυθεί άμεσα.

10. Νερό, νερό και νερό. Μετά τον έκτο μήνα ακόμη και τα θηλάζοντα μωρά προσθέτουν το νερό στη διατροφή τους. Φρόντισε να δίνεις νεράκι στο μωρό σου ειδικά αν βρίσκεστε όλη μέρα στο δρόμο και ειδικά αν είναι καλοκαίρι. Κάποιες φορές τα μωρά γίνονται γκρινιάρικα γιατί απλώς διψούν! (Βέβαια αν θηλάζεις λύνεις και αυτό το πρόβλημα, καθώς το γάλα σου και τρέφει αλλά και ζεδιψάει το μωρό σου)

Εν κατακλείδι, θέλω να πω ότι η διατροφή του παιδιού δεν πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Λύσεις υπάρχουν. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρες και ίσως να στερούν κάποια πράγματα από τη μαγεία του ταξιδιού, όμως για μένα δεν ήταν ποτέ κάτι ακατόρθωτο ή κάτι που έκανα με δυσκολία.

Το να ετοιμάσεις το φαγητό του μωρού σου σε μια ξένη χώρα, σε μια ξένη πόλη, σε ένα νέο τόπο είναι για μένα μαγεία. Τελετουργία! Καινούρια υλικά, προσεγμένα, διαλεγμένα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαλέγουμε πάντα τα καλύτερα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας για το παιδί και πάντα με προσοχή. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και το φαγητό (λαχανικά, φρούτα). Έχουμε πάντα ξεχωριστό σφουγγάρι για τα πιάτα του μωρού και αν είναι δυνατόν ξεχωριστό απορρυπαντικό πιάτων για μωρά (υπάρχουν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ).

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που λειτούργησαν σε εμένα και το παιδί μου. Είμαστε μια μοναδική δυάδα όπως και όλες εσείς με τα παιδιά σας είστε μοναδικές δυάδες, σε όλα σας. Για να είστε υγιείς και ασφαλείς πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε σφαιρικά από τον παιδίατρο ή τον διατροφολόγο του παιδιού σας. Δεν προτρέπω κάποια μητέρα να κάνει κάτι από τα παραπάνω, παρά μόνο δίνω ιδέες, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ άρθρα σχετικά με τα ταξίδια και το μωρό ή το παιδί:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here