Το Δέλτα του Έβρου είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα και γεμάτα ζωή σημεία της χώρας μας -και όχι μόνο-. Στην περιοχή ζουν χιλιάδες πουλιά και ειδικά τον χειμώνα μπορείς να δεις μέχρι και φλαμίνγκο.
Η φύση στην περιοχή έχει βάλει τα δυνατά της και μαγεύει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Καλαμιές, λιμνοθάλασσες, η φύση που οργιάζει και τα χρώματα του ουρανού συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό, που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να ζήσει.
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Ένα πάρκο που χαρίζει ζωή απλόχερα με συνολική έκταση 200.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971). Μέρος του Δέλτα (του Έβρου) έχει χαρακτηριστεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.
Έβρος
Ο Έβρος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου και ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ανατολικής Ευρώπης. Πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία την οποία είχαμε επισκεφθεί και πρόσφατα (Μπορείτε να δείτε εδώ το επεισόδιο Happy Traveller που κάναμε στην περιοχή).
Γενικές Πληροφορίες:
Το Δέλτα του Έβρου είναι πολύ σημαντική τοποθεσία, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η χλωρίδα και η πανίδα του είναι πολύ πλούσια. Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη φυτών. Όσον αφορά τα ζώα του Δέλτα, ενδεικτικά, ζουν εκεί περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Για να ενημερωθείς σχετικά με την περιοχή, τα μονοπάτια της και τις διαδρομές μπορείς να επισκεφθείς το Κέντρο Πληροφόρησης (που βρίσκεται στην Τραϊανούπολη). Για τις εξορμήσεις σου στην περιοχή ιδανικό ορμητήριο είναι η Αλεξανδρούπολη.
Happy Info:
Στο Δέλτα του Έβρου υπάρχουν 304 είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών.
Intresting Info:
Οι Τούρκοι το λένε «Γκιαούρ Αντά», που σημαίνει «νησί των απίστων», όμως είναι γνωστό και με το όνομα «Αινήσιο Δέλτα» από την αρχαία πόλη Αίνος που βρισκόταν κοντά.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου:
Ίσως η πιο μεγάλη συνεισφορά του Δέλτα να είναι το ξεχειμώνιασμα των δεκάδων ειδών πτηνών που βρίσκονται εκεί. Τα πουλιά που έρχονται τον χειμώνα από την Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία ή και από άλλα μέρη, βγάζουν εκεί τον χειμώνα τους.