Εμείς οι ταξιδιώτες είμαστε πάντα, έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε συνηθίσει πια να προστατευόμαστε τους εαυτούς μας, από ιούς και την κλασσική εποχική γρίπη, αφού η συναναστροφή μας με τόσους πολλούς ανθρώπους κάνει την μετάδοσή τους, ακόμη ευκολότερη.
Ειδικά φέτος με τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη να προσβάλλει τόσους πολλούς ανθρώπους, η προσοχή μας πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει χαρακτηριστικά για την εποχική γρίπη, ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός ή η γρίπη ειδικά όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους (βλ. αεροδρόμια, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία κτλ).
ΠΡΟΛΗΨΗ:
- Ειδικά οι ταξιδιώτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται απαραίτητα να εμβολιάζονται. Ο εμβολιασμός συστήνεται 2 εβδομάδες πριν το ταξίδι ή και νωρίτερα. Για περισσότερες λεπτομέρειες μιλήστε με τον γιατρό σας.
- Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης παρατηρήσει συμπτώματα γρίπης πριν καν το ταξίδι, θα πρέπει να αναβάλλει το ταξίδι έως ότου υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα, για να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων θα πρέπει να είναι χωρίς αντιπυρετικά και για τουλάχιστον 24 ώρες για να ξαναπρογραμματίσει το ταξίδι.
- Πρώτες βοήθειες. Ετοίμασε ένα βαλιτσάκι με τα απαραίτητα χάπια, φάρμακα κτλ. Βάλε στο βαλιτσάκι τι μπορεί να χρειαστεί και είναι απαραίτητο. Για να είσαι σίγουρος ότι είσαι καλυμμένος ρώτησε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σου τι πρέπει να έχεις μαζί σου.
- Ασφάλεια. Η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι απαραίτητη και φαίνεται σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Φρόντισε να έχεις ανανεώσει την ταξιδιωτική σου ασφάλεια στη Mondial Assistance, πριν αναχωρήσεις για το ταξίδι σου.
Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
ΟΣΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ:
- Να παρακολουθείς την υγεία σου και να δίνεις σημασία σε τυχόν ατονίες ή δυσφορίες.
- Να τηρείς σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής. Το συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι είναι απαραίτητο. Μπορείς να έχεις μαζί σου αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ή αλκοολούχο διάλυμα.
- Αν βήξεις ή φταρνιστείς κάλυψε το στόμα ή τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο. Πέταξέ το αμέσως στα σκουπίδια και μην το ξαναχρησιμοποιήσεις.
- Μη πιάνεις με τα χέρια σου το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σου γιατί με αυτό τον τρόπο μεταφέρεις ευκολότερα τα μικρόβια.
- Προσπάθησε να αποφεύγεις κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο (όσο αυτό είναι δυνατόν περισσότερο).
- Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εμφανίσεις συμπτώματα, μείνε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και φώναξε να σε δει κάποιος γιατρός.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ:
- Επέστρεψε πίσω, εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει για 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
- Παρακολούθησε την υγεία σου και ξεκουράσου.
- Αν υποτροπιάσεις να ζητήσεις αμέσως ιατρική συμβουλή.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:
- Σχολαστικό και πολύ συχνό πλύσιμο χεριών.
- Μην αγγίζετε στόμα, μύτη και μάτια.
- Χρησιμοποίησε μάσκα σε μέρη με πολύ κόσμο.
- Αν δεν έχεις μάσκα βάλε ένα μαντήλι στο πρόσωπό σου για κάλυψη.
- Προσπάθησε να μην έρχεσαι σε κοντινή επαφή με τον κόσμο γύρω σου.
ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ: Πλύνε τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι. Τρίψε σωστά έτσι ώστε να καθαρίσουν όλες οι πτυχώσεις. Σκούπισε με χαρτί. Χρησιμοποίησε το χαρτί για να κλείσεις τη βρύση και να να ανοίξεις την πόρτα.
Τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να βοηθήσουν: Αν δεν έχεις πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι, ενώ τα χέρια σου δεν είναι εμφανώς λερωμένα, έχεις κι άλλη λύση. Χρησιμοποίησε αλκοολικό διάλυμα με περιεκτικότητα 70% σε οινόπνευμα.
Ο Ευτύχης έκανε ένα βίντεο στο οποίο έχει απλές συμβουλές για να αποφύγουμε την εξάπλωση ιώσεων και συγκεκριμένα του COVID2019 που απασχολεί τον πλανήτη αυτήν την εποχή. Δες το εδώ και άφησε το σχόλιό σου.