Κάπου εκεί στον δήμο των Σφακίων στέκεται υπερήφανα το φαράγγι της Σαμαριάς. Το Φαράγγι αυτό είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι φυσιολάτρες που καταφθάνουν στο νησί της Κρήτης.
Το φαράγγι, γίνεται πόλος έλξης πολλών τουριστών Ελλήνων και ξένων. Οι λόγοι αναρίθμητοι. Κάποιοι από αυτούς οδήγησαν και τα δικά μας βήματα εκεί. Η εμπειρία του να διασχίσουμε το φαράγγι της Σαμαριάς για την εκπομπή Happy Traveller, αλλά και για εμάς τους ίδιους, ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα.
Χώρα: Ελλάδα
Φαράγγι: Σαμαριάς
Διαδρομή: Σχεδόν 16,7 χιλιόμετρα
Πλάτος στενότερου σημείου: 3 μέτρα
Γεωγραφική υπαγωγή: Κρήτη
Γενικές Πληροφορίες:
Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στην δυτική Κρήτη. Ξεκινάει από τον Ομαλό και καταλήγει στο χωριό Αγία Ρουμέλη. Οι χώροι αναπαύσεως που θα πετύχεις στον δρόμο σου είναι: το νερούτσικο, η ρίζα συκιάς, ο Άγιος Νικόλαος, το βρυσί, ο οικισμός Σαμαριά κ.α. Αποτελεί το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος φαράγγι, έπειτα από εκείνο του Βερντόν στη Γαλλία. Οι κάτοικοι των Σφακίων λένε χαρακτηριστικά ότι: «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι Φάραγγας, τα άλλα είναι απλά φαράγγια».
Ιστορία – Ονομασία:
Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το εγκαταλελειμμένο -σήμερα- χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Σάντα Μαρία… Σαμαριά!
Αγρίμι
Μια από τις ομορφότερες στιγμές κατά την διάρκεια της εμπειρίας σου στο φαράγγι είναι όταν θα συναντήσεις τον κρητικό αίγαγρο ή στα κρητικά αγρίμι γνωστός ως κρι-κρι.
Βασικές Πληροφορίες για τους περιπατητές:
Η διαδρομή του φαραγγιού είναι 16,7 χιλιόμετρα. Απαιτεί τουλάχιστον 4 ώρες βαδίσματος για να καταφέρεις να φτάσεις στην Αγία Ρουμέλη. Οι πολύ αθλητικοί τύποι ίσως να το καταφέρουν και σε 3 ώρες. Κάποιοι άλλοι ίσως να χρειαστούν και παραπάνω. Ανάλογα με τις στάσεις και τον χρόνο που θα περάσουν στο φαράγγι. Οι περισσότεροι περιπατητές, μετά το πέρας του φαραγγιού κάνουν μια βουτιά στην θάλασσα της Αγίας Ρουμέλης.
Το εντυπωσιακότερο σημείο της διαδρομής: Οι Πόρτες
Το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής είναι φυσικά οι Πόρτες. Το πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο σημείο. Οι Πόρτες (ή Σιδερόπορτες) είναι το στενότερο σημείο του φαραγγιού με πλάτος 3 μέτρα. Το ύψος των τοιχωμάτων υπερβαίνει τα 100. Το πέρασμα αυτό, θεωρείται από τους περισσότερους -για να μην πούμε από όλους- το πιο εντυπωσιακό αλλά και το πιο επικίνδυνο. Μάλιστα όταν φτάσεις εκεί υπάρχουν και πινακίδες που σε ενημερώνουν πως δεν επιτρέπεται να σταθείς πολύ εκεί, καθώς μπορεί να πέσουν πετρώματα.
Συμβουλές για περιπατητές του φαραγγιού της Σαμαριάς:
Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι σίγουρα το μέρος που πρέπει να περπατήσεις στην Κρήτη. Όταν το αποφασίσεις όμως θα πρέπει να προσέξεις μερικά πράγματα για να σου μείνει θετικά αξέχαστη αυτή η εμπειρία.
Τι να πάρεις όταν ξεκινήσεις για το φαράγγι:
- Φόρεσε άνετα ρούχα (κολάν, σορτσάκι, κοντομάνικη μπλούζα). Γενικά επέλεξε αθλητική ένδυση.
- Πάρε μαζί σου μακρυμάνικη μπλούζα γιατί το πρωί που θα ξεκινήσει η πεζοπορία έχει λίγο κρύο.
- Φόρεσε παπούτσια ορειβατικά ή τουλάχιστον αθλητικά. Απέφυγε σανδάλια, παντόφλες κτλ.
- Πάρε δεύτερη αλλαξιά κάλτσες σε περίπτωση που βραχούν ή ιδρώσουν αυτές που φοράς.
- Πάρε παπουτσάκια που μπαίνουν και στο νερό για τα σημεία που περνάει το ποτάμι.
- Πάρε καπέλο για τις ώρες που ο ήλιος θα είναι κάθετος και τα σημεία που το βουνό είναι γυμνό.
- Πάρε γυαλιά.
- Πάρε ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα. Εκτός από όλα όσα σου προανέφερα πάρε ένα μπουκαλάκι νερό και φαγητό για όλη την ημέρα. Κάποιο σνακ ή σάντουιτς.
- Φωτογραφική μηχανή. Το σκηνικό είναι μαγικό και σίγουρα θα βγάλεις κάποιες από τις πιο τέλειες φωτογραφίες της ζωής σου.
Γενικές συμβουλές για να περάσεις το φαράγγι:
- Πάρε τον χρόνο σου και πέρνα το με το δικό σου ρυθμό. Μην αγχώνεσαι να πας γρήγορα ή αργά επειδή προσπαθείς να ακολουθήσεις τους υπόλοιπους. Περπάτα με τον δικό σου ρυθμό, εκείνον που σε ευχαριστεί.
- Μην ξεκουράζεσαι πάρα πολύ σε κάθε στάση. Δεν σε βοηθάει καθόλου να ξανασηκωθείς. Αντιθέτως δυσκολεύει το «έργο» σου. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά για λίγο χρόνο.
- Έχε δυνατό και αποφασιστικό βήμα και μην αφήνεις τα πόδια σου να πηγαίνουν «όπου θέλουν». Όρισε εσύ το κάθε βήμα σου. Έτσι αποφεύγεις μικροτραυματισμούς.
- Πρόσεχε τις πέτρες που γλιστρούν. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Πάτα γερά και προσοχή ΠΟΥ πατάς. Οι πέτρες που θα συναντήσεις δεν είναι όλες «αθώες». Κάποιες γλιστρούν πολύ. Μην τους επιτρέψεις να σου χαλάσουν την πεζοπορία.
- Μεγαλύτερη προσοχή στο πρώτο κομμάτι του φαραγγιού. Το Ξυλόσκαλο είναι και το πιο απότομο σημείο του φαραγγιού. Δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο, όμως δεν παύει να θέλει προσοχή. Είναι κατηφορικό και αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο.
Η γνώμη μας:
Η διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς είναι μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στο νησί. Αυτό νιώθουμε και εμείς και δεν ξέρουμε αν ένα άρθρο είναι δυνατόν να μεταφέρει τον ενθουσιασμό μας. Προτείνουμε σε κάθε έναν από εσάς να το δοκιμάσετε και να περπατήσετε σε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ελλάδος. Περιμένουμε τα σχόλιά σας για αυτό το άρθρο αλλά και τις δικές σας περιπατητικές εμπειρίες στο φαράγγι.
Ευχαριστούμε για τις ωραίες συμβουλές, παιδιά!
😀