Το χωριό Γοργοπόταμος, ο ποταμός και η γέφυρά του είναι σημείο με μεγάλη ιστορική σημασία για το έπος του ’40. Εκεί έγινε η ανατίναξη της γέφυρας με την συμβολική σημασία που όμως ήταν εξαιρετικά σημαντική για την ψυχολογία των Ελλήνων και όχι μόνο.

Το σημείο όμως αξίζει την προσοχή σου όχι μόνο για την ιστορική του αξία, αλλά και για την ομορφιά του.

Η γέφυρα του Γοργοποτάμου
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου

Γοργοπόταμος, τόπος ιστορικός. Δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι την Φθιώτιδα και να μην τον επισκεφθούμε. Ο Γοργοπόταμος δεν είναι όμως μόνο η βαριά ιστορική κληρονομιά του, αλλά και η ομορφιά του, το γραφικό χωριό του και ο ποταμός του.

Ποταμός: Γοργοπόταμος
Μήκος: 8 χιλιόμετρα
Γέφυρα: Γοργοποτάμου
Ύψος Γέφυρας: 30 μέτρα
Μήκος Γέφυρας: 250 μέτρα
Νομός: Φθιώτιδας
Χώρα: Ελλάδα

Γοργοπόταμος ποταμός:
Ο Γοργοπόταμος είναι ποταμός του νομού Φθιώτιδας. Το συνολικό του μήκος είναι 8 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο, αλλά με τις συνεχείς προσχώσεις και την επέκταση του κάμπου της Λαμίας, ενώθηκε τελικά με τον Σπερχειό.

Γέφυρα & Χωριό Γοργοποτάμου:
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει ύψος 30 και μήκος 250 μέτρων. Το χωριό του Γοργοποτάμου από την άλλη, είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Φθιώτιδας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης σε ύψος 35 μ. Καταπράσινο με φυσικές ομορφιές και γάργαρα νερά του ποταμού Γοργοποτάμου. Το χωριό απέχει 8 χιλιόμετρα από την Λαμία και έχει 472 κατοίκους.

Γέφυρα Γοργοποτάμου
Γέφυρα Γοργοποτάμου

Η μάχη του Γοργοποτάμου – ΙΣΤΟΡΙΑ:
Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας. Ο στόχος της ήταν κυρίως ψυχολογικός και είχε συμβολική σημασία.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ταινία «Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ»:
Για το ιστορικό γεγονός του Γοργοποτάμου, έχει γυριστεί και σπανιότατη πολεμική ταινία το 1968. Έχει διάρκεια 35 λεπτά και παίζουν η Μάρλεν Παπούλια, ο Λαυρέντης Διανέλλος και ο Θάνος Μαρτίνος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here