Ινδονησία. Και μόνο που τη σκέφτεσαι το μυαλό που πάει στις ειδυλλιακές παραλίες του Μπαλί και τις όμορφες στιγμές που θα μπορούσες να περάσεις εκεί. Ινδονησία όμως δεν είναι μόνο το Μπαλί.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, ξεχώρισε και σου παρουσιάζει τα καλύτερα μέρη της χώρας σε ένα ολοκληρωμένο και πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για την Ινδονησία.

 

tanah-lot-temple-happy-traveller-bali

Χώρα: Ινδονησία
Πρωτεύουσα: Τζακάρτα
Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία
Γλώσσα: Ινδονησιακά
Θρήσκευμα: μουσουλμάνοι
Νόμισμα: Ρουπία
Κίνδυνοι Υγείας – Εμβόλια: Κανένας – Όχι
Ώρα: + 7 ώρες από Ελλάδα

Ινδονησία λοιπόν, δεν είναι μόνο το φημισμένο Μπαλί. Υπάρχουν και άλλα μέρη. Πόλεις όπως η Τζακάρτα (Jakarta) που είναι η πρωτεύουσα της χώρας, η Γιογκιακάρτα (Yogyakarta) με το εξαιρετικό φαγητό και την ενδιαφέρουσα κουλτούρα, το Λομπόκ (Lombok) που είναι άψογη παραλία για σέρφ, το Κομόντο (Komodo) με τον ξακουστό Δράκο του και τόσα άλλα μέρη. 

Γενικές Πληροφορίες:

Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Ασίας με περίπου 18.000 νησιά και 258.705.000 κατοίκους. Μιλάμε χωρίς αμφιβολία για την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Η ινδονησιακή οικονομία είναι αρκετά δυνατή και κατατάσσεται στις πρώτες σχετικά θέσεις ανά τον κόσμο. Η κύρια θρησκεία στην Ινδονησία είναι το Ισλάμ, καθώς σχεδόν το 85% του πληθυσμού δηλώνουν Μουσουλμάνοι. H οδήγηση στη χώρα γίνεται στα αριστερά.

taman-ayun-temple-happy-traveller-bali-2

ΜΠΑΛΙ: Το Μπαλί έχει πληθυσμό 3,9 εκατομμύρια κατοίκους και η οικονομία του νησιού βασίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Η βασική θρησκεία του Μπαλί είναι ο Ινδουισμός ενώ στην Ινδονησία υπερτερούν οι μουσουλμάνοι. Κύρια γλώσσα είναι η ινδονησιακή. Το Μπαλί φαίνεται να κατοικείται από τα πρώτα προϊστορικά χρόνια αφού έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Το πολίτευμα της χώρας είναι δημοκρατία με προεδρικό σύστημα και το νόμισμά της οι ρουπίες.

bat-island-comodo-indonesia-happy-traveller-4

Που να πας – Τι να δεις:

Εννοείται πως το πιο «εύκολο» μέρος στην Ινδονησία για κάθε ταξιδιώτη είναι φυσικά το Μπαλί. Πόλεις όπως το Ουμπούντ, η Κούτα θα πρέπει να μπουν στη λίστα σου. Εκεί τα πράγματα -λόγω θρησκείας- είναι πιο εύκολα για έναν Ευρωπαίο. Φυσικά και σε περιοχές όπως Κομόντο είναι αρκετά τουριστικές και μπορείς άνετα να ταξιδέψεις για να γνωρίσεις και από κοντά τους πασίγνωστους δράκους του Κομόντο αλλά και για να δεις την καθημερινή βόλτα των νυχτερίδων από το Bat Island.

Τι να φας – Τι να δοκιμάσεις:

Η μπαλινέζικη κουζίνα δεν είναι από αυτές που λες ότι είναι προσκείμενες στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα. Παρόλα αυτά, έχει το ενδιαφέρον της. Babi Guling ή Balinese Suckling Pig. Όπως θέλεις πες το αλλά δοκίμασε το ξακουστό μπαλινέζικο γουρούνι τους. Ο μπαλινέζικος καφές δεν μπορεί να λείψει από τις γεύσεις που έχεις δοκιμάσει φτάνοντας στην Ινδονησία. Είναι ιδιαίτερος και σίγουρα πολύ πιο απλός από ο,τιδήποτε άλλο έχουμε να σου προτείνουμε. Pisang Goreng. Υπερ-γλυκό το οποίο αποτελείται κυρίως από τηγανητές μπανάνες. Ολοκληρώνεται με την προσθήκη μελιού ή ζάχαρης, νιφάδες καρύδας ή παγωτό βανίλια. Nasi Goreng. Παρόμοιο πιάτο με το Mie Goreng, απλώς εδώ έχουμε τηγανητό ρύζι αντί για noodles. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του Μπαλί. Τρώνε το Nasi Goreng για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.

ΨΩΝΙΑ – TIPS – ΣΟΥΒΕΝΙΡ : Όταν θελήσεις να αγοράσεις κάτι στην Ινδονησία (και ειδικά στο Μπαλί που είναι πολύ τουριστικό) μην πέσεις στην παγίδα. Ό,τι τιμή και αν ακούσεις είναι παραπλανητική και σίγουρα φουσκωμένη αφού οι πωλητές περιμένουν τα παζάρια σου. Αυτά που μπορείς να αγοράσεις και να πάρεις ως σουβενίρ φεύγοντας είναι ξύλινα και πέτρινα γλυπτά, ύφασμα μπατίκ που είναι πολύ ωραίο δώρο ειδικά για γυναίκες, ινδονησιακές μαριονέτες που είναι και πολύ παραδοσιακές και παραδοσιακά ινδονησιακά σνακ. 

goa-rangko-indonesia-happy-traveller-6

Πότε να πας:

-Η πιο χαλαρή περίοδος είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τότε μπορείς να βρεις πολύ χαμηλές τιμές σε καταλύματα και να μειώσεις πολύ το κόστος. 
-Από τον Ιούλιο μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι τιμές είναι σχεδόν όσο και την περίοδο αιχμής. Υπάρχει πολύς κόσμος. 
-Τον Αύγουστο και την περίοδο από 20 Δεκεμβρίου μέχρι και 9 Ιανουάριου μπορείς να πετύχεις πολύ καλό καιρό και με ελάχιστη βροχή. Τότε υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και μεγάλη κίνηση στους δρόμους καθώς είναι η πιο πολυσύχναστη εποχή για την Ινδονησία. 

Μετάβαση – Μετακίνηση:

Για να μεταβείς στην Ινδονησία ψάξε οικονομικές πτήσεις εδώ. Η μετακίνηση στο Μπαλί γίνεται με ΙΧ και θα σου πρότεινα να νοικιάσεις ένα με οδηγό, γιατί η οδήγηση στο Μπαλί είναι τρελή. Όσον αφορά το υπόλοιπο νησιωτικό κράτος η κύρια μετακίνηση από νησί σε νησί γίνεται φυσικά με σκάφη και από εκεί και πέρα, με αμάξι όπου το επιτρέπει το νησί.

Τι να πάρω μαζί μου:

Βάλε στην τσάντα αντηλιακό υψηλής προστασίας, γυαλιά και καπέλο γιατί θα τα χρειαστείς. Από την άλλη μην ξεχάσεις το αδιάβροχο γιατί οι έντονες βροχοπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο στο Μπαλί.  Όσον αφορά τα φάρμακα τα πράγματα είναι απλά. Εμβόλιο δεν χρειάζεται να κάνεις για το Μπαλί όμως χρειάζεται να έχεις μαζί σου κάποιο προϊόν για τσιμπήματα διότι έχει πολλά κουνούπια. Από εκεί και πέρα το δεύτερο σημαντικότερο είναι κάποιο σκεύασμα για τις κοιλιακές ενοχλήσεις (γαστρεντερίτιδες, ενοχλήσεις, πόνοι κοιλιάς) καθώς είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο -ειδικά στους Ευρωπαίους τουρίστες-. Φυσικά πριν φύγεις φρόντισε να πάρεις τις πάγιες φαρμακευτικές που ακολουθείς -αν ακολουθείς-. Μην ξεχάσεις παυσίπονα. Να έχεις πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σου.

Καθαριότητα – Κανόνες υγιεινής:

Συχνό πλύσιμο χεριών καθώς οι συνθήκες υγιεινής σε τέτοια μέρη δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Απέφυγε το νερό από την βρύση και πίνε μόνο εμφιαλωμένο. Ιδανικά πλένε και τα δόντια σου με εμφιαλωμένο νερό ή μετά από κάθε πλύση χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα. Καλύτερα να αποφύγεις ωμές σαλάτες από μαγαζιά που δεν έχεις δει την κουζίνα τους. Προτίμησε τα σοταρισμένα.

seraya-hotel-resort-indonesia-happy-traveller-8

Travel tips: 

-Η βίζα είναι απαραίτητη για κάποιον που θα ταξιδέψει στο Μπαλί και την Ινδονησία από δύο μήνες και πάνω.
-Αν πας εκεί για ένα μήνα ή λιγότερο δεν σου χρειάζεται.
-Έχουν ίντερνετ παντού οπότε μπορείς πάντα να ενημερώνεσαι για τις ειδήσεις, να μιλάς με τους δικούς σου (viber κτλ) αλλά και να βλέπεις hot spot για φαγητό και ποτό από το TripAdvisor.
  comodo-happy-traveller-indonesia-12

ΧΡΗΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός με το συνάλλαγμα στην Ινδονησία. Φρόντισε να έχεις αρκετά μετρητά μαζί σου γιατί οι τράπεζες (ATM) κρατάνε μεγάλη προμήθεια και δεν σε αφήνουν -επίτηδες- να κάνεις μεγάλη ανάληψη για να βγάζεις ξανά και ξανά. Όταν επισκεφθείς κάποιο ανταλλακτήριο κάνε καλή έρευνα για την ισοτιμία πριν πάρεις ρουπιές. (Πιο αναλυτικά πληροφορίες για συνάλλαγμα, δες εδώ). 

denpasar-bali-happy-traveller-4

Που να μείνεις: Οι επιλογές για διαμονή στην Ινδονησία είναι πολλές αλλά δύο από αυτές είναι οι καλύτερες. Αν διαλέξεις το Μπαλί ως ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σου, τότε μην διστάσεις να επιλέξεις την UBUD ως κέντρο. Μπορεί να σου φαίνεται μακρυά, αλλά η KUTA έχει γίνει πλέον ένας πολυσύχναστος και -βρώμικος θα έλεγα- προορισμός. Η καλύτερη επιλογή στην UBUD είναι το Champlung Sari Hotel. Διαθέτει σπα και βρίσκεται πολύ κοντά στο Monkey Forest. Από την άλλη αν θέλεις να εξερευνήσεις το Κομόντο, μια είναι η λύση: Seraya Hotel & Resort. Εκπληκτικό ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις και αρκετές οργανωμένες εκδρομές.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ κι άλλα ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με την Ινδονησία:

2 COMMENTS

  1. Μου αρεσουν πολυ τα ταξιδια! Θα ηθελα να πηγαινα καποια στιγμη και στην Ινδονησια!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here