Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και το έκτο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα, υποδέχεται τους επισκέπτες του με τις καλύτερες φροντίδες.

Πεντακάθαρες και γαλάζιες θάλασσες, πεντανόστιμα και παραδοσιακά φαγητά και απίθανα μέρη περιμένουν κάθε τυχερό που θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά.

Ο φάρος, το φανάρι ή αλλιώς ο Φάρος Αγίων Θεοδώρων

Νησί: Κεφαλονιά
Χώρα: Ελλάδα
Αρχιπέλαγος: Ιόνιο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα: Επτάνησα
Έκταση: 773 km2
Υψόμετρο: 1628 μ

Γενικές Πληροφορίες: Η Κεφαλονιά είναι νησί του Ιονίου πελάγους κι ανήκει στα Επτάνησα. Είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί του Ιονίου. Το νησί έχει έκταση περίπου 773 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 35.801 κάτοικοι. Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό το όμορφο νησί του Ιονίου, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή.

Η πατρίδα του Οδυσσέα: Κάποιοι εικάζουν ότι η πατρίδα του Οδυσσέα δεν ήταν η Ιθάκη αλλά η Κεφαλονιά. Ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα ότι ο λαός τον οποίο ηγείται ο Οδυσσέας ονομαζόταν Κεφαλλήνες. Από τέτοιες αναφορές ορμώμενοι, αρκετοί εικάζουν ότι το νησί του Οδυσσέα ήταν τελικά η Κεφαλονιά!

Το σπήλαιο της Μελισσάνης

Τι να δω – Αξιοθέατα – Σημεία ενδιαφέροντος στη Κεφαλονιά: Το νησί αυτό είναι προικισμένο με όλα τα καλά. Από γαλάζιες παραλίες μέχρι μοναδικά χωριά και γραφικά λιμανάκια. Τα έχει όλα, για αυτό και οι τουρίστες το επιλέγουν. Τα κορυφαία που πρέπει να επισκεφθεί κανείς στο νησί είναι φυσικά το ΛιμνοΣπήλαιο της Μελισσάνης, το σπήλαιο Δρογκαράτης, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το κάστρο της Άσσου, τις καταβόθρες και τον Φάρο του Αργοστολίου.

Οικισμοί – Χωριά: Φισκάρδο, Αργοστόλι, Ληξούρι, Αγκώνας, Αγία Κυριακή, Άσσος, Χαβριάτα, Αγία Ευφημία, Πόρος, Σάμη, Χωριό Φάντασμα.

Μονές – Εκκλησίες: Μονή Αγίου Γερασίμου, Μονή Κηπουραίων.

Η Ηλέκτρα στην παραλία Μύρτος

Παραλίες: Όσον περισσότερο γνωρίζεις την Κεφαλονιά τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις ότι οι παραλίες της είναι ένα από τα δυνατά της χαρτιά. Ο πασίγνωστος Μύρτος, η μικρή αλλά γραφική παραλία της Άσσου, η εκκεντρική παραλία Έμπλυση, το ιδιαίτερο Ξι, ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός και φυσικά η Αντίσαμος που έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Δες τις κορυφαίες παραλίες του νησιού, εδώ.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω: Το νησί εκτός από πλούσια ιστορία και παράδοση έχει και εκπληκτική κουλτούρα φαγητού. Νόστιμα πιάτα, γεμάτα μεράκι και φρέσκα υλικά προ-καλούν κάθε επισκέπτη να τα δοκιμάσει. Χειροποίητες πίτες με κρέας, χόρτα, αγκινάρα, μπρόκολο ή μπακαλιάρο και φυσικά οι πασίγνωστες μάντολες. Άλλα καλούδια που πρέπει να δοκιμάσεις στο νησί είναι τα τσιγαρίδια, σοφιγάδο, λαγωτό, μπουργέτο, και για γλυκά επιλέξτε επίσης αμυγδαλόπιτα και μουσταλευριά.

Happy Info: Όταν πας σε ταβέρνα ζήτησε «μωρόπουλα». Για τους Κεφαλλονίτες είναι απλά βραστά κολοκυθάκια.

Παραδοσιακή ψαροταβέρνα στην Αγία Κυριακή (Η καλύβα του Ψαρά)

Τι να πάρω – Τι να αγοράσω από την Κεφαλονιά: Εκτός από σουβενίρ παντός τύπου (τσάντες, καπέλα, μαγνητάκια κτλ), φρόντισε να πάρεις μαζί σου και παραδοσιακούς θησαυρούς για να δοκιμάσεις όταν θα επιστρέψεις. Για παράδειγμα δε γίνεται να φύγεις από την Κεφαλονιά χωρίς να πάρεις μάντολες, κρασί ρόμπολα, θυμαρίσιο μέλι.

Δραστηριότητες: Όλες οι καλοκαιρινές δραστηριότητες εννοείται ότι είναι must στην Κεφαλονιά. Jet Ski, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, καγιάκ και λοιπά σπορ είναι ιδανικά για κάθε επισκέπτη στο νησί. Όμως υπάρχουν και εναλλακτικές όπως ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορίες.

Ο Ευτύχης σε μια ακόμη πεζοπορία στην Κεφαλονιά

Κορωνοιός – Κεφαλονιά: Η Κεφαλονιά ήταν από τα πρώτα μέρη που επισκεφθήκαμε μετά από την άρση των μέτρων και το Lockdown. Το καλοκαίρι (Ιούνιο) του 2020 ταξιδέψαμε στο νησί. Τότε οι ταξιδιώτες δεν κινούνταν ιδιαίτερα, καθώς όλοι ήμασταν μουδιασμένοι από όλο αυτό που συνέβη. Παρόλα αυτά είχαν ήδη ξεκινήσει δειλά-δειλά να ανοίγουν οι πρώτες επιχειρήσεις.

Εμείς ως ταξιδιώτες δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, αν εξαιρέσεις την αλλαγή που έχει υποστεί ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος διάβασε στο αναλυτικό μας άρθρο: Τα ταξίδια Happy Traveller μετά τον Κορωνοϊό: Τι προσέξαμε, τι κάναμε για να είμαστε ασφαλείς.

Σπήλαιο Μελισσάνης

Πως να πάω – Πρόσβαση – Πως θα φτάσεις στην Κεφαλονιά: Ο ταξιδιώτης διαλέγει πως θα φτάσει στο νησί ανάλογα με την πόλη αφετηρίας του. Τα συχνότερα δρομολόγια προς Κεφαλονιά γίνονται από την Κυλλήνη της Ηλείας (Πελοπόννησος), όμως υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Μπορεί κανείς να φτάσει στο νησί (με πλοίο) και από τον Αστακό. Αν βρίσκεσαι Ιθάκη, Ζάκυνθο ή Λευκάδα (όπως εμείς), υπάρχει σύνδεση με πλοίο.

Αν δεν έχεις πρόσβαση σε κάποιο από τα λιμάνια μπορείς να φτάσεις στο νησί με ΚΤΕΛ ή με αεροπλάνο μιας και το νησί διαθέτει αεροδρόμιο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Happy Traveller ΜΕΡΟΣ Α | ΜΕΡΟΣ Β

Που να μείνω – Διαμονή: Κατά τη διαμονή μας στην Κεφαλονιά επιλέξαμε να μείνουμε στη Βίλα ΚΑΤΟΙ. Περισσότερες πληροφορίες για τη βίλα μπορείς να βρεις και στο επίσημο site τους villakatoi.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here