Ο θρύλος της γυναίκας-φώκιας είναι ένα από τα πιο γνωστά και ενδιαφέροντα παραμύθια των Νήσων Φερόες.
Το άγαλμα που έχει στηθεί στην υπέροχη τοποθεσία του νησιού Καλσόυ, είναι ένα μοναδικό γλυπτό που σου τραβάει την προσοχή! Αλλά και ο μύθος που το συνοδεύει… δεν πάει πίσω!
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ: Το ύψος του όμορφου αγάλματος ανέρχεται στα 2,6 μέτρα ενώ είναι φτιαγμένο από ατσάλι και χαλκό. Έχει γραφτεί μάλιστα και τραγούδι για τον συγκεκριμένο μύθο. Το τραγούδι είναι το Trøllabundin από την Eivør Pálsdóttir.
Ο ΜΥΘΟΣ: Kópakonan σημαίνει «η γυναίκα φώκια» ή όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν στα αγγλικά Selkies. Έχει στηθεί στο ψαροχώρι Mikladalur του νησιού Kalsoy. από το 2014. Σύμφωνα με το μύθο οι γυναίκες – φώκιες έβγαιναν στις ακτές την παραμονή των Θεοφανείων, ενώ παράλληλα αφαιρούσαν τα δέρματα φώκιας από πάνω τους και έμεναν με το γυναικείο τους σώμα. Έτσι διασκέδαζαν και χόρευαν μέχρι το πρωί.
Happy Info: Το χωριό Mikladalur έχει σήμερα 24 κατοίκους και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού Kalsoy.
Ένας νεαρός αγρότης από το χωριό Mikladalur στο βόρειο νησί Kalsoy, αναρωτιόταν αν ήταν αληθινή αυτή η ιστορία και πήγε μέχρι εκεί για να το ανακαλύψει. Παρατήρησε και είδε τις φώκιες να κολυμπούν και να βγαίνουν προς την ακτή. Σκαρφάλωσαν στην παραλία, έριξαν τα δέρματά τους και τα έβαλαν προσεκτικά στα βράχια. Το νεαρό αγόρι κοίταξε ένα όμορφο κορίτσι και του άρεσε, για αυτό έκλεψε το δέρμα της. Όλο το βράδυ έπαιζαν και χόρευαν, όμως όταν άρχισε να βγαίνει ο ήλιος, οι φώκιες έβαλαν τα δέρματα και άρχισαν να επιστρέφουν στη θάλασσα.
Το κορίτσι που το δέρμα του είχε κλαπεί από το νέο δεν ήξερε τι να κάνει και ήταν πολύ αναστατωμένο. Τότε το αγόρι της ανακοίνωσε ότι δεν θα της το επιστρέψει. Τότε εκείνη ήταν υποχρεωμένη να τον συνοδεύσει στο αγρόκτημά του. Την κράτησε μαζί του για πολλά χρόνια και την έκανε σύζυγό του. Έκαναν αρκετά παιδιά, αλλά όλα αυτά τα χρόνια είχε κατά νου του, να μην έχει ποτέ πρόσβαση στο δέρμα, η κοπέλα. Το είχε κρύψει μάλιστα σε ένα σεντούκι, όπου το είχε κλειδωμένο.
Κάποια μέρα ο άντρας ξέχασε το κλειδί που είχε φυλαγμένο το δέρμα της γυναίκας και τότε εκείνη το έσκασε. Πήρε το δέρμα της, μπήκε στη θάλασσα και δεν επέστρεψε ποτέ. Ως εκδίκηση οι ψαράδες του χωριού μαζί με τον σύζυγο της φώκιας, σκότωσαν όλες τις φώκιες, ενώ εκείνη τους είχε ικετέψει για το αντίθετο. Τότε η γυναίκα-φώκια ευχήθηκε οι άντρες του χωριού να πνίγονται στη θάλασσα ή να γκρεμίζονται στα βράχια. Αυτή ήταν η εκδίκησή της. Μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι του νησιού πιστεύουν στην κατάρα και αποδίδουν τον θάνατο κάποιου νέου άντρα από πνιγμό ή πτώση στον θρύλο της Selkie.
Happy Info: Το KÓPAKONAN είναι η φωτογραφία που θα βρεις σε αρκετά γραμματόσημα των Νήσων Φερόε και μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα της χώρας.
Το άγαλμα αντέχει: Το άγαλμα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει μέχρι και σε κύματα 13 μέτρων. Στις αρχές του 2015 μάλιστα, ένα κύμα 11,5 μέτρων έπεσε πάνω στο άγαλμα. Παρόλη την ορμή της θάλασσας όμως, δεν προκλήθηκε ζημιά.
ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ και άλλα ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με τα Νησιά Φερόε:
- ΝΗΣΙ Έστουροϊ: Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Νήσων Φερόες
- SLAVE ROCK: Ένα από τα επικότερα μέρη στα νησιά Φερόε
- Ο καταρράκτης Μούλαφοσουρ είναι ένα από τα πιο απίθανα μέρη στα νησιά Φερόε
- 10 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για τα νησιά Φερόε
- ΤΑ 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ
- ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για τη χώρα που έχει περισσότερα πρόβατα, από ανθρώπους
- VAGAR: Ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη στα νησιά Φερόε