Μεσαιωνική αύρα, μεγαλοπρεπή τείχη, υπέροχα αρχιτεκτονήματα αλλά και το λεγόμενο «νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης» προ(σ)καλούν τους επισκέπτες στην πιο διάσημη πόλη του Μαυροβουνίου, το Κότορ. Ο γνωστός κόλπος της πόλης που έχει γίνει πια σήμα κατατεθέν προσελκύει εκεί τους πάντες.
Έτσι αποφασίσαμε και εμείς να επισκεφθούμε αυτή τη πόλη για να δούμε αν έχουν δίκιο όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες!
Πόλη: Κότορ
Χώρα: Μαυροβούνιο
Έκταση: 335 km²
Υψόμετρο: 635 μ.
Πληθυσμός: 600.000
Νόμισμα: Ευρώ (€ EUR)
Γενικές Πληροφορίες:
Το Κότορ είναι μια παραθαλάσσια και άκρως τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου. Είναι το διοικητικό κέντρο του Δήμου Κότορ. Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι της πόλης είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ο κόλπος του Κότορ (Boka Kotorska) αποκαλείται και το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Η πόλη είναι πόλος έλξης τουριστών εξαιτίας του Κόλπου του Κότορ αλλά και της αρχιτεκτονικής της παλιάς πόλης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει σημειωθεί αύξηση των τουριστών.
Που να πάω – Τι να δω:
Φυσικά ο ίδιος ο κόλπος του Κοτόρ είναι το κορυφαίο αξιοθέατο που πρέπει να δεις στην πόλη. Η παλιά πόλη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημεία που δεν χάνονται. Μπορείς μάλιστα να την περπατήσεις σε λιγότερο από μισή ώρα, οπότε δεν έχεις δικαιολογία. Απόλαυσε τα τείχη και το φρούριο Σβέτι Ιβάν. Επίσης δες τον πύργο του Ρολογιού, τον Καθεδρικό του Αγίου Τρύφωνα, το Ναυτικό Μουσείο, τα εκκλησάκια του Αγίου Λουκά, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίας. Φυσικά μην παραλείψεις τις όμορφες πλατείες της πόλης και τα πολλά παλάτια της (Παλάτι Ντράγκο, Παλάτι Μπιζάντι , Παλάτι Πίμα).
Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Η παραδοσιακή κουζίνα στο Μαυροβούνιο περιλαμβάνει αγαπημένες ελληνικές γεύσεις, όπως ο μουσακάς, το αρνάκι καπαμά, τα γιαπράκια, τις γεμιστές πιπεριές και άλλα. Από ψάρια θα βρεις ψαρόσουπα, καλαμάρι γεμιστό και ρυζότο με θαλασσινά. Οι Μαυροβούνιοι επιλέγουν τις πλούσιες σούπες με διάφορα λαχανικά και κρέας. Στα παραδοσιακά πιάτα ανήκουν το «κατσαμάκ». Παραδοσιακό είναι επίσης η «τσιτσβάρα» που γίνεται αφού ανακατέψουν καϊμάκι με αλεύρι, ενώ η «ποπάρα» είναι το πιάτο του φτωχού. Από λαδερά φαγητά προτίμησε το «ραστάν» που έχει πολλά λαχανικά. Με το φαγητό σας πιες ρακί («ρακίγια»,όπως το λένε οι ντόπιοι) και Νικσίκ που είναι η μπύρα του Μαυροβουνίου. Για γλυκό διάλεξε τηγανίτες με μέλι και τυρί,μπακλαβά και για το τέλος πάρε ένα καφέ στο μπρίκι.
Πότε να πάω:
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πόλη Κότορ βουλιάζει από κόσμο. Αν σου αρέσουν τα «γεμάτα» κόσμο μέρη τότε μπορείς να πας, αλλά εμείς σου προτείνουμε να το αποφύγεις. Δεν θα απολαύσεις ούτε το μέρος, ούτε τις διακοπές σου. Επίλεξε μήνες όπως ο Μάιος ή ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος.
Πως να πάω:
Για να φτάσεις στο Κότορ αεροπορικώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Ελλάδα. Μπορείς να πας όμως μέχρι το Ντουμπρόβνικ και από εκεί απέχει το Κότορ 2-2,5 ώρες. Αν πας οδικώς στα πλαίσια κάποιου road trip έχει υπόψιν ότι απέχει 430 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.
Που να μείνω – Διαμονή:
Βρες καλό και οικονομικό ξενοδοχείο στο Κότορ, εδώ.