Λήμνος, το ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου. Ο απόλυτα αυθεντικός αυτός τόπος σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως βρίσκεσαι στον παράδεισο. Υπέροχη φύση, πεντανόστιμα φαγητά και υπέροχοι ταξιδιωτικοί θησαυροί που ανακαλύπτεις σε κάθε σου βήμα.
Η Λήμνος είναι γνωστή για τις εκπληκτικές αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά και τα γοητευτικά παραδοσιακά χωριά της. Ας την γνωρίσουμε!
Νησί: Λήμνος
Χώρα: Ελλάδα
Πρωτεύουσα: Μύρινα
Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος
Έκταση: 476 km2
Υψόμετρο: 470 μ
Υψηλότερη κορυφή: Σκοπιά (ή Βίγλα)
Πληθυσμός: 17.000
Γενικές Πληροφορίες:
Η Λήμνος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος. Έχει 17.000 κατοίκους και είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης είναι το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Το όνομα Λήμνος είναι πανάρχαιο και αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο. Κατά την μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου. Είναι επίσης και η πατρίδα του φιλόσοφου Φιλοκτήτη.
Που να πάω – Τι να δω:
Το νησί έχει τόσες ομορφιές για να απολαύσεις, αρκεί να έχεις χρόνο. Ξεκινώντας με το ,υπέροχο κάστρο της Μύρινας που εντός του ζουν ελάφια, μην παραλείψεις κάτι από τα παρακάτω: την Πολιόχνη στην ανατολική ακτή της Λήμνου, το Καβείριο, την Ηφαιστία στα ΒΑ του νησιού, το ιερό της Αρτέμιδος στη Μύρινα, την σπηλιά του Φιλοκτήτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, τον Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδας, το Άγαλμα ηρωίδας Μαρούλας στον Κότσινα αλλά και τον Υδροβιότοπο Λιμνοθάλασσας Αλυκής.
Δραστηριότητες:
Στην ανατολική Λήμνο μπορείς να κάνεις surfing και kite surfing. Στην παραλία Κέρος τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάνουν και οργανωμένα μαθήματα. Το ψάρεμα, το περπάτημα, το ποδήλατο και τα πανηγύρια το καλοκαίρι είναι κάποια από αυτά που μπορείς να κάνεις και να δεις στο νησί.
Λημνιά προϊόντα – Τι να φάω στη Λήμνο:
Η Λήμνος έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα τα οποία είναι ποιοτικά και πολύ νόστιμα. Τα πιο γνωστά είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά όπως το «μελίχλωρο», το «κασκαβάλι» και το «καλαθάκι». Επίσης η Λήμνος έχει υπέροχο μέλι και σιτηρά (πχ. παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι και τα ξακουστά και πεντανόστιμα φλωμάρια). Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την μεγάλη ποικιλία κρασιών του νησιού με την ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της.
Επίσης γνωστά είναι και κάποια παραδοσιακά γλυκά, όπως τα «βενιζελικά» (τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο που τα δοκίμασε κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο μετά την απελευθέρωση του νησιού) και οι «σαμσάδες» (σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο). Τέλος, μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κατιμέρια (θυμίζουν μελωμένο ψωμάκι), τα οποία προσφέρουν ειδικά στο χωριό Άγιος Δημήτριος.
Πως να πάω:
Στη Λήμνο μπορείς να φτάσεις ακτοπλοϊκώς από το Λαύριο τρεις φορές την εβδομάδα (διάρκεια ταξιδιού 12 ώρες, κόστος 30 ευρώ το άτομο και 90 ευρώ το αυτοκίνητο). Από την Αθήνα μπορείς να πας και αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean/Olympic Air.
Λήμνος – Η δική μας εμπειρία:
Ταξιδέψαμε στο νησί τον Ιούνιο του 2019. Μας άρεσε πολύ η ομορφιά και η ηρεμία του. Ειδικά αν βρεθείς εκεί τον Ιούνιο, δεν έχει αρχίσει ακόμη η μεγάλη ροή τουριστών και μπορείς να απολαύσεις τις τοποθεσίες στα καλύτερά τους.
Που να μείνω:
Κλείσε φθηνό και καλό ξενοδοχείο στη Λήμνο.
Happy Traveller στη Λήμνο ΜΕΡΟΣ Α | ΜΕΡΟΣ Β
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΜΥΡΙΝΑ: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την πρωτεύουσα της Λήμνου
- Τα καλύτερα μέρη για να φας στη Λήμνο
- Αμμοθίνες Λήμνου: Η μοναδική έρημος της Ευρώπης
- Η πυραμίδα της Λήμνου και η ιστορία της
- Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή βρίσκεται στη Λήμνο |Παναγιά Κακαβιώτισσα
- 10 κορυφαίοι λόγοι για να ταξιδέψεις στη Λήμνο