Μάνταμπα! Η πόλη της Ιορδανίας που φημίζεται για τον υπέροχο ψηφιδωτό κόσμο που κρύβει εντός της. Μια από τις κορυφαίες ανακαλύψεις στην πόλη είναι ο λεγόμενος «Χάρτης της Μάνταμπα» που είναι και ο πιο ξακουστός της.

Αξίζει μια στάση στην πόλη, για να δεις από κοντά τον παλαιότερο σωζόμενο χάρτη των Αγίων τόπων γραμμένο στα… Ελληνικά!

iordania jordan happy traveller (18)

Πόλη: Μάνταμπα
Χώρα: Ιορδανία
Πληθυσμός: 84.600
Υψόμετρο: 763 m
Έκταση: 39.440 km2

Γενικές Πληροφορίες:
Η Madaba είναι πόλη της Ιορδανίας με πληθυσμό περίπου 84.600. Είναι η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη χώρα και χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Είναι γνωστή για τα ψηφιδωτά της και ιδιαίτερα για τον ψηφιδωτό χάρτη βυζαντινής εποχής της Παλαιστίνης και του δέλτα του Νείλου. Η Μάνταμπα βρίσκεται 30 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αμμάν.

Που να πάω – Τι να δω:
Τα κύρια αξιοθέατα στην πόλη Μάνταμπα είναι δύο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το Μωσαϊκό Χάρτη της Μάνταμπα και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Αφού δεις αυτά τα δύο, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές. Μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην ήρεμη πόλη για να «την καταλάβεις» ή να επισκεφθείς το τζαμί που διαθέτει. Πέραν αυτού δεν υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνεις. Ίσως να συνομιλήσεις με τους λιγοστούς κατοίκους της ή να αγοράσεις κάποιο σουβενίρ.

Ντόπιος της Μάνταμπα που μας χαιρέτησε
Ντόπιος της Μάνταμπα που μας καλωσόρισε στην πόλη

Ο ψηφιδωτός χάρτης της Μάνταμπα:
Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε το 1896 πάνω στο δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Κάποτε ήταν ένας εντυπωσιακός χάρτης με 157 λεζάντες (στα Ελληνικά), όλων των μεγάλων βιβλικών τόπων από το Λίβανο προς την Αίγυπτο. Το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε το 560μ.Χ. και περιείχε πάνω από 2 εκατομμύρια τεμάχια ψηφιδωτού αλλά μόνο το 1/3 του διατηρήθηκε. Ο Χάρτης της Madaba είναι ο παλαιότερος σωζόμενος χάρτης των Αγίων Τόπων. Στο ψηφιδωτό βλέπουμε την διάσημη Παλιά Πόλη, την Πύλη της Δαμασκού, την Πύλη Αγίου Στήβεν, τη Χρυσή Πύλη, την πύλη που οδηγεί στο όρος Σιών, την Ακρόπολη (Πύργος του Δαβίδ), την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, και την Cardo Maximus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here