Το κομμάτι της οργάνωσης ενός ταξιδιού είναι και ένα από τα πιο fun κομμάτια του. Έρευνα, νέες πληροφορίες, αξιοθέατα, δραστηριότητες και τόσα ακόμη που πρέπει να ανακαλύψεις. Ταξιδεύοντας περισσότερα από 7 χρόνια, μοιραζόμαστε μαζί σου, την αγάπη μας για αυτά και την εμπειρία μας στην οργάνωση ταξιδιών.
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τις 10 κορυφαίες συμβουλές οργάνωσης ταξιδιού από τους Happy Travellers μέσω των δικών σας ερωτήσεων.
Ερώτηση: Ηλέκτρα καλησπέρα, σας θαυμάζω πολύ και σας παρακολουθώ ανελλιπώς.. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως οργανώνετε τα ταξίδια σας.. Μέσω του κάποιου travel agent η από μόνοι σας? Ειδικά τα μακρινά ταξίδια θα ήθελα πολύ να μου δώσεις τα βήματα, πχ Ιαπωνία κλπ. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Απάντηση: Γεια σου, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μόλις την διάβασα αποφάσισα να σας γράψω όλα εκείνα που κάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να ταξιδέψουμε. Για αυτό έκανα το άρθρο «Τα 10 ΥΠΕΡTIPS για οργάνωση ταξιδιού 2020». Ταξιδεύουμε κατά κύριο λόγο μόνοι μας, αλλά όταν ταξιδεύουμε με ταξιδιωτικό γραφείο επιλέγουμε το COSMORAMA. Η λίστα που σου έγραψα ακολουθεί.
Το ταξίδι είναι από μόνο του ενδιαφέρον, όταν όμως έχεις κάνει εσύ την έρευνα για αυτό, γίνεται ακόμη πιο γοητευτικό. Τουλάχιστον στα δικά μας μάτια. Κάθε φορά που είναι να ταξιδέψουμε σε ένα νέο προορισμό, ψάχνουμε, βρίσκουμε και ανυπομονούμε να δούμε από κοντά καινούρια αξιοθέατα, κρυμμένες ταξιδιωτικές γωνιές και να δοκιμάσουμε πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά υπάρχει η προετοιμασία, η οργάνωση και η έρευνα του ταξιδιού! Πάμε να δούμε πως οργανώνουμε όλο αυτά, εύκολα και απλά!
1. Εύρεση ημερομηνίας και προγραμματισμός. Το παν είναι ο προγραμματισμός. Πότε μπορείς να βρεις κενό για το ταξίδι, ποια ημερομηνία είναι η ιδανική, πότε μπορείς να πάρεις άδεια από τη δουλειά και άλλα τέτοια παρόμοια. Ειδικά αν δεν ταξιδεύεις μόνος σου, αλλά έχεις και travel buddy, τότε θα πρέπει να βρείτε ημερομηνίες που συμπίπτουν έτσι ώστε να γίνει σωστά και ο προγραμματισμός.
2. Εύρεση και έρευνα προορισμού. Μπες στο HappyTraveller.gr ψάξε στο site και βρες τον προορισμό που σου ταιριάζει. Στο site μας υπάρχουν 70 και πλέον χώρες για να ανακαλύψεις. Αφού κάνεις την έρευνά σου και κρατήσεις τις απαραίτητες σημειώσεις σου, φρόντισε να ρωτήσεις γνωστούς σου που έχουν επισκεφθεί το μέρος που θα πας ή να δεις κάποια αντίστοιχη εκπομπή με τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφθείς.
3. Βρες ξενοδοχείο και εισιτήρια. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ταξιδιού να είναι η εύρεση ξενοδοχείου και εισιτηρίων, καθώς είναι και -συνήθως- τα πιο κοστοβόρα. Ψάξε, σύγκρινε και επίλεξε ξενοδοχείο αλλά και εισιτήρια προσεκτικά. Φρόντισε να κλείσεις ξενοδοχείο σε καλή περιοχή, με πρόσβαση σε ΜΜΜ και φυσικά καθαρό. Επίλεξε εισιτήρια με βάση τις καλές ώρες πτήσης και τις αλλαγές ανάμεσα στις πτήσεις. Όσο πιο προσεκτικά κλεισμένα είναι τα παραπάνω, τόσο πιο ξεκούραστος ταξιδιώτης θα είσαι! ( Κλείσε οικονομικά εισιτήρια | Κλείσε οικονομικά ξενοδοχεία )
4.Έρευνα γενικώς. Τι αξιοθέατα να δεις, τι νόμοι επικρατούν στη χώρα που επισκέπτεσαι, τι συνθήκες υγιεινής, τι καιρό κάνει, τι δραστηριότητες μπορείς να κάνεις, τι ιστορία έχει η χώρα που επισκέπτεσαι και τόσα ακόμη. Ερεύνησε τα πάντα πριν ξεκινήσεις. Είναι ό,τι πιο αντιταξιδιωτικό να επισκεθφείς μια χώρα, χωρίς να ξέρεις ούτε κάποια βασικά πράγματα για αυτήν. Ψάξε, δες και βρες όλα εκείνα τα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα σε κάνουν να βιώσεις το ταξίδι, ακόμη πιο έντονα.
5. Απαραίτητα έγγραφα. Το κάθε ταξίδι θέλει την δική του προετοιμασία στο κομμάτι των εγγράφων. Αν ταξιδεύεις εντός Ελλάδας ή Ευρώπης δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά. Αν όμως βγαίνεις στο εξωτερικό (πχ. Αμερική), τότε ίσως χρειάζεται να κάνεις μια παραπάνω έρευνα για τα χαρτιά που χρειάζεται να έχεις μαζί σου. Αν ταξιδεύεις με παιδί μην ξεχάσεις να πάρεις και τα έγγραφα του παιδιού σου μαζί. Ομοίως και αν ταξιδεύεις με σκύλο.
6. Βαλίτσα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η οργάνωση της βαλίτσας είναι από μόνη της ένα μεγάλο κομμάτι της οργάνωσης, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλο ταξίδι. Όταν έχεις κάνει πολλές βαλίτσες όμως στη ζωή σου, είσαι μεθοδικός και ξέρεις πως να το κάνεις για να μην σπαταλήσεις χρόνο. Κάνε λίστα με όλα όσα θα χρειαστείς και ξεκίνα να τα βάζεις στη βαλίτσα! Μην βάζεις ασυνάρτητα ότι φαντάζεσαι ότι μπορεί να χρειαστείς γιατί σίγουρα θα καταλήξεις στο αεροδρόμιο να πληρώνεις… υπέρβαρο!
7. Gadget. Κάμερες, Η/Υ και γενικώς ό,τι τεχνολογικό θα πάρεις μαζί σου. Στην εποχή της τεχνολογίας, δε γίνεται να ταξιδέψεις και να μην πάρεις έναν υπολογιστή, μια κάμερα ή έστω ένα κινητό για να καταγράψεις τις εμπειρίες σου. Δε χρειάζεται να πάρεις όλα αυτά μαζί και το κινητό σου αρκεί. Πάρε μαζί σου ό,τι σου αρέσει να χρησιμοποιείς για να καταγράφεις τα ταξίδια σου και αφέσου στην εμπειρία.
Happy Info: Αν δεν σου αρέσουν πολύ τα γκατζετάκια και οι κάμερες, εκτός από το κινητό σου, πάρε μαζί σου και μια action cam. Με αυτές τις πολύ μικρές αλλά με πολλές δυνατότητες κάμερες μπορείς να βγάλεις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
8. Καταγραφή πλάνου ταξιδιού. Κάπου εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο οργανωμένα. Όλα όσα έψαξες, βρήκες, σου άρεσαν και θέλεις να τα κάνεις και να τα δεις από κοντά βάλ’ τα στο πρόγραμμα. Φτιάξε ένα υποτυπώδες πλάνο ταξιδιού, όχι με σκοπό να το ακολουθήσεις κατά γράμμα, αλλά για να έχεις έναν μπούσουλα στο τι θέλεις να κάνεις και να μην χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου. Τυχαίνει να μην προλαβαίνεις να δεις ένα αξιοθέατο, επειδή δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός και καταγραγή του ταξιδιωτικού πλάνου. Ένας τρόπος να καταγράψεις χωρίς να χρειάζεται να «γράφεις» πραγματικά είναι το Google Maps που βοηθάει πολύ να βρίσκεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τα αγαπημένα σου σημεία.
9. Αντίγραφα. Κάτι που μπορεί να σε σώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι να κρατάς αντίγραφα. Αντίγραφα εισιτηρίων, κρατήσεων ξενοδοχείων, μουσείων, δραστηριοτήτων κ.α. Αυτή η τακτική μπορεί να σε βγάλει από την δύσκολη θέση αν δεν έχεις καλό σήμα ίντερνετ για να συνδεθείς και να κατεβάσεις τα στοιχεία που θέλεις ή αν δεν έχεις μπαταρία στο κινητό σου.
10. Η πιο σημαντική αποσκευή σε κάθε ταξίδι είναι.. η καλή μας διάθεση! Αυτό το έχουμε πει και πάντα θα το λέμε. Είναι άλλωστε και το μότο της εκπομπής μας, αλλά και η στάση ζωής μας. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πάντα η καλή διάθεση. Ό,τι μα ό,τι και να κάνεις, αν λείπει η καλή διάθεση, το ταξίδι θα είναι «μισό»!
Ο Ευτύχης έχει ανεβάσει ένα σχετικό βίντεο με το πως ετοιμάζουμε τα ταξίδια μας, αν θέλεις δες το εδώ.
Καλά ταξίδια Travellers!