Κάθε περιοχή της Ελλάδας κρύβει γαστρονομικούς Θησαυρούς! H Νίσυρος που πήγαμε για Happy Traveller δεν αποτελεί εξαίρεση! Το νησί έχει εξαιρετική παραγωγή πρώτων υλών και παραδοσιακές συνταγές που θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη!
Φαγητό σε ταβέρνα Νισύρου
Όταν φάγαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Νίσυρο, δοκιμάσαμε εξαιρετικά πράγματα, όπως τοπικά τυριά, τα πιο ιδιαίτερα το κρασοτύρι και η “σακουλαριά” (μαλακό τυρί). Μας κέρδισε η τοπική εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας με ντόπια κάπαρη καθώς και οι διάσημοι ρεβυθοκεφτέδες που λέγονται πυτιά και είναι η πιο διάσημη συνταγή της Νισύρου. Άνετα μπορούμε να τους πούμε Ελληνικά Φαλάφελ! Τέλος αξίζει να δοκιμάσετε τοπικά κρεατικά όπως κατσικάκι μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα άλλα και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που υπάρχουν άφθονα στο νησί!
Τα παραδοσιακά προϊόντα της Νισύρου
Όταν επισκευθείς τη Νίσυρο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και τα διάσημα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Αποτελούν και το καλύτερο δώρο για να πάρεις μαζί σου φεύγοντας. Στο Μανδράκι θα βρείς το παντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης Σακαλή που διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα! Σκοπός τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις του νησιού και να μεταδώσουν στους επισκέπτες την αγάπη και την φιλοξενία της Νισύρου μέσα από τα αγνά προϊόντα που φτιάχνουν με μεράκι στο μικρό εργαστήριο που έχουν δίπλα στο σπίτι τους. Καθημερινά δημιουργοούνε τα παραδοσιακά προϊόντα που χαρακτηρίζουν το νησί τους, τη Νισυρο. Μόνο με τα χέρια τους και χωρίς να χρησιμοποιούνε συντηρητικά – αλλά μόνο ζάχαρη και νερό. Φτιάχνουνε γλυκά κουταλιού όπως ντοματάκι, κυδώνι και πορτοκάλι, αλλά και ροφήματα όπως η σουμάδα και η κανελάδα.
ΣΟΥΜΑΔΑ
Η Σουμάδα είναι το πιο χαρακτηριστικό παραδοσιακό αναψυκτικό των Ελληνικών νησιών που φτιάχνεται με αμύγδαλα (πικραμύγδαλα για την ακρίβεια) και ζάχαρη. Η πρώτη ύλη και το μεράκι του παρασκευαστή κάνουν όλη τη διαφορά, και έτσι από μέρος σε μέρος η ποιότητα και η γεύση έχει διαφορές, αν και σαν προϊόν θεωρείται κάτι απλό. Η Σουμάδα της Νισύρου είναι από τις πιο τέλειες που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται από τις καλύτερες σε όλη την Ελλάδα.
ΚΑΝΕΛΑΔΑ
Η κανελάδα είναι γνωστή στη γειτονική ΚΩ και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Η αλήθεια είναι όμως ότι και στη ΝΙΣΥΡΟ θα βρεις εξαιρετική παραδοσιακή Κανελάδα. Η Κανελάδα είναι παραδοσιακό ελληνικό αναψυκτικό που παραδοσιακά φτιάχνεται με νερό, ζάχαρη και κανέλα. Είναι ουσιαστικά ένα σιρόπι κανέλας που διαλύεις με νερό και πίνεις σαν αναψυκτικό. Μπορείς όμως να το βάλεις και αδιάλυτο σαν σιρόπι σε γιαούρτι ή παγωτό ή και να το χρησιμοποιήσεις σαν συστατικό σε δημιουργικά κοκτέιλ. Η Κανελάδα εέναι πολύ δροσιτική και θεωρείαι ιδιαίτερα χωνευτική.
ΓΛΥΚΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ
Το ίσως κορυφαίο γαστρονομικό διαμάντι της Νισύρου είναι το γλυκό ντοματάκι που φτιάχνεται με ντόπια πεντανόστιμα ντοματάκια. Λόγω του κλίματος και της ιδιομορφίας του εδάφους τα ντοματάκια της Νισύρου είναι πολύ ιδιαίτερα και το συγκεκριμένο γλυκό μοναδικό στο είδος του! Πολλούς τους ξενίζει η ιδέα της ντομάτας σε γλυκό, αλλά από βοτανικής απόψεως η ντομάτα συγκαταλέγεται στα φρούτα. Εκτός αυτού τα συγκεκριμένα ντοματάκια έχουν μια εκπληκτική γλυκιά γεύση που τα κάνει ιδανικά για αυτό το γλυκό. Δεν είναι όμως μόνο το ντοματάκι που κάνει τη διαφορά άλλα και η συνταγή με τα υπόλοιπα συστατικά που απογειώνουν το αποτέλεσμα!
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ
Εκτός από το γλυκό ντοματάκι, με τα ντόπια ντοματάκια φτιάχνουν και μαρμελάδα! Μια μαρμελάδα που μπορεί άνετα να φαγωθεί σκέτη με ψωμί ή και πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό. Μπορεί να συνδυαστεί και εξαιρετικά σε πολύ γκουρμέ πιάτα χάρη στις ιδιαίτερες γαστρονομικές της αρετές. Όπως και να έχει, είναι must να τη δοκιμάσετε!
Επίσης, παρασκευάζουμε και το παραδοσιακό ποτό των νησιών, τη σουμάδα. Η σουμάδα για να γίνει, θέλει πολύ κόπο και μεράκι. Αφού πάρω τα πικραμύγδαλα και τα βράσω, αφαιρώ το φλούδι και τα πολτοποιώ. Οφείλω να ομολογήσω ότι πλέον χρησιμοποιώ λίγο από τη βοήθεια της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο σκέλος παρασκευής και διαλύω τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, ενώ η γιαγιά μου και η μάνα μου είχαν ένα τεράστιο γουδί όπου καθόντουσαν με το γουδοχέρι και έσπαγαν τον καρπό. Ακολούθως βάζω την αλοιφή σε ένα τουλουπάνι, που το σφίγγω με τα χέρια δυνατά για να βγει ο ζωμός. Μετά από αυτό, το βράζω με ζάχαρη και νερό και αυτό που βγαίνει είναι αυτό το ευγενές και αρωματικό ποτό που το λέμε σουμάδα.
Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη να διατηρούμε τις παραδόσεις μας και να δίνουμε ζωή στα τοπικά προϊόντα.
Σας περιμένουμε στη Νίσυρο.
Να σας τρατάρουμε τα καλούδια μας και να σας δείξουμε τις ομορφιές του νησιού μαs
Στοιχεια επικοινωνίας:
ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΚΚΑΛΗ
ΜΑΝΔΡΑΚΙ ΝΙΣΥΡΟΥ
τηλ: 2242031234
Facebook: https://www.facebook.com/SoumadaNisyrouSakkali/