Η βαριά ιστορία της Σπιναλόγκα και οι δυσκολίες που πέρασαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί από το 1903 και έπειτα, κάνουν κάθε επισκέπτη της νήσου να στέκεται και να την κοιτά με δέος μόλις πρωτο-κατέβει από το καραβάκι.

Τουλάχιστον εμείς έτσι νιώσαμε μόλις κατεβήκαμε το καλοκαίρι του 2020 που το επισκεθήκαμε για πρώτη φορά. Σαστίσαμε. Από την ομορφιά, από το δέος, από την ηρεμία.

Ο Ευτύχης, η Ηλέκτρα και το μωρό τους στο καραβάκι για Σπιναλόγκα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η Σπιναλόγκα είναι μια μικρή άνυδρη και άγονη βραχονησίδα η οποία έχει έκταση 85 στρεμμάτα. Βρίσκεται στον φυσικό λιμένα της Ελούντας του Νομού Λασιθίου Κρήτης. Έχει στρατηγική θέση και για αυτό μάλιστα είναι οχυρωμένη. Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Info: Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.

Σπιναλόγκα από ψηλά

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ Η’ ΑΛΛΙΩΣ..: Θα ακούσεις να τη λένε ως «το νησί των ζωντανών νεκρών», «το νησί των λεπρών», «το νησί των δακρύων», όμως από την πρώτη στιγμή που πήγαμε εκεί, εμείς το ονομάσαμε «το νησί της γαλήνης». Η ηρεμία του μέρους είναι μοναδική και αν το πετύχεις χωρίς πολύ κόσμο, τότε μάλλον είσαι ο πιο τυχερός ταξιδιώτης της περιοχής, μιας και είναι πόλος έλξης των περισσότερων τουριστών που επισκπέπτονται την περιοχή.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Οι Ενετοί έλεγαν Σπιναλόγκα το νησί Κολοκύθα που βρίσκεται δίπλα από τη Σπιναλόγκα και λέγεται ότι ήταν ενωμένα.

ΤΑΜΠΟΥ: Η Σπιναλόγκα για πολλά χρόνια ήταν ένα ταμπού (ακόμη και η απλή αναφορά του ονόματός της) καθώς ταυτίστηκε με όλους όσους νόσησαν από λέπρα την εποχή εκείνη.

ΟΙ ΛΕΠΡΟΙ: Οι λεπροί ή αλλιώς όσοι είχαν τη νόσο του Χάνσεν στη Σπιναλόγκα μπορεί να ήταν απομονωμένοι στο νησί, αλλά κατάφεραν να αναπτύξουν μια δική τους κοινωνία με κανόνες και αξίες.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Στο νησί μπορείς να μπεις από τη μια πλευρά και να κατέβεις από την άλλη. Αν το κάνεις αυτό κάνεις ένα μεγάλο κύκλο περπατώντας, αλλά σου υποσχόμαστε πως η θέα και όλα όσα θα δεις στο νησί, θα σε ανταμείψουν. Λιθόστρωτα σοκάκια, απομεινάρια πολιτισμού, ερείπια σπιτιών, το νοσοκομείο, το σχολείο και τόσα ακόμη μέρη για να θαυμάσει κανείς. Η δύναμη όλων των ανθρώπων που ήταν έγκλειστοι στο νησί μέχρι και το 1957, βρίσκεται σε κάθε πέτρα της νήσου. Πέρνα από το μουσείο που υπάρχει στο νησί και δες τα σχετικά εκθέματα.

Info: Σήμερα, η Σπιναλόγκα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης. Το επισκέπτονται χιλιάδες ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο για να αποτίσουν φόρο τιμής, στο μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ: Μπορείς να φτάσεις στο νησί με τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Εμείς πήραμε από την Πλάκα μιας και εκεί μέναμε. Ίσως το καραβάκι από την Πλάκα να είναι και η καλύτερη επιλογή, μιας και από εκεί απέχει μόλις 800 μέτρα. Μαζί με την εκδρομή στη νήσο μπορείς να κολυμπήσεις και στις παραλίες πίσω από τη χερσόνησο «Κολοκύθα», πριν την επιστροφή σου στη βάση.

Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ: Το 2010 μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα, είχε προβληθεί η σειρά « ΤΟ ΝΗΣΙ». Σ΄αυτήν εξιστορούνταν όλη η ιστορία της νήσου μέσα από ένα ιδιαίτερο σενάριο. Έχει γραφτεί και ομώνυμο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά.

Info: Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, τους καλοκαιρινούς μήνες η Σπιναλόγκα δέχεται 1200 – 1500 επισκέπτες καθημερινά και είναι ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη, μετά την Κνωσό.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με την Κρήτη:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here