Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απαγορευμένα, όπως θα έχεις ακούσει ή διαβάσει. Ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο -και με την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει επιπλοκές- τα ταξίδια είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία για την εγκυμονούσα.
Ταξιδέψαμε ασύστολα όσο ήμουν έγκυος μέχρι και τον 7ο μήνα. Και πολύ καλά κάναμε καθώς δεν αντιμετωπίσαμε ούτε ένα πρόβλημα. Πάντα όμως προσέχαμε και εγώ προσωπικά ανακάλυψα τους 5 χρυσούς κανόνες ή τις 5 χρυσές συμβουλές -αν θέλεις- για ένα ασφαλές ταξίδι ενώ είσαι έγκυος.
1. Ταξίδι με αεροπλάνο.
Αν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο θα πρέπει να διατηρήσετε μια ρουτίνα την οποία θα τηρήσετε ευλαβικά για την ασφάλεια του παιδιού και την δική σας. Πριν καν μπείτε στο αεροπλάνο μην περάσετε από μηχάνημα ελέγχου με ακτίνες Χ. Ζητήστε από τα κορίτσια του αεροδρομίου να σας ελέγξουν. Αν υπάρχει κάποια ουρά αναμονήςστον έλεγχο ή οπουδήποτε αλλού και επιτρέπεται να περάσετε πρώτη λόγω της εγκυμοσύνης, «εκμεταλλευτείτε» το! Μην στέκεστε όρθια και κουράζεστε χωρίς λόγο! Εντός του αεροπλάνου τρώτε σωστά, πίνετε πολλά υγρά και φορέστε ζώνη. Αν κρυώσετε ζητήστε από την αεροσυνοδό μια κουβέρτα. Επίσης φροντίστε να κάθεστε σε θέση διαδρόμου έτσι ώστε να σηκώνεστε ευκολότερα. Τέλος σηκωθείτε αρκετές φορές στην πτήση για να ξεπιαστείτε και να περπατήσετε, έτσι ώστε να κυκλοφορεί το αίμα.
2. Λοιπά ταξίδια (πλοίο, τρένο, αυτοκίνητο κτλ).
Όπου και αν κάθεστε πλοίο, τρένο, αυτοκίνητο κτλ φροντίστε να δέσετε τη ζώνη σας. Δέστε την προσεκτικά κάτω από την κοιλία, ώστε να μην πιέζεται, ειδικά αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Σε λεωφορεία κτλ μείνετε πάντα καθιστές καθώς είναι το πιο ασφαλές. Σηκωθείτε μόνο για να κατεβείτε ή να ξεπιαστείτε. Ειδικά αν είστε με δικό σας αυτοκίνητο φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις για να περπατάτε έστω και λίγο. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με πλοίο ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για το τι αγωγή θα μπορούσατε να πάρετε σε περίπτωση που ζαλιστείτε ή νιώσετε αδιαθεσία λόγω της θάλασσας. Επιλέγοντας τρένο και με την πιθανότητα ενός μεγάλου ταξιδιού, καλό θα είναι να κλείσετε καμπίνα για να μπορείτε να ξαπλώσετε σε περίπτωση που το χρειαστείτε.
3. Αγοράστε ασφάλεια ταξιδιού.
Το λέμε πριν από κάθε ταξίδι, αλλά εδώ μπορεί να φανεί πραγματικά αναγκαίο. Αν χρειαστεί οτιδήποτε, από κάποια μεταφορά σας στην Ελλάδα μέχρι και ιατρική περίθαλψη στην ξένη χώρα την οποία βρίσκεστε τότε η ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.
Εγκυμοσύνη & Ταξίδια: 10 συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες που ταξιδεύουν
4. Ιατρική περίθαλψη.
Φροντίστε να είστε έτοιμες για όλα. Να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα στοιχεία, τις τελευταίες εξετάσεις και φυσικά ρωτήστε τον γιατρό σας τι θα πρέπει να κάνετε αν παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Φροντίστε να δείτε που βρίσκεται το κοντινότερο νοσοκομείο στην περιοχή που θα μένετε και γενικά να έχετε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ένας γιατρός αν χρειαστεί να σας εξετάσει. Επίσης ενημερωθείτε αν θα πρέπει να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλο σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε κάποια χώρα με ασθένειες.
5. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας.
Μόνο ο γιατρός σας γνωρίζει ποιο είναι το καλό για εσάς και το μωρό σας. Μην εμπιστευτείτε τρίτους να σας πουν τι να κάνετε και τι όχι. Πριν από κάθε ταξίδι ενημερωθείτε σχετικά από τον γυναικολόγο σας και ρωτήστε τον ό,τι θεωρείτε απαραίτητο.
Το άρθρο αυτό έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και ουσιαστικά σας παρουσιάζει τις δικές μου συμβουλές βάση της δικής μου εγκυμοσύνης. Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την δική σας εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ρωτήσετε ΠΡΩΤΑ τον γιατρό σας.
Δες επίσης:
–Ταξίδι και εγκυμοσύνη: Η δική μας εμπειρία!
–Εγκυμοσύνη & Ταξίδια: 10 συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες που ταξιδεύουν