Αν έχετε μια φυσιολογική και γεμάτη υγεία εγκυμοσύνη τότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα σας επιτραπεί να πετάξετε κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Παρόλα αυτά, θα πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να συζητήσετε το «ταξιδιωτικό σας πλάνο» με τον γιατρό σας. Αφού πάρετε το πράσινο φως τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε βαλίτσες!
Βέβαια όπως ήδη θα γνωρίζεις το δεύτερο τρίμηνο (14η έως 27η εβδομάδα) είναι η τέλεια στιγμή για να ταξιδέψεις γενικώς αλλά και με αεροπλάνο. Έπειτα από την δική μου προσωπική εμπειρία πτήσεων ενώ ήμουν έγκυος έγραψα αυτό το άρθρο για να βοηθήσω όλες τις μέλλουσες μαμάδες και να τις κατατοπίσω σχετικώς.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το ταξίδι με το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
1. Είναι ασφαλές να περάσω από μηχάνημα ελέγχου με Ακτίνες Χ;
Ο γιατρός μου μου το είχε απαγορεύσει. Έτσι λοιπόν σου το μεταφέρω και εγώ. Όταν φτάσεις στο σημείο ελέγχου, ζήτα από τα κορίτσια του αεροδρομίου να σε ελέγξουν και έτσι δεν θα χρειαστεί καμία ακτίνα χ να σε περάσει, ούτε εσένα αλλά ούτε και το μωρό σου.
2. Είναι ασφαλές να πετάξω κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου;
Ξεκάθαρα ναι! Αν η εγκυμοσύνη όπως προείπαμε δεν έχει κάποια επιπλοκή δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ταξιδέψεις με το αεροπλάνο. Φυσικά δεν είναι εφικτό να φύγεις από τη χώρα χωρίς να ενημερώσεις και να ρωτήσεις τον γιατρό σου! Αν υπάρχουν πιθανότητες πρόωρου τοκετού, κυοφορία διδύμων ή πιθανά σημάδια αποβολής σίγουρα δεν θα σας επιτραπεί το ταξίδι.
3. Θα έχω κάποιο θέμα με τις αεροπορικές εταιρείες αν θέλω να πετάξω το τρίτο τρίμηνο;
Ανάλογα την εταιρεία. Για παράδειγμα στην Ryanair έπειτα την 28η εβδομάδα θα πρέπει να προσκομίσετε επιστολή ‘”ικανότητας ταξιδιού” την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει η μαία ή ο γιατρός σας. Μάλιστα αν δεν έχετε την επιστολή, η Ryanair έχει το δικαίωμα να σας απαγορεύσει να πετάξετε. Επίσης όσον αφορά μονή εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα, το ταξίδι δεν επιτρέπεται μετά το πέρας της 36ης εβδομάδας. Για εγκυμοσύνη διδύμων, τρίδυμων, κ.ο.κ., χωρίς προβλήματα το ταξίδι δεν επιτρέπεται μετά το πέρας της 32ης εβδομάδας εγκυμοσύνης. Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν για την Ryanair. Η Aegean από την άλλη επιτρέπει τα ταξίδια εγκύων μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας. Με το πέρας της 36ης εβδομάδας, η μετάβασή σας με αεροσκάφος της AEGEAN δε θα είναι εφικτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τα δικά της όρια, τα οποία πρέπει να εξετάσετε και να γνωρίζετε, πριν πετάξετε!
4. Πώς μπορώ να είμαι άνετη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης αεροπλάνου;
Αρχικά όταν κάνετε check in ζητήστε κάθισμα στον διάδρομο του αεροπλάνου. Έτσι θα μπορέσετε να κάθεστε και να σηκώνεστε εύκολα και γρήγορα και μάλιστα χωρίς να ενοχλείτε κανέναν. Μην παραλείψετε τις βόλτες που θα πρέπει να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ την κυκλοφορία του αίματος και κυρίως τα πόδια σας. Βγάλτε τα παπούτσια σας και βάλτε τα πόδια σας, όσο πιο ψηλά μπορείτε. Εννοείται πως η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να είναι δεμένη καθ’ ‘ολη τη διάρκεια της πτήσης, εκτός από τις στιγμές τις οποίες σηκώνεστε για τουαλέτα ή περπατάτε. Προσοχή στο δέσιμο της ζώνης, να είναι κάτω από την κοιλιά και να μην την πιέζει. Φορέστε άνετα ρούχα και ρούχα που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα για να μην χρειάζεται κόπος να τα βγάλετε και να τα βάλετε στην τουαλέτα. Ένα φουστάνι είναι ιδανική επιλογή.
Το άρθρο αυτό έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και ουσιαστικά σας παρουσιάζει τις δικές μου συμβουλές βάση της δικής μου εγκυμοσύνης. Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την δική σας εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ρωτήσετε ΠΡΩΤΑ τον γιατρό σας.
Δες επίσης:
–Ταξίδι και εγκυμοσύνη: Η δική μας εμπειρία!
–Εγκυμοσύνη & Ταξίδια: 10 συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες που ταξιδεύουν
–5 συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι ενώ είσαι έγκυος