Ταϊλάνδη! Ένας από τους πιο πολυδιαφημισμένους εξωτικούς προορισμούς. Δικαιολογημένα στην κορυφή των επιλογών για όσους ταξιδιώτες θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και να πάνε προς Ασία μεριά. Ίσως το πρώτο ταξίδι στην Νοτιοανατολική Ασία που κάνει κάποιος. Και οι λόγοι για κάτι αρκετοί
1) Μπορείς σχετικά εύκολα να βρεις οικονομικά εισιτήρια
2) η διαμονή εκεί είναι πολύ οικονομική και
3) Η χώρα παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και παράλληλα είναι σχετικά ασφαλής και φιλόξενη.
Ταϊλάνδη ή Ταϋλάνδη;
Πριν προχωρήσουμε, να πω ότι θα βρεις την Ταϊλάνδη γραμμένη και με ‘ι’ και με ‘υ’. Προσωπικά μου κολλούσε περισσότερο το Ταϋλάνδη αλλά φαίνεται ότι πιο επίσημα (wikipedia, πρεσβεία κλπ) γράφεται Ταϊλάνδη. Και τα δύο όμως θα τα βρεις γραμμένα οπότε μην απορείς πιο είναι σωστό. Και τα δυο σωστά είναι!
Ταξίδι
Για να πας την Ταϋλανδη υπάρχουν πολλές επιλογές αεροπορικών εταιριών που κάνουν στάση σε διαφορετικά σημεία, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Απευθείας πτήση δεν υπάρχει (τη στιγμή που γράφω αυτό) οπότε μία στάση είναι σίγουρη και για αυτό είναι καλή ιδέα να είναι στάση που δε θα πάρει πολύ χρόνο. Επίσης σημαντικό είναι να πετάξεις ώρες τέτοιες που θα κοιμηθείς στο αεροπλάνο και θα φτάσεις πρωί για να κερδίσεις μία μέρα εκεί. Παρομοίως στην επιστροφή καλό είναι η πτήση σου να φεύγει βράδυ. Εμείς πετάξαμε από Αθήνα με Ουκρανικές αερογραμμές που είχαν πολύ γρήγορες αλλαγές στο Κίεβο και οι πτήσεις ήταν πολύ καλή ώρα. Φύγαμε από Αθήνα μεσημέρι, με αλλαγή στο Κίεβο απόγευμα, πετάξαμε βράδυ και φτάσαμε Μπανγκοκ την επόμενη στις 9 το πρωί τοπική ώρα. Στην επιστροφή η πτήση έφευγε αργά το βράδυ από εκεί και έφτανε Αθήνα την άλλη μέρα το μεσημέρι.

Μόνο Μπαγκόκ ή και κάπου αλλού;
Στην Ταϋλάνδη χωρίσαμε το ταξίδι μας στα 2. Μείναμε κάποιες μέρες στην πρωτεύουσα την Μπαγκοκ και κάποιες μέρες πήγαμε στο Πουκέτ με εσωτερική πτήση. Η γνώμη μου είναι ότι αν πας Ταϊλάνδη πρέπει να πας στο Πουκέτ ή έστω στο Πουκέτ ή την Πατάγια. Όλα αυτά είναι γνωστά παραθαλάσσια μέρη της χώρας όπου μπορείς να νιώσεις την εξωτική Ταϋλάνδη που θα έχεις δει σε καρτ ποστάλ, με φοίνικες, αμμουδιές και γαλανά νερά. Η πρωτεύουσα είναι μια μεγαλούπολη με τα καλά και τα κακά της και αν πας Ταϊλάνδη μόνο για αυτή ίσως απογοητευτείς. Είναι σαν να έρχεσαι καλοκαίρι στην Ελλάδα ως τουρίστας και να μένεις μόνο στην Αθήνα χωρίς να πας σε κάποιο νησί. Το Πουκέτ είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό νησί της χωράς, για να μην πω ολόκληρης της Νότιο Ανατολικής Ασίας. Είναι η Μύκονος ή Σαντορίνη της Ταϊλάνδης και δικαιολογημένα αποτελεί ένα μέρος που αξίζει να πας. Περισσότερα για το Πουκέτ και τη διαμονή μας εκεί σε χωριστό άρθρο. Για την ώρα ας μείνουμε στην Μπαγκόκ και ας δούμε μερικές πιο γενικές πληροφορίες για την Ταϊλάνδη.
Είσοδος στη χώρα και διαβατήριο
Για να πας Ταϊλάνδη δεν χρειάζεται Visa. με το που φτάσεις (ή στο αεροπλάνο) συμπληρώνεις μία φόρμα με στοιχεία που χρειάζονται στον έλεγχο όταν μπεις στη χώρα κατά την άφιξη σου εκεί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διαβατήριο με 6 μήνες ισχύ. Μπορείς να μείνεις μέχρι 30 μέρες και ενώ επίσημα λένε ότι πρέπει να έχεις εισιτήριο επιστροφής και κάπου 200 ευρώ ανά άτομο για να ξοδέψεις εκεί, δε μας ζήτησαν κάτι τέτοιο. Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι καλή ιδέα ούτε να πας χωρίς εισιτήριο επιστροφής ούτε χωρίς τουλάχιστον αυτό το ποσό μαζί σου.
Χρήματα Ταϊλάνδης
Τα χρήματα της Ταϊλάνδης είναι τα Baht (προφέρονται Μπάτ αλλά έτσι πως το λένε οι ντόπιοι μπορεί να νομίσεις ότι λένε Μπα(ρ)) 1 ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 40 Baht που σημαίνει ότι 100 Μπατ είναι 2,5 ευρώ και το χαρτονόμισμα των 1000 Μπατ ισουται με 25 ευρώ. Το μικρότερο χαρτονόμισμα είναι 20 Μπατ (μισό ευρώ) με το οποίο μπορείς να πάρεις 2 νεράκια (!) ή κάποιο μικρό σνακ στον δρόμο. Επίσης το πράσινο χαρτονόμισμα των 20 Μπατ είναι το πιο συνηθισμένο φιλοδώρημα που δίνουν εκεί.
Χρήματα σε ταξίδια εξωτερικού
Όταν ταξιδεύεις το θέμα των χρημάτων είναι αρκετά σημαντικό. Πάντα είναι καλό να έχεις κάποια καβάτζα σε μετρητά μαζί αλλά πάντα σου βγαίνει πιο οικονομικά αν πληρώνεις με κάρτα για αγορές, ξενοδοχείο κλπ. Όμως για μικροποσα και σε μέρη που δεν εμπιστεύεσαι, μην δίνεις κάρτα. Επίσης όπως στα περισσότερα μέρησ το εξωτερικό, τα ATM κρατάνε μια καλή προμήθεια για κάθε ανάληψη που μπορεί να είναι από 1 εως και 5 ευρώ. Οπότε καλή ιδέα να μην τραβάς μικροποσά. Εγώ προσωπικά τραβάω 1 ή 2 φορές μετρητά σε κάθε ταξίδι και παράλληλα έχω μαζί μου και κάποια ευρώ για περίπτωση ανάγκης, ενώ χρησιμοποιώ κάρτα για αγορές όπου θεωρώ ασφαλές. Αυτό για χώρες με δικό τους νόμισμα όπως η Ταϊλάνδη.
Μπαγκοκ
Η Μπανγκόκ είναι η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης με πληθυσμό 6.355.144 κατοίκους. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μενάμ, στον κόλπο του Σιάμ. Το ποτάμι που περνάει μέσα από την πόλη λέγεται Τσάο Πράγια. Η Μπαγκόκ έχει ονομαστεί και «Βενετία της Ανατολής» επειδή κατά μήκος της όχθης υπάρχει ολόκληρη πλωτή πόλη από πλοιάρια και σχεδίες που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι. Η Μπαγκόκ θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το παλιό τμήμα της πόλης είναι πυκνοκατοικημένο με στενά δρομάκια και διώρυγες ενώ το νέο έχει σύγχρονα κτίρια, μεγάλους δρόμους και πάρκα. Η Μπανγκόκ είναι το σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ταϊλάνδης. Εκεί λειτουργεί το Πανεπιστήμιο και από το λιμάνι της γίνεται το μεγαλύτερο μέρος εισαγωγών και εξαγωγών.
Το αεροδρόμιο της πόλης στο οποίο φτάσαμε λέγεται Suvarnabhumi Airport και είναι ένα από τα καλύτερα της Ανατολής, ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2006. Το παλιό αεροδρόμιο Don Muang στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί οικονομικές αεροπορικές εταιρίες και κυρίως πτήσεις στο εσωτερικό της Ταϊλάνδης.
Επικοινωνία
Στην Ταϊλάνδη μπορείς να συνεννοηθείς για ότι θέλεις στα Αγγλικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές φορές δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τι λένε ή δεν καταλαβαίνουν αυτοί εσένα όσο καλά Αγγλικά και να μιλάς. Ο κανόνας είναι ότι στα πιο τουριστικά μέρη τα πράγματα είναι πιο εύκολα αλλά πάντα ίσως υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή, παντομίμα… ή να βρεις κάποιον άλλο που μιλάει καλύτερα Αγγλικά..
Διαμονή
Η Μπαγκόκ έχει πολλές επιλογές για διαμονή. Σε γενικές γραμμές η διαμονή είναι πιο οικονομική από την Ελλάδα. Μπορείς να βρεις ποιοτικά καταλύματα σε καλές τιμές. Σημαντικό είναι να είναι σε κεντρικό σημείο για να είσαι κοντά στα περισσότερα μέρη που θα θελήσεις να δεις. Εμείς μείναμε στο Vince Hotel στο κέντρο της πόλης, κοντά στα πιο γνωστά εμπορικά κέντρα της πόλης. Επίσης κοντά μας είχε στάση Sky train, πολλές επιλογές για φαγητό, μινι μάρκετ, τράπεζα κλπ που είναι χρήσιμα όταν είσαι ταξιδιώτης. Το ξενοδοχείο μας ήταν μοντέρνο, καθαρό, άνετο και ιδανικό αν θες σε μερικές μερες να εξερευνήσεις την Μπαγκόκ. Αν θες να κλείσεις δωμάτιο στο Vince Hotel ή να δεις ακόμα επιλογές για διαμονή στη Bangkok μπορείς να δεις την ενότητα ?ξενοδοχεία? στο airtickets.gr.
Καιρός – κλίμα.
Η Ταϋλάνδη έχει τροπικό κρίμα, βρίσκεται κοντά στον ισημερινό. Αυτό σημαίνει σταθερή (υψηλή) θερμοκρασία όλο το χρόνο και 2 βασικές εποχές. Την υγρή και την στεγνή. Η υγρή είναι το δικό μας καλοκαίρι, Μάιο με Οκτώβριο, όπου έχει μουσώνες, δηλαδή πολλές τροπικές βροχές, άγριες θάλασσες και πολύ υγρασία. Γενικά αυτή την περίοδο δεν είναι καλή ιδέα να επισκεφτείς την Ταϊλάνδη.
Φαγητό
Το φαγητό στην Ταϊλάνδη είναι αρκετά οικονομικό και μπορείς να φας πολύ καλά με λίγα χρήματα. Ένα σουβλάκι κοτοπουλο στον δρόμο μπορεί να κάνει λιγότερο από μισό ευρώ ενώ μια μερίδα φαγητό με ρύζι ή Noodles κάνει γύρω στα 2 ευρώ. Με 10-15 ευρώ μπορείς να φας σε καλά εστιατόρια. Τα πιο κλασικά φαγητά της Ταϊλάνδης είναι το Pad Thai και διάφορα πιάτα με ρύζι και κοτόπουλο ή θαλασσινά. Πολύ διαδεδομένες είναι οι Σούπες με noodles και τα ψητά κρεατικά, ψαρικά ή θαλασσινά. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν και πράγματα που για εμάς στην Ελλάδα φαντάζουν κάπως αηδιαστικά, όπως τηγανητά έντομα που εκεί τα θεωρούν λαχταριστά σνακ και τα τρώνε σαν πασατέμπος. Τα περισσότερα πιάτα είναι καυτερά και αν δεν σας αρέσουν πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε. Τα πιο διαδεδομένα υλικά στην ταϋλανδέζικη κουζίνας, πέρα του κοτόπουλου, των θαλασσινών και του ρυζιού, είναι το γάλα καρύδας, το τσίι, το lime και ο κόλιανδρος. Η Ταϊλανδέζικη σαλάτα είναι διάφορα χοντροκομένα λαχανικά με θαλασσινά σοταρισμένα ελαφρώς. Δεν είναι ωμή ούτε πολυ μαγειρεμένη. Γενικά η κατανάλωση ωμών λαχανικών δεν είναι πολύ καλή ιδέα εκεί μιας και πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης. Στα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε γενικές γραμμές όμως θα δείτε ότι είναι λίγο πίσω στο θέμα της καθαριότητας, οι υπαίθριοι πωλητές σε πολλές περιπτώσεις έχουν λερωμένα χέρια και σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, ειδικά αν σου βάζουν με τα χέρια τα κομμένα φρούτα σε σακουλάκι. Σε γενικές γραμμές όμως το φαγητό στην Ταϊλάνδη είναι μια σούπερ εμπειρία ειδικά αν είστε foodie ή λάτρες του γαστρονομικού τουρισμού!
Μην ξεχάσετε να φάτε παραδοσιακά ταϋλανδέζικα πιάτα, φρέσκα εξωτικά φρούτα, παγωτό καρύδα και τηγανητά τσιπς μπανάνας!
Ταϊλανδέζικο Ρύζι με κοτόπουλο, κάσιους και ανανά (Συνταγή εδώ)
Εντομοφαγία! :/
Στην Ταϊλάνδη διαδεδομένο σνακ είναι τα τηγανητά έντομα. Πώς εμείς τρώμε πασατέμπος, αυτοί τρώνε σκουλήκια, κατσαρίδες και ακρίδες! Εγώ δοκίμασα ακρίδα τηγανητή! Ήταν ψιλοάγευστη. Σαν κούφιο γαριδάκι! πιο πολύ καταλαβαίνεις το αλάτι και ένα σαν ξύδι με το οποίο τα ραντίζουν. Εσείς θα δοκιμάζατε;
Αξιοθέατα
Η Μπαγκοκ είναι πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Τα πιο σημαντικά είναι το μεγάλο παλάτι και οι πανέμορφοι ναοί. Κάτι ακόμα που αξίζει πολύ είναι η πλωτή αγορά (floating market) που βρίσκεται λίγο εξω απο την πόλη και συνδυάζεται σαν ημερήσια εκδρομή και με άλλα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος. Το κλασικό ημερήσιο tour στα αξιοθέατα της πόλης συνήθως περιλαμβάνει τους τρεις πιο γνωστούς ναούς και το μεγάλο παλάτι.
Το μεγάλο παλάτι
Το μεγάλο παλάτι, τα ανάκτορα της Μπανγκοκ είναι χαρακτηριστικό δείγμα Σιαμέζικης αρχιτεκτονικής και μέσα έχει τον ναό του σμαραγδένιου Βούδα ή Βατ Πρα Καεό. Η είσοδος εκεί κοστίζει κάπου 12 ευρώ το άτομο και είναι κάπως αυστηροί με το θέμα των φωτογραφιών και των βίντεο. Στην περιοχή γύρω από το παλάτι ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπουργείο Αμύνης της χώρας που μοιάζει με πολεμικό μουσείο καθώς και το μνημείο με τους 3 λευκούς ελέφαντες. Οι ελέφαντες και ειδικά οι λευκοί ελέφαντες αποτελούν ιερό ζώο για την Ταϊλάνδη.
Wat Arun (Βατ Αρούν): Ο Ναός της Αυγής.
Από τους πιο εντυπωσιακούς και χαρακτηριστικούς ναούς της Ταϊλάνδης και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα σχέδια του είναι πολύχρωμα λουλουδιαστά (φλοραλ) πάνω σε πορσελάνη. Ο κεντρικός πύργος έχει ύψος 75μ και εντύπωση κάνουν τα πολύ απότομα σκαλοπάτια του καθώς και οι φιγούρες που μοιάζουν να κρατάνε στις πλάτες τους τον ναό. Βατ σημαίνει ναός και Αρούν σημαίνει Αυγή, οπότε σε ελεύθερη μετάφραση Wat Arun είναι ο ναός της Αυγής που συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου κατά την οποία είχε χτιστεί η νέα πρωτεύουσα (η Bangkok).
Ναός Βατ Πο (Wat Pho)
Από τους πιο γνωστούς και επισκέψιμους ναούς στην Μπανγκόκ. Η είσοδος είναι οικονομική 100 Baht δηλαδή 2,5 ευρώ και σου δίνουν και δώρο νεράκι. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στον Ναό είναι ο τεράστιος ξαπλωμένος Βούδας, επιβλητικός και πανέμορφος. Το μόνο κακό είναι ο περιορισμένος χώρος. Μπροστά από τον Βούδα υπάρχουν κολώνες και έτσι δύσκολα έχεις μια ωραία πανοραμική φωτογραφία. Εκτός από τον Ναό με τον Ξαπλωμένο βούδα υπάρχουν πολλοί ακόμα μικρότεροι ναοί με αγάλματα του Βούδα στον χώρο. Υπάρχουν επίσης πολλές τοιχογραφίες, αγάλματα και πέτρινα γλυπτά που χαρίζουν στον χώρο μίας μοναδική Ταϊλανδέζικη ομορφιά. Επίσης ο χώρος αυτός του Βατ Πο που παλαιότερα ήταν μοναστήρι, φημίζεται για το ταϊλανδέζικο μασάζ που μπορείς να κάνεις. Βασικά εκεί είναι απλό τα πιο παλιά παραδοσιακά μέρη που μπορούσε κάποιος στην Μπαγκοκ να κάνει μασάζ.
Το επίχρυσο γύψινο άγαλμα του ξαπλωμένου Βούδα που βρίσκεται στον Βατ Πο έχει μήκος 46 μέτρα.
Μαρμάρινος Ναός (Βατ Μπεντσαμαμπόβιτ)
Ο Τρίτος ναός που περιλαμβάνεται στις ημερήσιες τουριστικές ξεναγήσεις της πόλης. Είναι πανέμορφος, επιβλητικός και φτιαγμένος από? Μάρμαρο. Εδώ η είσοδος είναι ακόμα πιο οικονομική, 50 Baht το άτομο και αξίζει, εκτός από την εσωτερική αυλή με τα αγάλματα να δείτε μπείτε και μέσα για να θαυμάσετε τον χρυσό Βούδα. Όπως απαιτείται σε όλους του Βουδιστικούς ναούς, έτσι και εδώ θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας για να μπείτε.
Θρησκεία Ταϊλάνδης
Η επίσημη Θρησκεία της Ταιλανδης που είναι ο Βουδισμός με 95% του πληθυσμού να είναι επίσημα Βουδιστές. Ο Βουδισμός είναι μία από τις πιο μεγάλες θρησκείες του κόσμου με κεντρικό πρόσωπο του μυθολογικού υλικού της τη ζωή και τη διδασκαλία του Βούδα. Ο Βουδισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στον Βούδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ακολουθούν τον Βουδισμό.
Το μνημείο της δημοκρατίας
Το μνημείο της δημοκρατίας φτιάχτηκε το 1939 και κατασκευάστηκε για να γιορτάσει την επανάσταση του 1932 με την οποία καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία στην χώρα. Έχει ύψος 24 μέτρα και καταλαμβάνει έναν κυκλικό κόμβο στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο του μνημείου βρίσκεται συμβολικά το Σύνταγμα της Ταϊλανδης του 1932 και γύρω του οι 4 κολώνες σε σχήμα φτερού συμβολίζουν του 4 φρουρούς του Συντάγματος: Τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία και την αστυνομία της χώρας.
Μετακινήσεις
Η Μπαγκόκ είναι πολύ μεγάλη πόλη. αν είσαι στο τουριστικό κέντρο μπορείς να περπατήσεις στα διάφορα αξιοθέατα (Μεγάλο παλάτι, ξαπλωμένο βούδα κλπ). Όμως για άλλα μέρη πρέπει να πάρεις κάποιο άλλο μέσο. Ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείς είναι είτε με SkyTrain (σαν μετρό) που οι ράγες του είναι σε αερογέφυρα πάνω από τους δρόμους. Είναι το πιο εύκολο και οικονομικό. Τα λεωφορεία είναι πολυ παλιά και τα χρησιμοποιούν μόνο ντόπιοι. Πολύ δύσκολο να καταφέρεις να καταλάβεις ποιο πρέπει να πάρεις για να πας κάπου. Η επόμενη καλή επιλογή είναι το ταξί. πάντα να ζητάς να βάλουν ταξίμετρο. Αν έχει όμως κίνηση το ταξί δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Τουλάχιστον όμως δεν τρως καυσαέριο! Το πιο παραδοσιακό μέσο μετακίνησης είναι το Τουκ τουκ, το τρίκυκλο ταξί. Μπορείς να το πάρεις κάποια στιγμή για την εμπειρία αλλά καλύτερα να μην είναι ώρα που έχει πολύ ζέστη και κίνηση. Το βράδυ είναι η καλύτερη επιλογή. Την τιμή να τη συμφωνήσεις από πριν και μπορείς αν θες να την παζαρέψεις.
Αυτοκίνητο
Στην Ταϊλάνδη μπορείς και να νοικιάσεις αυτοκίνητο αν θέλεις την αυτονομία σου. Μπορείς να βρεις σε σχετικά καλές τιμές και μπορείς να οδηγήσεις με το δίπλωμα οδήγησης της Ελλάδας.
Βόλτα με καραβάκι
Κάτι που πρέπει να κάνεις αν πας Μπανγκόκ είναι βόλτα με καραβάκι. Μπορείς να πας με τουριστικό παραδοσιακό long tail boat αλλά είναι κάπως ακριβό, κοντά στα 25 ευρώ το άτομο. Εναλλακτικά μπορείς με 1 ευρώ να πάρεις καραβάκι που κάνει διάφορες στάσεις στο ποτάμι της Ταϊλάνδης και έτσι να δεις την πόλη από την οπτική πλευρά του ποταμού.
Πλωτή Αγορά
Σίγουρα θα το έχεις δει σε φωτογραφίες από Ταϋλάνδη. Είναι ίσως από τις πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές εικόνες που ενθουσιάζουν τους επισκέπτες. Πλωτές αγορές υπάρχουν αρκετές στην Ταϊλάνδη αλλά η πιο γνωστή είναι η Damnoen Saduak, η οποία απέχει περίπου 100 χλμ από το κέντρο της Bangkok. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές με βανάκια που πάνε εκεί καθημερινά. Αν και παλαιότερα ήταν τρόπος ζωής για τους ντόπιους περιοχών με κανάλια, στις μέρες μας λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά σαν τουριστικό προορισμός. Επιβιβάζεσαι σε βαρκούλα και κάνεις βόλτα στα κανάλια περνώντας από τα πλωτά μαγαζάκια, που είτε είναι άλλες βάρκες είτε είναι μαγαζιά στις όχθες του καναλιού. Τα πράγματα που πουλάνε είναι είτε φαγώσιμα είτε σουβενίρ και παραδοσιακά αντικείμενα.
Κάποιοι μαγειρεύουν πάνω στις βάρκες και μπορείς επί τόπου να πάρεις και να φας. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχεις την ελευθερία να χαζέψεις σουβενίρ κλπ. Ό,τι πάρεις πρέπει να το πάρεις σχετικά σύντομα. Εκτός βέβαια και αν έχεις νοικιάσει πριβέ βαρκούλα και δε σε νοιάζει πόση ώρα μένεις στο κάθε μαγαζάκι. Κανονικά πληρώνεις 100 baht το άτομο για να μπεις σε βαρκούλα των 6 ατόμων που οδηγεί κάποιος χειροκίνητα, και υπάρχει επίσης και ένα κόστος για την μηχανοκίνητη βάρκα που σε φέρνει από το parking μέχρι την πλωτή αγορά. Αν και μετά η αναχώρηση γίνεται από το parking που βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πλωτή αγορά, για κάποιο λόγο όταν πηγαίνεις είναι υποχρεωτικό να σε αφήσει το βαν ή το ταξί και να πάρεις την βάρκα. Με άλλα λόγια έχουν βρει έναν πονηρό τρόπο να υπάρχει είσοδος στην αγορά και να μην μπορείς απλά να πας εκεί χωρίς να πληρώσεις. Το κόστος αυτής της βάρκας που σε πάει στην πλωτή αγορά περιλαμβάνεται στις οργανωμένες εκδρομές που πάνε εκεί.

Αγορά Τσατουτσακ, η αγορά του Σαββατοκύριακου.
Αυτή είναι η πιο μεγάλη και γνωστή αγορά της Μπανγκόκ. Λένε ότι έχει 10000 πάγκους και κάθε ΣΚ περνάνε από εκεί 200.000 άτομα. Εκεί θα βρεις τα πάντα για να ψωνίσεις, κυρίως σουβενίρ, ρούχα και φαγητά. Αν είσαι Μπανγκοκ Σαββατοκύριακο πρέπει να πας σίγουρα!
Η αγορά Τσατουτσακ βρίσκεται στην άκρη του τεράστιου καταπράσινου ομώνυμου πάρκου με λίμνη που τα Σαββατοκύριακα μαζεύει άπειρο κόσμο!
Chinatown
Από τις πιο ζωντανές chinatown στον κόσμο. Με πολύ κόσμο και άπειρο street food. Παντού στα πεζοδρόμια ο δρόμος τρώει και τον αέρα κατακλύζουν μυρωδιές. Υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά με κάθε λογής φαγώσιμα, ρούχα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μία βόλτα εκεί όταν πέσει ο ήλιος είναι απαραίτητο ένα πέρασμα από εδώ και αν δεν έχετε φάει θα βρείτε σίγουρα να τσιμπήσετε κάτι!
Το υπουργείο Αμύνης
Το υπουργείο Αμύνης της Ταϊλάνδης που βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο παλάτι μοιάζει με πολεμικό μουσείο!
Οι ελέφαντες στην Ταϊλάνδη
Ο ελέφαντας και ειδικά ο λευκός ελέφαντας είναι ιερό ζώο στην Ταϊλάνδη. Συναντάς πολλά αγάλματα και μνημεία με ελέφαντες στην πόλη. Αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο όμορφα μπροστά στο μεγάλο παλάτι.
Βόλτα με ελέφαντα
Αν θες μπορείς να πας και βόλτα με ελέφαντα. Είναι από αυτά τα κάπως κατακριτέα πράγματα επειδή τα ζωάκια ταλαιπωρούνται άλλα μπορείς να πεις πως ο ελέφαντας είναι δυνατό ζώο και του είναι πιο εύκολο να σε κουβαλήσει από ότι είναι για ένα γαϊδουράκι ή άλογο. Πάντως σαν εμπειρία είναι μοναδική!
Αδέσποτα σκυλάκια στη Μπανγκοκ
Στην Μπανκγοκ προσέξαμε ότι υπάρχουν πολλά αδεσποτάκια. Τα περισσότερα πάντως είναι σχετικά καλοζωισμένα. Μάλλον επειδή παίζει τόσο άπειρο street food που πάντα βρίσκουν κάτι να φάνε στον δρόμο.
Ελληνικά μπισκότα στα σούπερ Μάρκετ της Ταϊλάνδης
Στην Μπανγκόκ βρήκαμε σε σούπερ μάρκετ τα αγαπημένα μας ελληνικά μπισκότα Βιολάντα από τα Τρίκαλα που κάνουν διεθνή καριέρα και έχουν πολύ δυνατή θέση στην αγορά της Ταϊλάνδης.
Επίλογος
Η Μπαγκοκ με την Ιστορία, τα εντυπωσιακά της κτίρια και τον παλμό μιας μεγάλης Ασιατικής πρωτεύουσας και αποτελεί ένα απαραίτητο πέρασμα σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Ανάλογα με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο μπορείς να δεις πολλά πράγματα στην πόλη και την γύρω περιοχή. Εκτός από όσα δείξαμε υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε. Ημερήσιες εκδρομές στην Αγιουτάγια (Ayutthaya) ή την περιοχή Καντσαναμπουρι (Kanchanaburi) με το ποτάμι Kwai είναι οι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους ταξιδιώτες.
Εμείς από την μεριά μας προτείνουμε το ταξίδι στην Ταϊλάνδη να περιλαμβάνει 1-3 μέρες στη Μπαγκοκ για να δείτε τα βασικά και μετά να πάτε κάπου παραθαλάσσια όπως το νησί Πουκέτ που πήγαμε εμείς και θα δείτε σε άλλο άρθρο.
Μέχρι τότε να είστε καλά και να θυμάστε ότι η πιο σημαντική αποσκευή σε κάθε ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (Bletsas.gr)
Αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα στην χρήση κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) στην Ταυλάνδη και αν ναί ποιάς τράπεζας. Δυστηχώς η τράπεζες μπλοκάρουν αυτόματα κάποιες συναλλαγές ώς υποπτες και δεν μπορείς να είσαι στα τηλέφωνα… απο την Ταυλάνδη για να τους εξηγείς και υπάρχει κίνδυνος να μείνεις χωρίς χρήματα σε άλλη χώρα!.
Γενικά επειδή έχω και εγώ αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, πριν απο καποιο ταξίδι ενημερώνω την τράπεζα ότι θα είμαι σε συγκεκριμένες χώρες.