Τα ταξίδια για τις εγκυμονούσες μοιάζουν με απαγορευμένο καρπό, όμως τελικά ισχύει κάτι τέτοιο; Αν η εγκυμοσύνη βαίνει καλώς και ο γιατρός σας το επιτρέπει, είναι λάθος να στερείστε τα ταξίδια! Μπορείτε ελεύθερα να ταξιδέψετε μέχρι τουλάχιστον τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, ανετότατα!

Όσο όμως θα ταξιδεύετε μην ξεχνάτε τα απαραίτητα που πρέπει να φροντίζεται για εσάς και το μικρό που μεγαλώνει μέσα σας.

Processed with VSCO with preset
30η εβδομάδα εγκυμοσύνης, Ηλέκτρα Αστέρη. Photo Ευτύχης Μπλέτσας

1. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ
Πριν γίνει οποιοδήποτε ταξίδι θα πρέπει να ερωτηθεί ο γυναικολόγος και αφού δώσει το οκ να δώσει τις τελικές οδηγίες στην εγκυμονούσα. Ο δικός μου γυναικολόγος μου ανέλυσε αρκετά το θέμα μιας και ταξίδευα συνεχώς μέχρι και τον 7ο μήνα. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη θα χρειαστεί να δώσει και χαρτί για να επιτραπεί από την αεροπορική εταιρεία στην έγκυο, να πετάξει.

2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή πρέπει να είναι προσεγμένη, και ακριβώς αυτή που θα προτείνει ο γυναικολόγος. Ο δικός μου μου πρότεινε μια διατροφή πλούσια σε ψάρι, κρέας και υδατάνθρακες με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Επίσης με προέτρεψε να μην τρώω ωμή σαλάτα εκτός σπιτιού -καθώς δεν ξέρω πόσο καλά είναι πλυμένη- και να μην τρώω άψητο ψάρι και κρεάς. Η κάθε εγκυμονούσα καλό είναι να ακολουθήσει ό,τι της πει ο δικός της γυναικολόγος.

3. ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε τρίμηνο θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της, να μην σηκώνει βάρη, βαλίτσες κτλ. Αν νιώσει ότι περπάτησε πολύ, θα πρέπει να ζητήσει από τον συνταξιδιώτη της να σταματήσουν για ένα καφέ ή ένα τσάι. Ίσως ακόμη καλύτερα να επιστρέψει και στο δωμάτιο.

4. ΥΠΝΟΣ
Επαρκής και καλός ποιοτικά ύπνος είναι το Α και το Ω σε μια εγκυμοσύνη. Βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού και φυσικά και την εγκυμονούσα ώστε να είναι γεμάτη ενέργεια και ευεξία.

5. ΟΧΙ ΣΕ «ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ» ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
Αν ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφύγει προορισμούς που υπάρχουν αρρώστιες ή που θα πρέπει να κάνει εμβόλιο πριν πάει. Για παράδειγμα δεν θα ήταν καλό να επιλεγεί χώρα όπως η Ινδία ή άλλες παρόμοιες. Ας προτιμηθούν πιο ευρωπαϊκοί προορισμοί και με όσο το δυνατόν καλή ιατρική περίθαλψη.

Τιρόλο, Αυστρία
Τιρόλο, Αυστρία

6. ΥΓΡΑ
Η εγκυμονούσα θα πρέπει να πίνει αρκετά υγρά γιατί τα χρειάζεται καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και πάλι για το τι θα πίνει θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

7. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Καλό θα είναι να υπάρχει ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα, σε περίπτωση που χρειαστεί οτιδήποτε. Βέβαια φαρμακείο πρέπει να υπάρχει στην τσάντα κάθε ταξιδιώτη, πολλώ δε μάλλον στην τσάντα μιας εγκύου ταξιδιώτισσας.

8. ΠΡΟΣΚΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΡΟΥΧΩΝ
Τα σωστά ρούχα για την κάθε εποχή είναι απαραίτητα για κάθε εγκυμονούσα. Ανάλογα με το μέρος που ταξιδεύει θα πρέπει να επιλεγούν και αυτά. Δεν πρέπει ούτε να κρυώνει ούτε να ζεσταίνεται. Θα πρέπει να υπάρχουν στην βαλίτσα άνετα ρούχα που δεν πιέζουν στην κοιλιά.

Καιμακτσαλάν
Καιμακτσαλάν

9. ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΑΝΤΑ ΔΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΕΜΕΝΕΣ
Σε κάθε μεταφορικό μέσο που ανεβαίνει η εγκυμονούσα θα πρέπει να δένεται με ζώνη. Με την απαραίτητη προσοχή σε κάθε ένα από αυτά, για να μην πιεστεί η κοιλιά, ειδικά στην περίπτωση που είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

10. ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ
Οι ορέξεις της εγκύου είναι πολλές για αυτό κάποιες φορές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη στάση για φαγητό. Αν όμως υπάρχουν διάφορα σνακ μέσα στην τσάντα τότε το πρόβλημα λύνεται εύκολα και γρήγορα. Ιδεές για σνακ είναι οι ξηροί καρποί, τα κριτσίνια, τα φρούτα, οι μπάρες ενέργειας και άλλα παρόμοια.(Παίρνε ιδέες –> 10 τέλεια υγιεινά σνακ για ταξιδιώτες)

10+1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ EXTREME SPORTS & ΠΙΣΙΝΕΣ
Γενικά προσοχή σε ό,τι δραστηριότητα κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Καλύτερα να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ενέργεια. Ακόμη και για ένα μπάνιο σε πισίνα. Θα πρέπει να γνωρίζετε πάντα πόσο καλά χλωριωμένη είναι η πισίνα που μπαίνετε.

Το άρθρο αυτό έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και ουσιαστικά σας παρουσιάζει τις δικές μου συμβουλές βάση της δικής μου εγκυμοσύνης. Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την δική σας εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ρωτήσετε ΠΡΩΤΑ τον γιατρό σας. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here