Όταν ο δρόμος σου σε βγάζει στα Ζαγοροχώρια, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να θέλεις να γνωρίσεις όσα περισσότερα χωριά μπορείς. Εκτός από την Χαράδρα του Βίκου, τα νερά του Βοϊδομάτη και την Δρακόλιμνη της Τύμφης θα πρέπει να γνωρίσεις και τα πανέμορφα χωριά της περιοχής. Σίγουρα λοιπόν θα περάσεις από το Πάπιγκο και την Αρίστη όμως υπάρχουν και άλλα χωριά που αξίζουν της επίσκεψή σου. Δεν είναι άλλα από την Βίτσα, το Βραδέτο και το Τσεπέλοβο.
Βίτσα
Η Βίτσα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του βόρειου τμήματος του νομού. Μάλιστα επιλέχθηκε από άλλα για τα γυρίσματα της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση» το 1970. Αξιόλογοι Βιτσινοί είναι ο Νικόλαος Σάρρος, (1617- 1697) που ήταν έμπορος και τυπογράφος στη Βενετία, ο Στέφανος Μπαζάκας, που ήταν τυπογράφος στη Βενετία (1681) και ο Εμμανουήλ Σάρρος (1730) που ήταν αξιωματικός του ρωσικού στρατού και συνεργάτης του Ορλώφ.
Βραδέτο
Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγοριού στο νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1340 μέτρα. Έχει δυστυχώς μόλις 23 μόνιμους κατοίκους και είναι συγκροτημένος οικισμός από το 1616. Αξίζει να το επισκεφθείς και να περπατήσεις στην σκάλα του Βραδέτο, η οποία προσφέρεται για πεζοπορία. Είναι πολύ όμορφο και κατάφυτο και σίγουρα αξίζει τις πατημασιές σου.
Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό, της περιοχής του Ζαγορίου. Έχει 348 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.080 μέτρα. Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική κάνει αισθητή την παρουσία της στα σπίτια και τις εκκλησίες του χωριού. Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η παλαιά “γέφυρα του Κοκκόρη” η οποία είναι και μια από τις ομορφότερες της περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του διατηρητέα. Αξιομνημόνευτοι Τσεπελοβίτες ήταν Αλέξιος Νούτσος που ήταν Έλληνας σύμβουλος του Αλή Πασά και Φιλικός που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, ο Κωνσταντίνος Ράδος που ήταν έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας (19ος αιώνας), ο Δημήτριος Κοτοπούλης που ήταν ηθοποιό και η Μαρίκα Κοτοπούλη που ήταν και αυτή ηθοποιός.
Extra tip: Μην ξεχάσεις να δεις την πέτρινη Μονή Ρογκοβού που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό.