trofiki dilitiriasi

Η τροφική δηλητηρίαση δυστυχώς είναι μια ασθένεια που πλήττει κατά πολύ τους ταξιδιώτες. Η έκθεσή τους σε καινούριες χώρες, άγνωστα μέρη και φαγητά κάνει την εμφάνισή της ακόμη πιο εύκολη. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος (πχ: πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος, αδυναμία) και έτσι είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή. Βέβαια κάθε πρόβλημα έχει και την λύση του. Ο Happy Traveller σου προτείνει τις υπερλύσεις που θα σε σώσουν από την τροφική δηλητηρίαση στα ταξίδια σου.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στα ταξίδια σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Μην πίνεις νερό της βρύσης. Προτίμησε το εμφιαλωμένο καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης.
2. Προσοχή και στα εμφιαλωμένα νερά. Μπορεί επιτήδειοι να σου δώσουν ανοιγμένο νερό και ξαναγεμισμένο με νερό βρύσης. Φρόντισε να ελέγξεις ότι το νερό είναι σφραγισμένο.
3. Μην καταναλώνεις ωμά λαχανικά. Ζήτησε τα λαχανικά σου μαγειρεμένα. Προσοχή στους φρέσκους χυμούς και τα φρούτα. Καλύτερα απέφυγέ τα.
4. Αν πάρεις φρούτα και ωμά λαχανικά για να τα φας ωμά, πλύνε τα πάρα πολύ καλά. Δεν φαντάζεσαι πόσα βακτήρια και μικρόβια μπορεί να έχουν. Επίσης πλύνε τα χέρια σου πριν το φαγητό αλλά και σε συχνά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
5. Παρέλλειψε τα street food. Ξέρω πως αν είσαι πραγματικός traveller αυτή η φράση μόλις σε “σκότωσε”. Καταλαβαίνω πως η κατανόηση του πολιτισμού κάθε χώρας έρχεται κατά μεγάλο ποσοστό από το φαγητό, απλώς θα πρέπει να προσέχεις αρκετά τα street food. Και εντάξει, μην κόψεις εντελώς το φαγητό του δρόμου, απλώς μείωσέ το και τσέκαρε πάντα το κάθε υπαίθριο μαγαζάκι που διαλέγεις. (Και έτσι για να κάνω και τον αντίλογο, τα street food δεν είναι όλα τόοοοσο χάλια. Αρκεί να θυμηθούμε τον chef του… δρόμου στη Σιγκαπούρη που απέσπασε αστέρια Michelin)
6. Όταν κάτι πρέπει να το τρως με έναν συγκεκριμένο τρόπο φρόντισε να το φας έτσι. Αν ένα πιάτο πρέπει να καταναλωθεί κρύο, τότε γύρισέ το πίσω αν δεν είναι κρύο. Αν πρέπει να καταναλωθεί ζεστό το ίδιο. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει πως έχουν υποστεί “περίεργη” συντήρηση και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για σένα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here