Τα Ζαγοροχώρια είναι από τις πιο όμορφες και γραφικές ορεινές περιοχές στην Ελλάδα. Βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων, στην ήπειρο , βόρεια από τα Γιάννενα. Η περιοχή ονομάζεται και Ζαγόρι και από εκεί έχουν πάρει το όνομά τους τα Ζαγοροχώρια.

Αποτελούνται από 46 χωριά που στο πέρασμα του χρόνου έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα τοξωτά γεφύρια, τις πανέμορφες εκκλησίες και τις γραφικές πλατείες.

1.Βολτα στα χωρια.

Ειναι 46 και το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Τα πιο γνωστά είναι το Μονοδένδρι, η Βίτσα, το μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, η Βοβούσα, το Ελατοχώρι και πολλά ακόμα. Συνολικά τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στην περιοχή Ζαγόρι που έχει έκταση περίπου 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μάθετε κάποια πράγματα για τον τρόπο που οι τεχνίτες έφτιαξαν και συνεχίζουν να φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο τα σπίτια και τις εκκλησίες. 

2. Τουρ στα γεφύρια. 

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Ότι πιο φωτογενές υπάρχει στα Ζαγοροχώρια. Κάποια μπορείς να τα φτάσεις οδικώς και κάποια πρέπει να περπατήσεις για να τα δεις από κοντά. Φτιάχτηκαν τον 18ο και 19 αιώνα για να ενώσουν τα μονοπάτια ανάμεσα στα χωριά της περιοχής.  Τα πιο γνωστά μαζί με την χρονολογία κατασκευής τους είναι τα εξής: Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό (1814), Γέφυρα Κόκορη ή Νούτσου (1750), Γέφυρα Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη (1753), Γέφυρα Καμπέρ Αγά, Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη (1853), Γέφυρα Μίσιου (1748), Γέφυρα Τσίπιανης (1875), Γέφυρα Μύλου (1748).

3. Τοπικη κουζίνα.

Οι διάσημες πίτες, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, τα ντόπια κρεατικά, τα λουκάνικα και άλλα ψητά έχουν την τιμητική τους. Και πως να μην την έχουν άλλωστε; Τα ηπειρώτικα τραπέζια είναι πλούσια με όσα προίκισε η μάνα γη, την περιοχή. Επίσης, στα παραδοσιακά τραπέζια θα δοκιμάσεις και πολύ καλές πέστροφες. Φυσικά από μαγειρευτά θα βρεις όλα όσα απαρτίζουν την ελληνική κουζίνα όπως γεμιστά κ.α.

4. Φαράγγι του Βίκου. 

Τι να πει κανείς για το υπέρτατο φαράγγι του Βίκου. Αν μπορείς να το περπατήσεις όλο, αξίζει! Χρειάζεσαι 6-8 ώρες και κάποιον έμπειρο οδηγό να σε καθοδηγήσει. Η κλασική διαδρομή είναι με αφετηρία από τους Κήπους ή το Μονοδένδρι με τερματισμό στο χωριό Βίκος.  Εναλλακτικά μπορείς απλά να το δεις από ψηλά στο χωριό Μονοδένδρι και στο χωριό Βίκος. Αν δε θες να το διασχίσεις όλο μπορείς απλά στο κατέβεις στις πηγές του Βοϊδομάτη με το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Βίκος για να δεις ένα από τα πιο όμορφα σημεία όλης της περιοχής με τα κρυστάλλινα νερά και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας.

5. Αστράκα και Δρακόλιμνη καλοκαίρι. 

Το καταφύγιο της Αστράκας και η Δρακόλιμνη είναι φυσικά από τα μέρη που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι αγαπούν τη φύση. Ειδικά όσον αφορά την Δρακόλιμνη Τύμφης έχουμε κάνει και ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο οποίο μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να πας και εσύ να απολαύσεις το υπέροχο τοπίο.

Δρακόλιμνη Τύμφης: Ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Ελλάδας

6. Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη.  

Το rafting είναι από μόνο του μια σούπερ εμπειρία. Αν τώρα κάνεις rafting στον Βοϊδομάτη όλα γίνονται ακόμη καλύτερα από ότι φαντάστηκες.  Εξαιρετικές εικόνες και εκπληκτικά μέρη σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν όλα όσα βλέπεις βρίσκονται στην Γη! Μπορείς να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα για αυτή την κούλ δραστηριότητα στο άρθρο μας.

Rafting στον Βοϊδομάτη (συμβουλές + εικόνες) | Ζαγοροχώρια

7. Γνωριμία με τους ντόπιους.

Δεν έχεις καταλάβει τίποτα από ένα τόπο, αν δε γνωρίσεις τους ντόπιους του, αν δεν μιλήσεις μαζί τους. Όταν ταξιδέψετε στα Ζαγοροχώρια φροντίστε να γνωρίσετε τους μονίμους κάτοικους των χωριών. Έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να σας πουν και θα σας δώσουν συμβουλές που δύσκολα θα βρείτε σε οποιοδήποτε άρθρο στο ίντερνετ ή σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό οδηγό. Άλλωστε η επαφή μαζί τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε την περιοχή!

8. Αραγμα στο τζάκι (ΧΕΙΜΩΝΑΣ)

Αν πάτε χειμώνα επιβάλλεται το άραγμα στο τζάκι. Κάν’ τε το εικόνα. Χαλάρωμα, τζάκι αναμμένο, χουχούλιασμα και φυσικά κάτι ζεστό (πχ. ζεστή σοκολάτα) ανά χείρας. Και μόνο που το σκέφτεσαι… χαλαρώνεις!

9. Επίσκεψη σε μοναστήρια και εκκλησίες.

Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της περιοχής είναι αρχιτεκτονικά διαμάντια με μεγάλη ιστορία.  Χρονολογικά είναι παλιότερα και από τα σπίτια ή τα διάφορα άλλα κτίσματα που θα συναντήσεις στα χωριά. Κάποιες από τις πιο όμορφες είναι η Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο, η Μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας στην Αρίστη, η Μονή Προφήτη Ηλία στην Βίτσα, και ο Ναός Αγίου Βλασσίου στο Μεγάλο Πάπιγκο.

10. Μπάνιο στις Κολυμπήθρες (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ)

Αν πάτε καλοκαίρι να κάνετε μπάνιο και να περπατήσετε με παπουτσάκια νερού προς τα πάνω μέσα στο φαράγγι με το ρυάκι. Μην το κάνετε με παντόφλες επειδή γλιστράει πολύ. Σε κάποια σημεία στάζει νερό από πάνω για αυτό φροντίστε να έχετε αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή ή αδιάβροχη θήκη για το κινητό. Αν πάτε χειμώνα περάστε μια βόλτα να δείτε το μέρος ακόμα και αν δεν κάνετε μπάνιο είναι πανέμορφο! 

Διαδρομές στο βουνό. Υπάρχουν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια. Τα περισσότερα είναι για περίοδο με καλό καιρό. Η καλύτερη εποχή για πεζοπορία στην περιοχή είναι καλοκαίρι, ειδικά για όσους δεν έχουν σχετική εμπειρία. 

Διαμονή: Βρες ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια εδώ

Δες εδω το επεισόδιο Happy Traveller στα Ζαγοροχώρια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here