Η Αίγυπτος δεν είναι απλώς το ταξιδιωτικό όνειρο κάθε ανθρώπου, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς και αυτό φαίνεται από τα μοναδικά αξιοθέατα που διαθέτει, από την μακραίωνη ιστορία της και τη μοναδική της αύρα.

Πάμε να μάθουμε τα πάντα για τη χώρα που στο κοντινό μέλλον θα αποκτήσει 150 εκατομμύρια κατοίκους.

1. Οι πυραμίδες στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας.
Η πιο μεγάλη πυραμίδα, η πυραμίδα του Χέοπα, χτίστηκε το 2560 πΧ και είναι η μεγαλύτερη, με ύψος 147 μέτρα περίπου. Είναι το μόνο από τα Επτά θαύματα του κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα. Οι δύο λίγο μικρότερες είναι του γιου του Χεφρήνου και του εγγονού του Μυκερίνου. Οι ακόμα πιο μικρές που βρίσκονται γύρω από τις τρεις μεγάλες είναι των βασιλισσών. Κοντά στις πυραμίδες θα δεις και την Σφίγγα της Γκίζας. Χτίστηκε γύρω στο 2500 από τον Χεφρήνο, και κάποιες θεωρίες λένε πως απεικονίζει τον Φαραώ Χέοπα.

2. Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου
Λίγα χιλιόμετρα από τις πυραμίδες υπάρχει το μουσείο που εκθέτει χιλιάδες θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, όπως παπύρους, νομίσματα, σαρκοφάγοι, αγάλματα, μούμιες και πολλά άλλα αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

3. Ο Πύργος του Καΐρου
Ο Πύργος του Καΐρου βρίσκεται στο νησί Γκεζίρα που απέχει λίγο από τις όχθες του Νείλου. Κατασκευάστηκε το 1961 με ύψος 187 μέτρα μαζί με τις πυραμίδες θεωρείται το σήμα κατατεθέν του Καΐρου.  Στην κορυφή του λειτουργεί περιστρεφόμενο εστιατόριο.

4. Ναός  Αμπού Σίμπελ
Το Αμπού Σίμπελ χτίστηκε από τον Ραμσή Β’ περίπου το 1224πΧ. Βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Νάσερ και αποτελείται από δύο ναούς. Ο ένας ήταν αφιερωμένος στον θεό Άμμωνα, και ο άλλος στην θεά Αθώρ και την γυναίκα του Ραμσή, Νεφερτάρι. Το 1960 ο ναός αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε 60 μέτρα πιο ψηλά, γιατί η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έφτιαξε τη λίμνη Νάσερ.

5. Αγορά Χαν Ελ Χαλίλι
Η αγορά Χαν Ελ Χαλίλι βρίσκεται στην καρδιά του Καΐρου, είναι τεράστια και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από εκεί χωρίς να έχεις πάρει κάτι. Μπορείς να βρεις από κοσμήματα και ρούχα, μέχρι μπαχαρικά και σουβενίρ.

6. Το Νέο Μουσείο του Καΐρου
Το Νέο μουσείο, που είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, θα ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2020. Βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων, δύο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες της Γκίζας. Οι επισκέπτες θα δουν ευρήματα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, ενώ θα υπάρχει η πλήρης συλλογή 5000 αντικειμένων από τον τάφο του Τουταγχαμών ( μόνο αυτά τα αντικείμενα του τάφου του Τουταγχαμών καταλαμβάνουν 7000τμ) . Ο αριθμός των συνολικών εκθεμάτων θα είναι 50000 από τα οποία τα 20000 δεν έχουν ξαναεκτεθεί.

7. Η Νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Δεν μπορείς να μην επισκεφτείς  την προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που λειτουργεί από το 2002. Εκτείνεται σε μία έκταση 40 στρεμμάτων, έχει 13 ορόφους, 3500 θέσεις μελέτης και εκτός από τους 8000000 τόμους, έχει σπάνιες εκδόσεις, χάρτες και χειρόγραφα. Η ξενάγηση γίνεται και στα ελληνικά.

8. Το σπίτι – μουσείο του Καβάφη
Για τους λάτρεις την ποίησης και κυρίως του Καβάφη είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν αν επισκεφτούν την Αλεξάνδρεια. Εκεί έζησε τα τελευταία του χρόνια ο ποιητής, και η οδός πήρε το όνομα του μετά τον θάνατο του. Στο σπίτι έχουν συγκεντρωθεί πολλά προσωπικά του αντικείμενα, χειρόγραφα και σπάνιο βιβλιογραφικό υλικό.

9.Το οχυρό Qait bay
Στο σημείο που βρισκόταν ο φάρος χτίστηκε το 1480 ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά οχυρά της Μεσογείου. Μάλιστα για το χτίσιμο του οχυρού χρησιμοποιήθηκαν κάποια από τα υλικά του διάσημου Φάρου της Αλεξάνδρειας, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου.

10. Οι κατακόμβες Kom El Shoqafa της Αλεξάνδρειας
Οι κατακόμβες της Αλεξάνδρειας είναι μοναδικές γιατί συνδυάζουν αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή κουλτούρα. Ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1900, και μέσα στους θαλάμους τους μπορείς να θαυμάσεις αγάλματα , σαρκοφάγους και κίονες . Η ονομασία τους σημαίνει «Λόφος των Οστράκων».


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here