Η Μπογκοτά είναι μια τεράστια μητρόπολη που τα έχει όλα. Περίπου 10–11 εκατομμύρια κάτοικοι, χτισμένη στο κέντρο της Κολομβίας, πάνω σε οροπέδιο, με κλίμα ιδιαίτερα ευχάριστο.
Μέσα σε αυτό το αστικό χάος, υπάρχει ένα σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα και μια εντελώς διαφορετική εμπειρία: το βουνό Μονσεράτ.

Βουνό Μονσεράτ
Το όνομα Μονσεράτ σημαίνει «πριόνι», καθώς η κορυφογραμμή του μοιάζει με πριόνι. Η ανάβαση γίνεται με τελεφερίκ, το οποίο λειτουργεί από τις 06:30 έως τις 15:00. Το εισιτήριο κοστίζει 25.000 πέσος για τους ντόπιους (περίπου 5€) και 55.000 πέσος για τους επισκέπτες (περίπου 12€), μετ’ επιστροφής. Το τελεφερίκ έχει τη δική του ιστορία: κατασκευάστηκε το 1926 από Ελβετούς μηχανικούς και ήταν το πρώτο τελεφερίκ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η διαδρομή σε ανεβάζει στα 3.150 μέτρα υψόμετρο, με τη θέα της Μπογκοτά να απλώνεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σου.

Στην κορυφή βρίσκεται ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, που παλαιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι, αλλά και ένας χώρος με καταστήματα και αγορά για σουβενίρ. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν εστιατόρια και καντίνες όπου μπορείς να δοκιμάσεις σχεδόν όλο το street food της Κολομβίας. Εκεί ακριβώς ξεκινά και το… γαστρονομικό κομμάτι του βίντεο.
Γαστρονομία
Ο Ευτύχης Μπλέτσας δοκιμάζει κάτι που για πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα περίεργο. Το μαύρο λουκάνικο της Κολομβίας, τη morcilla. Δεν πρόκειται για κλασικό λουκάνικο. Είναι έντερο γεμιστό με ρύζι, λίγα ρεβύθια και το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα που προέρχεται από αίμα χοιρινού. Σερβίρεται απλά, συνοδεία καυτερής σάλτσας, και τρώγεται είτε με οδοντογλυφίδα είτε κατευθείαν με το χέρι.
Η περιέργεια όμως δεν σταματά εκεί. Ο συνοδός μας στο ταξίδι αποδεικνύεται ακόμα πιο τολμηρός και δοκιμάζει τηγανητά έντερα, γνωστά στην Κολομβία ως chunchullo (ή chunchullos). Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία street food πιάτα της χώρας, που συναντάς συχνά σε υπαίθριες αγορές και φαγάδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ανέβεις στο Μονσεράτ υπάρχουν τρεις τρόποι:
- Με το επίγειο τελεφερίκ (funicular), που χρησιμοποιήσαμε κι εμείς
- Με εναέριο τελεφερίκ
- και με τα πόδια, όπως ανέβαιναν όλοι παλιά, πριν την κατασκευή του τελεφερίκ
Αν θέλεις να δεις αν τελικά άρεσε η morcilla στον Ευτύχη – και πώς αντέδρασε – μπες στο βίντεο και γράψε μας τη γνώμη σου στα σχόλια. Εσύ θα το δοκίμαζες;
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑ:





