Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα χειρότερα που έχουν γίνει παγκόσμια. Τη περίοδο των γεγονότων αλλά και πολύ μετά, χάθηκαν αμέτρητες ζωές. Σήμερα πλέον η πρόσβαση στο σημείο του συμβάντος, είναι εφικτή στους επισκέπτες πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, ανακάλυψε και σου παρουσιάζει όλα όσα είδε και κατέγραψε από το Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

chernobyl ukraine happy traveller (3)

Γενικές Πληροφορίες:
Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου και περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκορωσικής πόλης Γόμελ. Είναι πόλη στην περιορισμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και πριν την εκκένωσή της, η πόλη είχε περίπου 14.000 κατοίκους. Το Πρίπιατ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας, δίπλα στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας. Πήρε το όνομα της από τον κοντινό ποταμό Πρίπιατ. Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε πλέον πληθυσμό 49.360 κατοίκους. Εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένη μέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Κόστος:
Το κόστος για μια ξενάγηση στο μέρος κοστίζει από 100 ευρώ την ημέρα έως 500 για διήμερη εκδρομή με διανυκτέρευση στο Τσερνόμπιλ. Επίσης για να πάρεις και εσύ μέρος στις ξεναγήσεις θα πρέπει να κλείσεις τη θέση σου 4 με 5 ημέρες νωρίτερα γιατί υπάρχει διαδικασία έγκρισης των επισκεπτών από το Υπουργείο της Ουκρανίας.

chernobyl ukraine happy traveller (16)

Απαγορεύσεις:
Οι επισκέπτες φορούν απαραίτητα μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια. Όλα τα άλλα απαγορεύονται. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε μη έχοντα μαζί του το διαβατήριο. Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους είναι κάτω των 18. Απαγορεύεται να μπεις στα κτίρια και να ακουμπήσεις ή να πάρεις οτιδήποτε. Βέβαια αρκετοί επισκέπτες αψηφούν τους κινδύνους και μπαίνουν εντός των κτιρίων. Επίσης απαγορεύεται να φας σε ανοιχτό χώρο. Τρως μόνο στο λεωφορείο ή σε προστατευμένο εστιατόριο. Δεν κάνεις βόλτα στο δάσος ή το γρασίδι καθώς η μόλυνση εκεί είναι ακόμη έντονη. Φεύγοντας περνάς από ειδικά μηχανήματα για να καταγραφούν τα επίπεδα ραδιενέργειας πάνω σου.

chernobyl ukraine happy traveller (9)

Τελικά να πάω στο Τσερνόμπιλ;
Αν διαβάσεις τα σχόλια που υπάρχουν online οι επισκέπτες δείχνουν ευχαριστημένοι από την εκδρομή, παρά το κόστος. Έπειτα από την δική μας επίσκεψη έχουμε να σας προτείνουμε και εμείς αυτή την εκδρομή. Είναι κάτι ιδιαίτερο που δεν θα κάνει ο καθένας, αλλά σε αυτούς τους ιδιαίτερους ταξιδιώτες απευθυνόμαστε και εμείς. Αν θέλετε κάτι εναλλακτικό και με έντονα συναισθήματα τότε σίγουρα το Τσερνόμπιλ είναι το μέρος σας.

Ραδιενέργεια:
Την μια μέρα που πήγε ο Ευτύχης μόνος του εκεί (χωρίς την Ηλέκτρα και το μωρό ΦΥΣΙΚΑ) η μετρημένη με συσκευή ραδιενέργεια που έλαβε ήταν περίπου ίση με αυτή μιας πανοραμικής ακτινογραφίας δοντιών.

Σημείωση: Σας προτείνουμε να κάνετε το ταξίδι επειδή εμείς το κάναμε και είδαμε ότι είναι ασφαλές στην περίπτωση που τηρείς τους κανόνες και δεν παρακάμπτεις τις απαγορεύσεις που σου θέτουν. Η απόφαση βέβαια είναι στα δικά σου «ταξιδιωτικά χέρια». Αν θεωρείς πως αυτή η επίσκεψη δεν είναι για σένα, απλώς προσπέρασέ την! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here