Η ελληνική ομογένεια στο Μόντρεαλ αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές και ιστορικές κοινότητες Ελλήνων στον Καναδά. Με παρουσία δεκαετιών, οι Έλληνες του Μόντρεαλ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανή τη γλώσσα, την παράδοση και την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

Ιστορία και εγκατάσταση
Η μαζική άφιξη Ελλήνων στο Μόντρεαλ ξεκίνησε κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντάθηκε τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Οι πρώτοι μετανάστες εργάστηκαν σκληρά. Έπειτα δημιούργησαν επιχειρήσεις και έθεσαν τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινότητα που συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι σήμερα.


Εκκλησία, παιδεία και πολιτισμός
Κεντρικό ρόλο στη συνοχή της κοινότητας παίζουν οι εκκλησίες, τα ελληνικά σχολεία και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Η Greek Community of Montreal οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εθνικές εορτές, διασφαλίζοντας τη μετάδοση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας στις νεότερες γενιές.
Σύγχρονη ελληνική παρουσία
Σήμερα, η ελληνική ομογένεια στο Μόντρεαλ και το ελληνικό σχολείο των Αρχαγγέλων δεν περιορίζεται μόνο στην παράδοση. Νέες γενιές Ελλήνων δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματικότητα, στις τέχνες, στην επιστήμη και στον ακαδημαϊκό χώρο, συνδυάζοντας την ελληνική ταυτότητα με τον σύγχρονο καναδικό τρόπο ζωής.

Τι είδαμε εμείς & ποιους συναντήσαμε
Στην Πλατεία Αθήνας, με το χαρακτηριστικό άγαλμα της Αθηνάς να δεσπόζει στο κέντρο, ξεκινά η γνωριμία μας με την ελληνική παρουσία της πόλης. Στη Rue Saint-Roch, όπου βρίσκονται οι εκκλησίες του Ευαγγελισμού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συναντάμε το ζαχαροπλαστείο «Αφροδίτη». Εκεί γνωρίζουμε την κυρία Αφροδίτη και τον κύριο Ανέστη, που μας ξεναγούν με αγάπη στο μαγαζί και το εργαστήριό τους, ενώ ο κύριος Ανέστης μας μιλά και για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια.
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στον Εργατικό Σύλλογο, όπου συναντάμε τον Θανάση και τον Κωνσταντίνο, πριν κάνουμε στάση στο Café Alphabet, το πιο γνωστό ελληνικό καφέ της πόλης, με τα αδέλφια Αντώνη και Θανάση να μας υποδέχονται θερμά. Η διαδρομή ολοκληρώνεται στην εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου λειτουργεί και ελληνικό σχολείο. Εκεί συναντάμε τον ιερέα, τις δασκάλες και μέλη της ομογένειας που κρατούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και παράδοση στον Καναδά.

Μια πατρίδα μακριά από την πατρίδα
Για πολλούς Έλληνες που ζουν ή επισκέπτονται το Μόντρεαλ, η ομογένεια λειτουργεί σαν μια μικρή Ελλάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρόλο που είσαι πολύ μακριά από την Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να σε κάνουν να νιώσεις σαν το σπίτι σου!
Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που συναντήσαμε εκεί και όλους όσους μας καλοδέχτηκαν στο Μόντρεαλ. Δείτε το βίντεο και περιμένουμε τα σχόλιά σας.
Ταξιδέψαμε στον Καναδά, τον Αύγουστο του 2025.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ HAPPY TRAVELLER:
Κατά την παραμονή μας στον Καναδά δημιουργήσαμε κάποια υπέροχα επεισόδια. Θα παίξουν τη νέα σεζόν και θα τα απολαύσετε! Εδώ έχουμε το πρώτο Happy Traveller στον Καναδά ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΝΙΑΓΑΡΑ | ΤΟΡΟΝΤΟ | ΟΤΤΑΒΑ | ΜΟΝΤΡΕΑΛ | ΚΕΜΠΕΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΚΑΝΑΔΑ:





