Επίσκεψη στη φυλή Himba / Μια εμπειρία ζωής στην Αφρική

Η φυλή Himba είναι μια από τις φυλές της Ναμίμπια και κατέφθασαν σ’ αυτή πριν από 150 χρόνια στα πλαίσια της μεγάλης μετακίνησης των λαών που μιλούσαν τη γλώσσα Bantu. Είναι ένας λαός ημι-νομαδικός που αντιστέκεται στο μοντέρνο τρόπο ζωής.

Πληροφορίες: Η Χίμπα είναι φυλή στη βόρεια Ναμίμπια. Οι άνθρωποι είναι εγκατεστημένοι στην Kaokoland στην απομακρυσμένη περιοχή Kunene. Ζουν σε μικρά χωριά. Οι γυναίκες είναι ψηλές, δυνατές και πολύ εντυπωσιακές. Δεν φορούν ρούχα στο πάνω μέρος.Έχουν ιδιαίτερη κόμμωση που την φτιάχνουν με ένα είδος κοκκίνης πάστας.

ΝΤΥΣΙΜΟ: Οι γυναίκες όπως είπαμε κυκλοφορούν γυμνόστηθες. Έτσι είναι η παράδοσή τους. Το ίδιο και οι άντρες. Ντύνουν το σώμα τους μόνο με δέρματα ζώων. Τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε μικρά παιδιά βλέπουμε μπλούζες και t-shirt.

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ: Άνδρες και γυναίκες δεν έχουν τα 4 κάτω μπροστινά δόντια. Τα αφαιρούν περίπου στην ηλικία των 12 ετών για να έχουν την ιδιαίτερη άρθρωση που επιθυμούν. Λέγεται βέβαια, ότι τα αφαιρούσαν από τα παλιά χρόνια, έτσι ώστε να μην έχουν αξία ως σκλάβοι (οι σκλάβοι έπαιρναν αξία από τα δόντια που είχαν) και έτσι να μην τους παίρνουν. (το τελευταίο φυσικά δεν γνωρίζουμε αν ισχύει)

ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: H “Χίμπα” είναι μια φυλή στην Αφρική, όπου η ημερομηνία γέννησης ενός παιδιού δεν υπολογίζεται από τη στιγμή που γεννήθηκε, ούτε από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά από την ημέρα που το παιδί υπήρξε ως σκέψη στο μυαλό της μητέρας του.

Επίσης, όταν η μέλλουσα μητέρα αποφασίσει ότι θέλει παιδί, δημιουργεί ένα τραγούδι. Το τραγούδι αυτό το μαθαίνει στο σύζυγο της και τραγουδώντας το έρχονται σε ερωτική επαφή. Ύστερα όλη η φυλή μαθαίνει το τραγούδι καθώς το τραγούδι θα το τραγουδούν στο βρέφος σ” όλη του την ζωή. Θα του το τραγουδάνε από την γέννηση του μέχρι και στον θάνατο του.

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ: Η ξεχωριστή κόμη των γυναικών Himba είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Αφού τρίψουν την κόκκινη πέτρα και πάρουν τη σκονη (ωχρά), την ενώνουν με διάφορα άλλα υλικά του εδάφους και φτιάχνουν μια πάστα την οποία αλείφουν στα μαλλιά. Αυτό κρατάει για περίπου 3 μήνες. Και μετά τα ξαναφτιάχνουν. Και η κόμμωση των ανδρών είναι ιδιαίτερη, αλλά όχι τόσο όσο των γυναικών.

ΣΤΕΜΜΑ: Όσες είναι παντρεμένες ή έχουν παιδί, φοράνε στο κεφάλι τους το Erembe. Μοιάζει με στέμμα και έχει φτιαχτεί από δέρμα κατσίκας ή πρόβατου και έχει μορφοποιηθεί από την πάστα που χρησιμοποιούν σε σώμα και μαλλιά.

ΠΛΥΣΙΜΟ: Οι γυναίκες Himba δεν πλένονται. Έτσι οι γυναίκες έφτιαχναν μια πάστα σώματος (πάλι με σκόνη από την κόκκινη πέτρα), στην οποία πρόσθεταν βότανα και μυρωδικά τα οποία εκτός από ωραία μυρωδιά, χαρίζουν λάμψη και αποτρίχωση στο σώμα.

Μόνο οι γυναίκες έχουν αυτή την κοκκινωπή απόχρωση στο δέρμα τους εξαιτίας αυτής της πάστας. Οι άντρες όχι. Κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά. Λέγεται πως επειδή παλιότερα ήταν λιγοστό το νερό, επιτρέπονταν να το χρησιμοποιούν μόνο οι άντρες. Για αυτό κατέληξαν να έχουν αυτές τις συνήθιες.

Επίσης για να μυρίζουν όμορφα -εφόσον δεν πλένονται- «καπνίζουν» κάποια αρωματικά βότανα και έπειτα μπαίνουν κάτω από μια κουβέρτα με τα καπνισμένα αυτά βότανα. Μετά από αυτή τη διαδικασία λένε ότι το σώμα τους αρχίζει να μυρίζει όπως τα βότανα αυτά και φεύγει η δυσοσμία.

Πως μπορείς να πας σε ένα τέτοιο χωριό: Τέτοια χωριά υπάρχουν αρκετά. Αρκεί να βρεις και να κλείσεις για να πας σε ένα για επίσκεψη και οι himba θα σε καλωσορίσουν.

Οι ιδιαιτερότητες σ’ αυτή τη φυλή είναι αμέτρητες. Ένα ξεχωρίσαμε όμως. Το καθαρό βλέμμα. Στις γυναίκες που μας καλωσόρισαν, στα παιδιά που έπαιξαν με τα παιδιά μας. Καθαρό βλέμμα, καθαρές ψυχές. Υπέροχη εμπειρία, μοναδική, ανεπανάληπτη.

Travel Info: Ταξιδέψαμε στη Ναμίμπια τον Ιούλιο του 2023 με Cosmorama. Σύντομα θα ανεβάσουμε και περισσότερες πληροφορίες από το οδοιπορικό μας. Μείνετε συντονισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here