Ο Καταρράκτης Gullfoss είναι ξεκάθαρα ένα από τα κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος στη χώρα της Ισλανδίας. Δεν συρρέουν τυχαία εκεί οι επισκέπτες θαυμάζοντας την υπέρμετρη ορμή με την οποία πέφτουν τα νερά. Είναι ίσως από τα καλύτερα φυσικά τοπία της χώρας και εμείς φυσικά δεν το παραλείψαμε στην επίσκεψή μας εκεί.

gullfoss waterfalls iceland happy traveller (5)

Όνομα: Καταρράκτης Gullfoss
Τοποθεσία: Νοτιοδυτική Ισλανδία
Ποταμός: Hvítá
Συνολικό ύψος καταρράκτη: 32 μ

Γενικές Πληροφορίες:
Ο Gullfoss (Χρυσός Καταρράκτης) είναι ένας εντυπωσιακότατος καταρράκτης της Ισλανδίας. Πιθανότατα ο πιο εντυπωσιακός και σίγουρα ο πιο γνωστός! Αποτελεί μέρος του Χρυσού Κύκλου (Golden Circle). Το νερό του καταρράκτη πέφτει για 32 μέτρα σε δύο στάδια καθώς ο καταρράκτης χωρίζεται στα δύο. Ο πρώτος, (μικρότερος καταρράκτης) είναι 11 μέτρα, ενώ ο δεύτερος (μεγαλύτερος) είναι 21 μέτρα. Όλο το νερό πέφτει στο φαράγγι  του ποταμού Hvítá που φτάνει μέχρι και τα 70 μέτρα ύψος. Αν πετύχεις ηλιόλουστη μέρα τότε έχεις κάνει την τύχη σου. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος για να δεις τον καταρράκτη από κοντά. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το Gullfoss είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ισλανδία.

Ιστορία:
Ο καταρράκτης Gullfoss δεν είναι βέβαια απλώς ένας όμορφος καταρράκτης και ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο αλλά έχει και ιστορική σημασία. Παλιότερα (αρχές 20ου αιώνα), ξένοι επενδυτές θέλησαν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του καταρράκτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα ο τότε ιδιοκτήτης του καταρράκτη έκανε τότε μέχρι και δικαστήρια για να προστατέψει αυτό το φυσικό τοπίο και να διατηρήσει τη φύση ανέγγιχτη. Πράγμα που εν τέλει κατάφερε. Το 1940 πωλήθηκε από τον απόγονο του αρχικού ιδιοκτήτη στην ισλανδική κυβέρνηση και έτσι σήμερα απολαμβάνουμε αυτό τον πανέμορφο καταρράκτη.

Συμβουλές:
Οι επισκέπτες -λόγω της μεγάλης ορμής του καταρράκτη- θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να πιτσιλιστούν από το «σπρέι» νερού του δυναμικού Gullfoss. Καλό είναι να υπάρχει -έστω και στο αμάξι- κάποιο προστατευτικό για τη βροχή που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις. Θα βοηθήσουν καλά, αδιάβροχα και αντιολισθητικά παπούτσια. Να προτιμήσεις την ημέρα της επίσκεψής σου να έχει ήλιο, μόνο έτσι θα μπορέσεις να αντιληφθείς γιατί ο καταρράκτης ονομάζεται χρυσός!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here