Η ισλανδική κουζίνα απέχει αρκετά από την δική μας, όμως έχουμε ένα κοινό σημείο. Το γιαούρτι. Αν εξαιρέσεις αυτό, πολύ δύσκολα θα βρεις κάποια ομοιότητα. Η κουζίνα τους χαρακτηρίζεται κυρίως από κρεατικά και αποξηραμένα ψάρια. Πάμε όμως να γνωρίσουμε αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις μέχρι την παγωμένη Ισλανδία.

Iceland Happy Traveller (40)

1. HÁKARL | Fermented Shark
Ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά πιάτα της Ισλανδίας. Το είναι καρχαρίας ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση. Ο παραδοσιακός τρόπος ζύμωσης του καρχαρία είναι λίγο αηδιαστικός. Αρχικά τον θάβουν στο έδαφος και στη συνέχεια άνθρωποι ουρούν πάνω του πριν τον αφήσουν να ζυμωθεί για μήνες. Αηδία! Βέβαια τώρα έχουν βελτιώσει την διαδικασία ζύμωσης και παραλείπουν αυτή την αηδιαστική λεπτομέρεια. Δες σε βίντεο την δική μας αντίδραση από την δοκιμή.

2. Brennivín | Black Death
Το εθνικό ποτό της Ισλανδίας. Το Brennivín έχει ιδιαίτερη γεύση και για αυτό δεν είναι ευκολόπιοτο. Τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει και έχουν βρει διάφορα κοκτέιλ τα οποία αποδεικνύουν ότι τελικά το Brennivín δεν είναι και τόσο κακό, αντιθέτως μάλιστα. Το Brennivin είναι ποτό που παρασκευάζεται από πατάτες που έχουν υποστεί ζύμωση και κύμινο.

3. Harðfiskur | Dried Fish Jerky
Το Harffiskur είναι αποξηραμένο ψάρι και μπορείς να το βρεις εύκολα στα τοπικά σούπερ μάρκετ. Συνήθως το απολαμβάνουν αφού αλείψουν πάνω του ισλανδικό βούτυρο. Η μυρωδιά του είναι έντονη και αν δεν\ κλειστεί αεροστεγώς η σακούλα-συσκευασία που βρίσκεται, θα μυρίσει όλος ο χώρος.

4. Svið | Sheep Head
Ένα ακόμη παραδοσιακό πιάτο της Ιρλανδίας είναι το κεφάλι του προβάτου. Βέβαια σήμερα δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεις κάπου, καθώς δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένο. Παρόλα αυτά αν το πετύχεις σε κάποιο εστιατόριο και θέλεις να δοκιμάσεις θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ολόκληρο κεφάλι προβάτου το οποίο είναι ζυμωμένο. Οι ντόπιοι λένε ότι τα μάγουλα είναι το πιο γευστικό μέρος. Επίσης σε ενημερώνουν ότι καλύτερα να φας πρώτα τα μάτια του ζώου, για να μην νιώθεις ότι σε κοιτάει ενώ τρως.

5. Puffin | Πάφιν
Λέγεται ότι οι Ισλανδοί τρώνε αυτά τα πτηνά, οι ίδιοι όμως δεν το παραδέχονται. Παρόλα αυτά εσύ μπορείς να τα παραγγείλεις σε πολλά τουριστικά εστιατόρια στο Ρέικιαβικ. Οι τρόποι μαγειρέματος είναι συνήθως καπνισμένα σχεδόν όπως το pastrami, ή ψημένα.

6. Hot dog | Χοτ Ντογκ
Τα hot dogs είναι το πιο δημοφιλές street food της Ισλανδίας. Ένα street food το οποίο ιδιαιτέρως γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μην είναι ισλανδικό, όμως οι ντόπιοι το τιμούν ιδιαιτέρως. Θα τα βρεις σχεδόν παντού. Από πρατήρια καυσίμων μέχρι εστιατόρια.

7. Skyr | Σκυρ
Το Skyr είναι γαλακτοκομικό προϊόν, που μοιάζει αρκετά με το πλήρες ελληνικό γιαούρτι, έχει όμως πιο ήπια γεύση. Είναι κομμάτι της ισλανδικής κουζίνας για περισσότερα από χίλια χρόνια. Είναι κατασκευασμένο από παστεριωμένο γάλα και καλλιέργεια βακτηριδίων που βρίσκεται μόνο στην Ισλανδία. Παραδοσιακά σερβίρεται με γάλα και ζάχαρη και συνήθως είναι βασική επιλογή όλων των παιδικών σταθμών της Ισλανδίας. Το Skyr διατίθεται στα περισσότερα ισλανδικά καταστήματα και παντοπωλεία.

8. Whale | Φάλαινα
Ο μόνος τύπος φαλαινών που καταναλώνεται στην Ισλανδία είναι η φάλαινα minke. Το κρέας της φάλαινας τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο. Μοιάζει με κόκκινο κρέας όπως για παράδειγμα η μπριζόλα βοδινού αλλά πιο λεπτό και πιο μαλακό. Ωμό τρώγεται σαν σούσι με wasabi και σόγια σως. Όται μαγειρεύεται σερβίρεται κανονικά με γαρνιτούρες που θα έβλεπες και δίπλα σε μια μπριζόλα.

9. Light Beer | Μπύρα
Απόλαυσε την μπύρα σου και σκέψου ότι μέχρι το 1989 αυτό δεν ήταν εφικτό. Στην Ισλανδία μέχρι τότε υπήρχε απαγόρευση του συγκεκριμένου ποτού. Η απαγόρευση της μπύρας έληξε επισήμως την 1η Μαρτίου 1989. Τότε ξεκίνησε και η επέτειος της και μάλιστα κάθε 1η Μαρτίου στην Ισλανδία είναι η ημέρα της μπύρας.

10. Prins Polo | Πρίνς Πόλο
Μετά από όλα αυτά τα αλμυρά και τα ποτά σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις και ένα παραδοσιακό ισλανδικό γλυκό. Αυτό δεν είναι άλλο από το prin polo. Είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο των Ισλανδών.

Iceland Happy Traveller (39)

LEAVE A REPLY