Κάπου εκεί στο νομό Φωκίδας, κρύβεται το μυστικό χωριό της Καλοσκοπής. Αποτελεί ένα από τα πιο καλά κρυμμένα κοσμήματα της ελληνικής υπαίθρου, η Καλοσκοπή υπόσχεται ένα αυθεντικό ταξίδι στην καρδιά της φύσης και του παραδοσιακού ελληνικού βίου.

Χώρα: Ελλάδα
Χωριό: Καλοσκοπή
Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας
Δήμος: Δήμος Δελφών
Δημοτική Ενότητα: Γραβιάς
Νομός: Φωκίδας
Υψόμετρο: 1100 μέτρα
Πληθυσμός: 334 (2021)
Παλαιά ονομασία: Κουκουβίστα

Η Καλοσκοπή είναι μια πράσινη όσαση, πλούσια σε ελατοδάση, λιβάδια και ρυάκια. Οι πεζοπορίες στο μονοπάτι του Κενταύρου χαρίζουν πανοραμικές θέες στις γειτονικές κορυφές, δίνοντας μια νέα έννοια στη φράση “κοντά στον ουρανό.” Το νέο της όνομα Καλοσκοπή, το έλαβε από την καλή σκοπιά (ωραία θέα), που έχει.

Το χωριό φημίζεται για τα γάργαρα νερά και τις πηγές του. Η κυριότερη πηγή της Καλοσκοπής ονομάζεται Κεφαλόβρυσο και από εκεί ξεκινά ο Βοιωτικός Κηφισός.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Τα πέτρινα σπίτια και οι ξύλινες σοφίτες αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική παράδοση της Καλοσκοπής. Οι φιλόξενοι κάτοικοι σας καλωσορίζουν στα παραδοσιακά τους σπίτια, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ: Τα τυπικά καφενεία και τα παραδοσιακά ταβερνάκια προσφέρουν γευστικές απολαύσεις. Δοκιμάστε το ντόπιο κρασί της περιοχής και τα ντελικάτα τυροκομικά προϊόντα, σε έναν γαστρονομικό περίπατο που ξεδιπλώνει τα αυθεντικά αρώματα της ελληνικής επικράτειας.

Μπορείς να βρεις γευματίσεις στην Καλοσκοπή στην Ταβέρνα – Παντοπωλείο “Η Αθηνά” αλλά και να πιεις τον καφέ σου Παραδοσιακό Καφενείο – Παντοπωλείο “Η Πυραμίδα”. Βέβαια υπάρχει και το Καταφύγιο – Βάση ορεινών δραστηριοτήτων Βρύζες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο χωριό είναι αρκετές. Εκδρομές, πεζοπορίες, μονοπάτια, ορειβασία κ.α.

Το Φεστιβάλ & ΆΛΛΑ ΔΡΩΜΕΝΑ: Κάθε Άνοιξη, η Καλοσκοπή φιλοξενεί το Φεστιβάλ ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, μια γιορτή αφιερωμένη στην αγάπη για τη φύση και τη γη. Οι ντόπιοι συμμετέχουν σε παραδοσιακούς χορούς και εκδηλώσεις, μοιράζοντας τη χαρά της καλλιέργειας και της φιλίας. Από την Καλοσκοπή περνά για πολλά χρόνια επίσης, και μία από τις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ: Όταν επισκεφθήκαμε την Καλοσκοπή μείναμε στον ξενώνα «Το Όνειρο». Αν θέλεις και εσύ να κλείσεις διαμονή στην Καλοσκοπή, τσέκαρε εδώ, τις επιλογές σου.

Καθώς το ταξίδι τελειώνει, η Καλοσκοπή σας αφήνει με μια αίσθηση ικανοποίησης και τη σιγουριά πως ανακαλύψατε ένα μοναδικό κομμάτι της ελληνικής ψυχής. Μια επίσκεψη στην Καλοσκοπή είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της απλότητας και της φυσικής ομορφιάς, όπου η κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με την αυθεντική ζωή της ελληνικής υπαίθρου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here