Η πόλη της Καστοριάς είναι μοναδικής ομορφιάς και κάλους. Ένας από τους λόγους είναι και η λίμνη Ορεστιάδα που χαρίζει σε ντόπιους και ταξιδιώτες μοναδικές στιγμές και αξιομνημόνευτες αναμνήσεις.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, απόλαυσε και σου παρουσιάζει ένα από τα ομορφότερα σημεία της Καστοριάς, τη λίμνη Ορεστιάδα.

Η λίμνη της Καστοριάς, Ορεστιάδα είναι μια από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Αρκεί μια επίσκεψη για να καταλάβεις πως είναι μοναδική.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης, από την νεολιθική εποχή. Η λίμνη βρίσκεται στα 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Στη λίμνη ζουν ψάρια και περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Είναι φυσική λίμνη και αποτελεί από μόνη της ένα κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης και της περιοχής. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 5.000.000 χρόνια και κάλυπτε μία έκταση 164 τετρ. χλμ, ενώ το βάθος της ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Σήμερα η λίμνη εκτείνεται σε 28 τετρ. χλμ και έχει μέγιστο βάθος από 1,4-12 μέτρα. Η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου.

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ & Η ΛΙΜΝΗ: Η λίμνη της Καστοριάς έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάλιστα, την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Σε όλη την έκτασή της λίμνης Ορεστιάδα απαγορεύεται το κυνήγι.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ: Όποια εποχή και να πας η λίμνη Ορεστιάδα είναι μαγεία, παρόλα αυτά την άνοιξη και ειδικά το φθινόπωρο χαρίζει στους επισκέπτες της ακόμη πιο μαγικές εικόνες.

ΠΑΓΟΣ & ΛΙΜΝΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Η λίμνη παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα μάλιστα, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν φορτωμένα κάρα (!).


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Μια βόλτα με τα πόδια γύρω από τη λίμνη και άλλη μια με τις βαρκούλες μέσα στη λίμνη επιβάλλονται. Βέβαια αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να ξέρεις ότι κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here