Η ιερά μονή της Πελεκητής είναι ένα από τα μοναστήρια που κάνουν τη διαφορά. Τόσο για την ομορφιά όσο και για την θρησκευτική αξία της. Λαξευμένη πάνω σε έναν βράχο, δημιουργεί δέος σε κάθε επισκέπτη. Οι υπέροχες εσοχές, οι φυσικοί της θόλοι αλλά και η κατάνυξη που θα νιώσεις κατά την επίσκεψή σου εκεί, είναι κάποιοι από τους λόγους που αξίζει να ανάψεις ένα κεράκι σε αυτή.

Μονή Πελεκητής
‘Αποψη της Μονής Πελεκητής με εναέρια λήψη

Γενικές Πληροφορίες:
Η μονή Πελεκητής βρίσκεται στα βόρεια της Λίμνης Πλαστήρα και αποτελεί -εκτός από χώρο προσευχής- ένα μνημείο της ορθόδοξης κληρονομιάς που αφήνει εντυπωσιασμένο κάθε ταξιδιώτη. Είναι χτισμένη στους βράχους των Αγράφων εδώ και -περίπου- 500 χρόνια. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1529 από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό. Αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και διαθέτει δύο πανέμορφους ναούς. Το ναό της Αναλήψεως του Χριστού και το ναό της Παναγίας της Φανερωμένης. Απέχει 50χλμ από την πόλη της Καρδίτσας. Από το 1939 η μονή είναι αναγνωρισμένη ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

moni pelekitis limni plastira happy traveller (5)

Προέλευση ονόματος:
Η μονή ονομάζεται Πελεκητή λόγω του βράχου στον οποίο χτίστηκε. Λέγεται ότι ο βράχος λαξεύτηκε με ξύλινα εργαλεία και μετά από υπόδειξη της Παναγίας. Πελεκητή λοιπόν ονομάζεται λόγω του «πελεκήματος» που έκαναν οι εργάτες για να την φτιάξουν.

Η εικόνα της Πελεκητής:
Η πασίγνωστη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πελεκητής έχει κλαπεί -για τρίτη φορά- και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί από τότε. Τις δύο πρώτες φορές που εκλάπει, την επέστρεψαν.

Διαρρύθμιση:
Στο ισόγειο θα βρεις τους δύο ναούς της μονής αλλά και μια μεγάλη αυλή στο πίσω μέρος. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν αποθηκευτική χώροι και παλιά κελιά μοναχών ενώ στον τρίτο το παλιό Ηγουμενείο. Τα παλιά αντικείμενα, οι ξύλινες σκάλες και οι προσεγμένοι χώροι θα σε κάνουν να πιστέψεις πως δεν βρίσκεσαι σε εκκλησία αλλά σε ένα πανέμορφο κάστρο.

Πως να πάω εκεί:
Στη μονή Πελεκητής μπορείς να φτάσεις και μέσω των μονοπατιών που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και με αμάξι. Αν θέλεις να περπατήσεις θα επιλέξεις την δύσκολη αλλά όμορφη διαδρομή από τα Καλύβια Πεζούλας. Αν φτάσεις στην ιερά μονή με το αμάξι, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για σένα. Παρκάρεις το αμάξι έξω από το μοναστήρι και με περπάτημα δύο λεπτών βρίσκεσαι απ΄έξω.

LEAVE A REPLY