Η Πάρμα είναι μια όμορφη πόλη της Ιταλίας και βρίσκεται στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια (περιφέρεια της Ιταλίας). Η πόλη φημίζεται για τα εκπληκτικά της αρχιτεκτονήματα και για το πανεπιστήμιο της Πάρμα που είναι από τα πιο παλιά του κόσμου.

Η πόλη χωρίζεται “χαριτωμένα” στα δύο από τον -ομώνυμο με την πόλη- ποταμό, Πάρμα! Η πόλη αυτή είναι ίσως μια από τις ομορφότερες της Ιταλίας, αλλά φαίνεται να μην το γνωρίζουν πολλοί. Ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για την πόλη και την περιοχή που κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού.

 

parma-italy-happy-traveller

Πόλη: Πάρμα
Χώρα: Ιταλία
Νόμισμα: Ευρώ
Ίδρυση: 183 π.Χ

Γενικές Πληροφορίες:

Η Πάρμα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια και πρωτεύουσα της επαρχίας Πάρμα. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 177.000 κάτοικοι. Η πόλη είναι έδρα της ιταλικής ομάδας ποδοσφαίρου «Πάρμα». Η έκταση της πόλης είναι  260.77 τ. χμλ. Η Πάρμα είναι γνωστή για τα αρχιτεκτονικά της αξιοθέατα, αλλά και για το Πανεπιστήμιο της Πάρμας, ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Η πόλη χωρίζεται στη μέση από έναν μικρό ποταμό, που έχει και αυτός το όνομα Πάρμα.

Ονομασία: Το όνομα Πάρμα είναι λατινικό, και προέρχεται από την ονομασία της στρογγυλής ασπίδας (parma). Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο η πόλη έχει αυτή την ονομασία. 

Happy Info: Κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται στην πόλη Φεστιβάλ προς τιμήν του Giusepe Verdi.

parma-italy-happy-traveller-4

Τι να κάνεις – Τι να δεις:

Τα παλάτια της πόλης είναι αρκετά, με πιο σημαντικό το Palazzo della Pilotta. Επίσης εκεί έχει ενδιαφέρον να δεις τις πολλές εκκλησίες της Πάρμα, με κορυφαίες την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, τον καθεδρικό ναό ρομανικής αρχιτεκτονικής του 12ου αιώνα, την Santa Maria della Steccata και την San Francesco del Prato που από τους Ναπολεόντειους χρόνους μέχρι το 1990 λειτουργούσε ως η φυλακή της πόλης. Αν έχεις περισσότερο χρόνο θα μπορούσες να απολαύσεις -τουλάχιστον από έξω- το θέατρο Farnese, τη Cittadella που είναι παλιό φρούριο του 16ου αιώνα, το βασιλικό θέατρο (Teatro Regio), το μουσείο Τοσκανίνι, την γέφυρα Pons Lapidis, τον βοτανικό κήπο Orto Botanico di Parma, το μουσείο Lombardi και  το θέατρο Niccolò Paganini.

parma-italy-happy-traveller-2

Τι να φας – Τι να δοκιμάσεις:

Εδώ ισχύει ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ιταλία. Άφθονες πίτσες και πολλές μακαρονάδες θα τρελάνουν τον ουρανίσκο σου. Η Πάρμα όμως είναι γνωστή για την παρμεζάνα και για αλλαντικό προσούτο ντι Πάρμα. Μην ξεχάσεις να τα δοκιμάσεις.

Η ζωή στους δρόμους της πόλης: Η ζωή στους δρόμους της πόλης είναι μια μαγεία που ξετυλίγεται μπροστά σου. Ειδικά αν πετύχεις την πόλη με ήλιο, τότε μπορείς να απολαύσεις την ομορφιά της σε όλο της το μεγαλείο. Άνθρωποι περπατούν στους δρόμους, κουβεντιάζουν και απολαμβάνουν τη ζωή, σε αυτή την υποτιμημένη ιταλική πόλη. Μαγαζιά γεμάτα από τα καλούδια -είτε φαγώσιμα, είτε όχι- που περιμένουν να τους «δώσεις σημασία». 

parma-italy-happy-traveller-5

Πότε να πας:

Στην Πάρμα, όπως και σε όλη την Ιταλία, μπορείς να πας όλο το χρόνο καθώς δεν έχει βαρείς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Φυσικά η καλύτερη περίοδος για να την απολαύσεις είναι Απρίλιο με Οκτώβριο.

Που να μείνεις – Διαμονή: Βρες οικονομικό ξενοδοχείο στη Πάρμα. 

  parma-italy-happy-traveller-3  

Happy Info: Η Πάρμα είναι αρκετά μικρή για να μπορείς να τη γνωρίσεις με τα πόδια, αλλά αρκετά μεγάλη για να έχεις πληθώρα επιλογών σε ό,τι και αν ψάχνεις. Τις λατρεύουμε αυτές τις πόλεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here