Το Πέραστ δεν είναι απλώς μια στάση στο road trip που θα κάνεις στις Δαλματικές Ακτές. Είναι αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες και πιο ήσυχες πόλεις στις ακτές του Μαυροβουνίου. Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, φωτογράφισε και σου παρουσιάζει τη γραφική πόλη Πέραστ!

Μαγικό και μεσαιωνικό! Το Πέραστ μπορεί να έχει μονάχα έναν κεντρικό δρόμο, όμως διαθέτει 16 εκκλησίες και 17 πρώην παλάτια που καθιστούν αυτή την πόλη, ένα ανοιχτό μουσείο!

Χώρα: Μαυροβούνιο
Πόλη: Πέραστ
Νόμισμα: Ευρώ
Επίσημες γλώσσες: Μαυροβουνιακά, διάλεκτος της Σερβικής, Αλβανικά
Θρησκεία: Χριστιανοί
Πληθυσμός: 274
Οδηγούν από: δεξιά
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Γενικές Πληροφορίες: Το Πέραστ (Perast) είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη στον κόλπο Kotor. Σήμερα ονομάζεται συχνά ως «η πιο ήσυχη πόλη στο Μποκά». Τα στενά σοκάκια και τα πολυάριθμα, -κυρίως- εγκαταλελειμμένα αναγεννησιακά και μπαρόκ παλάτια, μαρτυρούν ότι κάποτε στο μέρος υπήρξε πλούτος και πως οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν μια πολυτελή ζωή. Το Πέραστ ήταν μια πόλη των ναυτικών, και ήταν γνωστό ακόμη και εκτός Μαυροβουνίου. Στην πόλη υπάρχουν 16 διατηρημένα παλάτια, μεταξύ των οποίων και το μπαρόκ παλάτι Bujovic στην είσοδο του Πέραστ. Άλλα παλάτια είναι: το Bronza, Sestokrilovic, το Mazarovic, το Balovic, το Viskovic, το Pavlovicini, το Martinovic, το Zmajevic και άλλα.

Εγκατάλειψη: Σήμερα θα λέγαμε ότι το Πέραστ έχει «εγκαταλειφθεί», καθώς διαμένουν σ΄αυτό ούτε 300 κάτοικοι. Ευτυχώς υπάρχει ο τουρισμός που γεμίζει με ζωή το πανέμορφο αυτό μέρος.

Πόσο θα μου πάρει να τα δω όλα; Το Πέραστ είναι ένα μικρό μέρος και μπορείς να δεις τα πάντα σε δύο ώρες. Σ΄αυτό το διάστημα μπορείς να πας στην Παναγία των Βράχων και να περπατήσεις στο ιστορικό κέντρο. Μετά μπορείς να κάτσεις σε κάποιο εστιατόριο για δοκιμάσεις παραδοσιακό φαγητό. Αν όμως θέλεις να κάνεις περισσότερα (όπως π.χ. μουσεία, επίσκεψη σε πύργους, κολύμπι κτλ, τότε είναι καλύτερα να μείνεις μισή ή μια ημέρα.

Τι να κάνω – Τι να δω: Και μπορεί το Πέραστ να είναι αρκετά μικρό, όμως κρύβει θησαυρούς που γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείς το νησάκι «Η Παναγία των Βράχων» και να δεις την εκκλησία του. Έπειτα καλό θα είναι να σεριανίσεις στα γραφικά δρομάκια του Πέραστ και να μάθεις καλύτερα τον τόπο. Να δεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αν σου αρέσουν τα μουσεία μπορείς να επισκεφθείς και το μουσείο του Πέραστ μιας και έχει είσοδο μόλις 2.5 ευρώ.

Η παλιά πόλη: Η παλιά πόλη είναι το ομορφότερο κομμάτι της πόλης. Έχει όλα τα γραφικά κτίρια και τις πανέμορφες εκκλησίες. Κάθε σημείο της αξίζει και μια στάση για φωτογραφία.

Lady of the Rocks: Ή αλλιώς στα ελληνικά «Η Παναγία των Βράχων»! Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Μαυροβουνίου και όχι άδικα. Το νησάκι χρησιμοποιείται κατά κόρον για την τουριστική προώθηση της χώρας και όταν το επισκεφθήκαμε καταλάβαμε τον λόγο. Το γραφικό νησάκι με την εκκλησία πάνω του είναι σίγουρα ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθείς το Πέραστ. Το νησί είναι τεχνητό.

Happy Info: Αν έχετε δει ταχυδρομική κάρτα (καρτ ποστάλ) του Μαυροβουνίου, στατιστικά είχα για φωτογραφία κάποιο γραφικό σημείο του Πέραστ.

Πότε να πάω στο Πέραστ: Παρόλο το Πέραστ δεν έχει πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις είναι αρκετά τουριστικό και η καλύτερη περιόδος για να το επισκεφθείς είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τότε πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις όπως η παραδοσιακή Φασινάδα «Fasinada».

Που να φάω στο Πέραστ: Υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια στην περιοχή. Εμείς δοκιμάσαμε παραδοσιακές λιχουδιές στο Konoba Skolji και σας το προτείνουμε. Πολύ καλό φαγητό και όμορφη θέα.

Που να μείνω – Ξενοδοχείο στο Πέραστ: Κλείσε οικονομικό ξενοδοχείο.

Εκδηλώσεις: Η φασινάδα πραγματοποιείται τον Ιούλιο και είναι μια τελετουργική πομπή η οποία φτάνει μέχρι τη νησίδα της Παναγίας των Βράχων. Από την άλλη τον Αύγουστο φιλοξενείται στο Πέραστ μια ακόμη γιορτή-εκδήλωση που έχει να κάνει με τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής.

Πως να πάω: Αν βρίσκεσαι στο Κότορ μπορείς να φτάσεις στο Πέραστ με βάρκα από το κέντρο του Κότορ. Μπορείς να κάνεις μίνι κρουαζιέρα που διαρκεί 1, 2 ή 3 ώρες ανάλογα. Αν όμως θέλεις να κλείσεις οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια τσέκαρε, εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here