Τα Φίτζι είναι ο προορισμός που ονειρεύεται ο ταξιδιώτης. Είναι ο προορισμός που θα σε χαλαρώσει, που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Οι θάλασσες, οι παραδόσεις και οι φοίνικες που θα σου κρύβουν τον ήλιο όσο θα απολαμβάνεις τις υπέροχες παραλίες της χώρας είναι ίσως όλα εκείνα που δεν μπορείς να αντισταθείς με τίποτα.

Όμως πάμε να μάθουμε τα 10 πράγματα που πρέπει να μάθεις πριν πας στα Φίτζι… για τα Φίτζι!

fiji happy traveller (15)

1. Στα Φίτζι θα χαλαρώσεις. Πραγματικά!
Είχες μια εκδρομή στις 10, κοντεύει 11 και ακόμη δεν έχετε ξεκινήσει; Μην αγχώνεσαι είναι λογικό. Ο χρόνος στα Φίτζι κυλάει αλλιώς. Δεν υπάρχει βιασύνη. Όλα γίνονται με ηρεμία και κανείς δεν αγχώνεται για τίποτα. Νομίζω πως ήταν ό,τι ακριβώς ζητούσες έτσι;

2. Στα Φίτζι θα νιώσεις ευπρόσδεκτος. Πραγματικά!
Σε καλωσορίζουν βάζοντας σου λουλούδια στον λαιμό και τραγουδώντας σου με γιουκαλίλι. Το ίδιο και όταν φεύγεις. Η φιλοξενία των φιτζιανών μοιάζει πολύ με την ελληνική. Είναι αληθινή και σου ζεσταίνει την καρδιά. Ίσως για αυτό θα τους αγαπήσεις σαν λαό, τόσο πολύ!

3. Bula
Ο εθνικός χαιρετισμός στα Φίτζι! Μπούλα ακούς να λένε όλοι σε όλους. Σημαίνει γεια, αντίο, καλως ήρθες, αγάπη και πολλά ακόμη. Πες στο και εσύ και γίνε ένα με τους ντόπιους!

4. Αν είναι Κυριακή, όλοι είναι στην εκκλησία
Στα Φίτζι, ο αριθμός των εκκλησιών κατά μήκος οποιουδήποτε δρόμου είναι απίστευτος. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης και η πιο ήρεμη ημέρα της εβδομάδας. Οι ντόπιοι ντύνονται και πηγαίνουν στην εκκλησία. Οι περισσότεροι από αυτούς κάθονται σε μεγάλα χαλιά στο πάτωμα σε υπαίθρια κτίρια. Ένα χαρακτηριστικό του εκκλησιάσματός τους είναι τα τραγούδια. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία μια Κυριακή και μείναμε έκπληκτοι με τα τραγούδια, τα όργανα και τους τραγουδιστές. Και λέμε τραγουδιστές γιατί αυτό ήταν, δεν ήταν ψάλτες. Τραγουδούσαν τραγούδια με ντραμς, κιθάρες και μικρόφωνα. Ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία.

5. Τα ξαδέρφια δεν μιλούν ιδιαίτερα ο ένας στον άλλον
Όσο τα ξαδέρφια είναι μικρά δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ μόλις μεγαλώσουν αρχίζουν να περιορίζουν την ομιλία μεταξύ τους. Παρατηρείται ακόμη και μεταξύ αδερφών διαφορετικού φύλου να μιλούν μέσω άλλων. Οι παλαιότερες γενιές των Φίτζι πίστευαν μάλιστα πως τα ξαδέρφια άλλου αντίθετου φύλου δεν έπρεπε να μιλούν καθόλου. Όλα αυτά συμβαίνουν για να αποφύγουν τις αιμομιξίες.

6. Θα πιεις κάβα (kava) και λογικά δεν θα σου αρέσει!
Όταν πας στα Φίτζι θα έχεις σίγουρα την ευκαιρία να παρευρεθείς σε μια παραδοσιακή τελετή κάβα. Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό έθιμο κατά το οποίο οι ντόπιοι και οι επισκέπτες κάθονται στο πάτωμα και προσφέρεται στους δεύτερους το κάβα (kava). Κάβα είναι ένα ποτό που φτιάχνεται από τη ρίζα ενός πιπεριού. Όχι δεν καίει αλλά η γεύση του μοιάζει περισσότερο θα λέγαμε με χώμα αραιωμένο σε νερό. Παρόλα αυτά όμως η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα σου αρέσει πολύ!

7. Στα Φίτζι έτρωγαν ανθρώπους
Είχαν και οι φιτζιανοί τους εμφυλίους τους. Πολεμούσαν λοιπόν μεταξύ τους και τους αιχμάλωτους που έπιαναν τους έκαναν γεύμα. Συνήθιζαν μάλιστα να κόβουν τα δάχτυλα και τις γλώσσες των εχθρών, να τα μαγειρεύουν και να τους τα προσφέρουν για να τα φάνε. Έπειτα τους έβραζαν ολόκληρους και τους ίδιους. Επίσης έκαναν πλάκα στους κακόμοιρους τους ιεραποστόλους. Τους πρόσφεραν ανθρώπινο κρέας και δεν τους το έλεγαν παρά μόνο πάνω στη χώνεψη.

8. Οι φιτζιανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη Γη
Οι φιτζιανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη γη και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που το αποδεικνύουν. Σε μια παγκόσμια δημοσκόπηση (2014), τα Φίτζι ήταν μακράν η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, με το 93% των ερωτηθέντων να λένε ότι ήταν είτε χαρούμενοι είτε πολύ χαρούμενοι. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Φιτζιανοί είναι ευτυχείς επειδή έχουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Τα νησιά είναι επίσης περιτριγυρισμένα από φυσική ομορφιά, έχουν άφθονο φρέσκο φαγητό και καθαρό νερό και αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν.

9. Το να κάθεσαι κάτω από τους φοίνικες μπορεί να σε σκοτώσει
Μην κάθεσαι κάτω από φοίνικες, ειδικά αν το δέντρο έχει επάνω καρύδες. Είναι πολύ πιθανό να έρθει κάποια στο κεφάλι σου και δεν το θέλουμε αυτό!

10. Τα Φίτζι είναι τελικά σαν καρτ ποστάλ!
Οι πελώριοι φοίνικες, οι κατάλευκες αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά και οι όμορφες λιμνοθάλασσες είναι κάποια από αυτά που σε πείθουν πως τα Φίτζι είναι ο επίγειος παράδεισος. Μπορεί οι μεγάλες πόλεις Νάντι και Σούβα να μην είναι και τόσο όμορφες όμως τα νησιά και οι απολαύσεις που θα σου προσφέρουν είναι απίστευτες.

2 COMMENTS

  1. καλημέρα κι να είστε πάντα καλά να μας ταξιδεύετε ,υπέροχο το video στα fiji!
    I love you and good keep safe work!
    thank god

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here