Όταν φυσιολογικοί άνθρωποι περιμένουν παιδί ανησυχούν για το γεγονός ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά τους, θα χάσουν τον ύπνο τους και άλλα παρόμοια. Όταν όμως «travellers» περιμένουν παιδί, ανησυχούν ότι το μωρό θα αλλάξει τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες.

Μετά από -σχεδόν- ένα χρόνο ταξιδιών με το μωρό μας μπορούμε με ευκολία να πούμε πως μπορεί αρκετά πράγματα να αλλάζουν, αλλά είναι τόσο όμορφες αλλαγές που απλώς προστίθενται στην ταξιδιωτική σου καθημερινότητα.

«Ο μικρόκοσμος των άλλων»: Αν πείτε στον περίγυρό σας ότι θα συνεχίσετε να ταξιδεύετε ενώ το παιδί θα γεννηθεί, θα σας αποκαρδιώσουν (ειδικά αν μένετε στην Ελλάδα). Θα σας πουν πως είναι πολύ δύσκολο για να το κάνεις, πως θα ταλαιπωρείς το μωρό, πως θα ταλαιπωρείσαι και εσύ ο ίδιος και άλλα τέτοια όμορφα. Αυτά δηλαδή που ακούγαμε από τη στιγμή που ανακοινώσαμε την εγκυμοσύνη μου.

Και κάπου εδώ θα σου δώσω μια συμβουλή. Μια συμβουλή ζωής. Μην ακούσεις ποτέ μα ΠΟΤΕ κάποιον που σε συμβουλεύει αν δεν γνωρίζεις ότι έχει περάσει και ο ίδιος αυτό για το οποίο σε συμβουλεύει. Κοινώς μην ακούσεις συμβουλές από κάποιον που δεν ταξίδεψε με το μωρό του ή που δεν έχει καν παιδί. Ή και να τις ακούσεις, μην τις λάβεις υπόψιν! Ο μόνος που πρέπει να ακούσεις σοβαρά είναι ο γιατρός του παιδιού σου. Κανένας άλλος δεν γνωρίζει πραγματικά τι είναι καλό για αυτό, καλύτερα από αυτόν και από εσένα τον ίδιο.

Εμείς γνωρίζαμε το ταξίδι υπό αντίξοες συνθήκες καλύτερα από τον καθένα γιατί το έχουμε ζήσει. Τόσα χρόνια ταξιδεύουμε και έχουμε αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες. Φυσικά ο ερχομός του παιδιού είναι άλλη υπόθεση, όμως θέλω να πω πως ξέρουμε πολύ καλά τι χρειάζεται.

Ο δικός μας μεγάλος κόσμος: Όσα πιο πολλά απαγορευτικά μας έβαζαν οι γύρω μας, τόσο πιο πολύ ήμασταν βέβαιοι ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Όταν τελικά γεννήθηκε το παιδί μας πειστήκαμε ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε μαζί της, γιατί το να μην την έχουμε μαζί μας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο δεν ήταν επιλογή. Ειδικά για εμένα. Όχι μόνον επειδή θηλάζω αποκλειστικά, αλλά επειδή κυριολεκτικά δεν αντέχω μακρυά της (ωωωω Θεέ μου τι γλυκό). Παρόλα αυτά κάπου εδώ πρέπει να σου πω ότι τα καταφέραμε. Ταξιδέψαμε σε 20 χώρες -και συνεχίζουμε-. Και ναι η μικρή ήταν καλά, και εμείς ήμασταν καλά. Και ναι ήταν δύσκολο κάποιες φορές, αλλά δεν καταλαβαίνω πόσο πιο εύκολο θα ήταν μέσα στο σπίτι. Μάλλον όσο περισσότερο το σκέφτομαι, θεωρώ πως θα ήταν δυσκολότερο να είμαστε μέσα στο σπίτι συνέχεια και να βγαίνουμε απλά καμία βόλτα στο πάρκο. Και εν κατακλείδι να σου πω για τον δικό μας μεγάλο κόσμο, ότι ΝΑΙ σε αυτόν είναι δυνατόν να ταξιδεύεις με παιδί και να περνάς καλά. Να γεμίζει το μέσα σου. Να χαίρεσαι τη ζωή σου. Να χαμογελάς. Πραγματικά!

Και μετά από αυτό τον «μικρό» θα έλεγα πρόλογο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα. Όπως για παράδειγμα τα μικρά μυστικά βάση των οποίων μπορείς -όσο πιο εύκολα γίνεται- να ταξιδέψεις όλο τον κόσμο αγκαλιά με ένα μωρό!

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Ίσως το πιο σημαντικό όλων να είναι η προετοιμασία. Απλά για να πας μια βόλτα στο πάρκο χρειάζεται ένα 10λεπτο για να τσεκάρεις ότι έχεις πάρει τα απαραίτητα μαζί σου. Βάλε με το νου σου πόσο σημαντικό είναι να φτιάξεις την βαλίτσα του μωρού σου για ένα μακρινό ταξίδι. Να πάρεις τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και όλα όσα θα χρειαστεί για την καθημερινότητά του. Όλα όσα πρέπει να πάρεις σε ένα ταξίδι με το μωρό σου θα τα αναλύσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο. Stay tuned.

2. ΠΤΗΣΗ; Ώρα για ύπνο. Αν είναι εφικτό καλό θα ήταν να προγραμματίσεις την πτήση σου την ώρα που το μωρό σου θα κοιμάται. Έτσι θα περάσει πιο εύκολα η ώρα και θα αποφύγεις τυχόν γκρίνιες ή θα έχεις πολύ λιγότερες.

3. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ – ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν ταξιδέψεις για οπουδήποτε.. -ακόμη και κάπου κοντά- μίλησε με τον γιατρό του μωρού. Ρώτησέ τον τι φάρμακα χρειάζεται να έχεις μαζί σου για το μωρό. Ιδανικά κάνε μια επίσκεψη στο ιατρείο για να σου πει αναλυτικά τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου. Δεν χρειάζεται καν να αναλύσω πόσο σημαντικό είναι το ιατρικό κομμάτι, ακόμη και αν ταξιδεύεις εντός Ελλάδος ή σε ευρωπαϊκή πόλη.

Happy Traveller Tip: Ιδανικά θα πρέπει να βρεις έναν γιατρό που να μπορεί να μιλήσει και στο ίντερνετ ή με mail έτσι ώστε η συνεννόηση στο εξωτερικό να γίνεται ευκολότερα και οποιαδήποτε ώρα.

4. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. Ο προορισμός φρόντισε να είναι kid friendly, όπως κάποια ευρωπαϊκή χώρα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και άλλες παρόμοιες. Άσε την Ινδία και την Ζιμπάμπουε για άλλη φορά.

5. ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Αν είσαι θηλάζουσα μαμά… τότε ξέρεις. Ο θηλασμός εκτός από το γεγονός ότι είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σου μπορεί να σε σώσει από πολλά ακόμη πράγματα. Ανησυχία, γκρίνια και ίσως κάποιος πόνος μπορούν να μειωθούν με τον θηλασμό. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως.. έχεις πάντα φαγητό για το μωρό σου, όπου και αν είσαι!

7. ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΙΝΑΙ V.I.P. Τα μωρά μας είναι σίγουρα για εμάς V.i.p. αλλά όχι μόνο. Όσα μωρά ταξιδεύουν είναι VIP και για τις αεροπορικές εταιρείες. Οπότε αν έχεις διαλέξει το αεροπλάνο ως μέσο το πιο πιθανό είναι ότι θα περάσεις τις ουρές λόγω του μωρού σου ακόμη και αν δεν έχει εισιτήριο BUSSINES CLASS. Τέλειο; Extra tip: Να ξέρεις ότι δεν είναι όλες οι αεροπορικές εταιρείες τόσο φιλικές προς τα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά οι περισσότερες. Όμως για παράδειγμα η Aegean και η Turkish φροντίζει πάντα να περνούν μπροστά οι επιβάτες με μωρά.

8. ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ. Αν ήθελες για λίγο να νιώσεις βασίλισσα άστο για το επόμενο ταξίδι σου. Μην κλείσεις διαμονή σε κάποιο υπερλουξ ξενοδοχείο. Επίλεξε κάποιο διαμέρισμα που θα έχει ιδανικά δύο χώρους (για να κοιμάται άνετα και το μωρό) και ίσως κάποια κουζινούλα για να ετοιμάζεις το φαγητό του (σε περίπτωση που είναι άνω των 6 μηνών και έχεις εισάγει τροφές).

9. ΚΛΙΜΑ. Αν το μωρό σου είναι κάτω του έτους πρόσεξε το κλίμα της χώρας που επισκέπτεσαι. Μην επιλέξεις πολύ κρύα ή πολύ ζεστή χώρα. Προσπάθησε να βρεις τη μέση λύση έτσι ώστε να μην βιώσει έντονη αλλαγή το μικρό σου. (Για παράδειγμα: Το καλοκαίρι για να αποφύγουμε τους καύσωνες, πήγαμε σε ορεινούς προορισμούς εντός Ελλάδος και σε άλλα μέρη με χαμηλότερη θερμοκρασία από Ελλάδα όπως Βουλγαρία και Ουκρανία.). Τέλος, όσον αφορά τον καιρό να είσαι πάντα προετοιμασμένος για αλλαγές. Αδιάβροχα, ομπρέλες κτλ είναι απαραίτητα.

10. ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΕΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ. Ότι και αν σου πουν, ό,τι και αν σκεφτείς να θυμάσαι πάνω από όλα ότι τα μωρά θέλουν πάνω από όλα τους γονείς τους. Δεν θα το πειράζει να κοιμηθεί μια μέρα 9.30 αντί για 9.00. Αυτό που θα το ενοχλήσει είναι να του λείπει ο μπαμπάς και η μαμά του. Για αυτό πάρε αγκαλιά το μωρό σου, φτιάξε βαλίτσες και πήγαινε να του δείξεις τον κόσμο.

10+1. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΩΡΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ. Άκουγα και εγώ τόσο καιρό που μου έλεγαν «Που πας με το μωρό, θα είναι δύσκολα, μην το δοκιμάσεις κτλ» και φοβόμουν. Πραγματικά είχα αρχίσει να σκέφτομαι: «Βρε λες να έχουν δίκιο;». Ευτυχώς όμως δεν ενέδωσα ποτέ σε όλα αυτά. Και δικαιώθηκα. Δικαιωθήκαμε πανηγυρικά δηλαδή και εγώ και ο Ευτύχης, για την επιλογή μας. Το ταξίδι με μωρό δίνει τόσα ερεθίσματα στο μωρό, που δεν θα μπορούσε να πάρει με άλλο τρόπο. Ακούει διαφορετικές γλώσσες, γνωρίζει ανθρώπους, γίνεται κοινωνικό, γίνεται ευέλικτο, γίνεται έξυπνο! Και όχι μόνο. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά, που πλέον δεν θυμάμαι καν τι αρλούμπες μου έλεγαν για να με πείσουν ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι ακατόρθωτο!

Και δεν θέλω επουδενί να φανεί ότι ζω σε ουτοπία. Και δυσκολίες υπάρχουν και αναποδιές συμβαίνουν και κάποιες φορές λες ότι πραγματικά πολύ θα ήθελες να ήσουν στην ησυχία/ηρεμία του σπιτιού σου. Όμως αν πραγματικά το έκανες αυτό… τότε θα έβλεπες από κοντά όλα αυτά τα μαγικά μέρη; Θα ανακάλυπτες αυτές τις φοβερές εικόνες; Θα βίωνες μοναδικές εμπειρίες με την οικογένειά σου, στα πιο όμορφα αξιοθέατα του κόσμου; Όχι βέβαια!

Αυτό που θέλω να πετύχω με αυτό το άρθρο είναι κάτι πολύ απλό και όμως πολύ σημαντικό. Είναι να βγείτε από την άνεση του σπιτιού σας και να αναζητήσετε τη ζωή εκεί ακριβώς που βρίσκεται, ΕΞΩ! Ξέρω πολύ καλά πως πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο σύντροφος σας για αυτό ελπίζω και εύχομαι να έχετε έναν υποστηρικτικό σύντροφο, ο οποίος θα συνοδέψει με αγάπη εσάς και το μωρό σας μέχρι την άκρη της γης και πάλι πίσω. Μαζί. Όπως ο Ευτύχης, εγώ και η μικρή μας! Σας το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο. Ξέρω πως αν οι περισσότερες μαμάδες είχαν τη δυνατότητα να δουλεύουν και να μην αφήσουν το μωρό τους, θα το έκαναν. Αυτό έκανα και εγώ. Είχα τη δυνατότητα να συνεχίσω να δουλεύω, αλλά παράλληλα να μην στερηθώ το μωρό μου. Έτσι επίλεξα να την έχω πάντα μαζί μου αυτοκόλλητη, ακόμη και όταν δουλεύω και δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή!

Εσείς έχετε ταξιδέψει με το μωρό σας; Που πήγατε; Δέχτηκατε κριτική για αυτό; Σας δυσκόλεψε; Περιμένω τα σχόλιά σας με τις εμπειρίες σας από ταξίδια με τα μωρά ή τα παιδιά σας.

Και για το κλείσιμο:

Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για όλα τα υπέροχα μηνύματα που στέλνετε σε insta και face. Διαβάζω όσα περισσότερα μπορώ. Κάποια από αυτά μου δίνουν τόση δύναμη που ούτε την φαντάζεστε. Το σημερινό άρθρο το έγραψα ορμώμενη από το σχόλιο της φωτογραφίας που ακολουθεί. Πραγματικά σας ευχαριστώ.

Σημείωση: Για οποιαδήποτε ταξίδι και αν κάνετε μαζί με το μωρό σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

2 COMMENTS

  1. Μας δινετε δυναμη να παρουμε το παιδάκι μας και να ταξιδεψουμε κι εμεις! Ποια μερη ήταν child friendly κ ποια θα συνιστουσατε για παιδακι 3χρονων που εχει και καποια ενεργεια να εκτονωσει….Δεν εχετε φτάσει ακομα εκει εσεις,αλλα ετσι,μια ιδεα απο αυτα που εχετε δει….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here