Η στιγμή που μια γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος είναι από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής της. Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ όταν άκουσα από τον γιατρό μου, ότι πλέον μέσα μου υπήρχε ένα τοσοδούλικο πλασματάκι.

happy traveller bletsas asteri

Από τις πρώτες στιγμές που μάθαμε ότι ήμουν έγκυος, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε την περίοδο των γυρισμάτων με την περιόδο της εγκυμοσύνης. Επίσης δεν γνωρίζαμε καθόλου σημαντικές πληροφορίες όπως: αν επιτρέπεται να ταξιδεύω με αεροπλάνο, αν επιτρέπεται να ταξιδεύω γενικώς, αν επιτρέπεται να περνάω από τον έλεγχο του αεροδρομίου, από πότε και μέχρι πότε επιτρέπεται να ταξιδεύω και άλλα πολλά.

Αποδέκτης των πολλαπλών ερωτήσεων έγινε ο γιατρός μου, που ευτυχώς είναι τόσο καλός ώστε να με αντέχει! Μας απάντησε σε όλα. Και κάπως έτσι μοιραζόμαστε και εμείς μαζί σας αυτή την εμπειρία! Πάμε όμως να δούμε ένα ένα τα θέματα που απασχολούν και πρέπει να απασχολούν κάθε «Future Mom» Traveller και τον σύντροφό της!

Βασικά πράγματα:
Από την στιγμή που η εγκυμοσύνη είναι ομαλή, η μέλλουσα μαμά είναι καλά και το μωρό επίσης όλα μπορούν να γίνονται όπως πριν. Η εγκυμονούσα δεν είναι ούτε πρέπει να θεωρείται ασθενής, διότι δεν είναι! Μπορεί ελεύθερα να κάνει ό,τι έκανε και πριν την εγκυμοσύνη. Σεξουαλική ζωή, ταξίδια, εργασία, γυμναστική. Όλα κανονικότατα!

Αυτό είναι υπέροχο νέο, αφού καταλαβαίνεις πως δεν χρειάζεται να αλλάξεις την ζωή σου για τους επόμενους εννιά μήνες. Το πρώτο τρίμηνο κύησης είναι και το πιο επίφοβο καθώς τότε γίνονται οι περισσότερες αποβολές, επιπλοκές και συμπτώματα (ζαλάδες, ναυτίες κτλ). Αν όμως ο γυναικολόγος δώσει το πράσινο φως, τότε ταξίδεψε άφοβα. Το ιδανικό τρίμηνο για ταξίδια είναι το δεύτερο που είναι και το καλύτερο της εγκυμοσύνης. Μάλιστα σε αυτό το τρίμηνο ο γιατρός μου, μας είπε ότι λόγω ορμονών η διάθεση της εγκύου είναι εξαιρετική και είναι πιθανό να έχει καλύτερη διάθεση ακόμη και από αυτήν που είχε πριν μείνει έγκυος. Στην δική μου περίπτωση δεν σταμάτησα να ταξιδεύω στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Κάτι που δείχνει πως αν γενικά όλα βαίνουν καλώς, δεν χρειάζεται να αναβάλεις το ταξίδι σου! Στο τρίτο τρίμηνο μπορείς και πάλι να ταξιδέψεις αλλά και πάλι με την συναίνεση του γιατρού σου.

Καλό θα είναι να:
Εφόσον λοιπόν η έγκυος θα ταξιδέψει καλό θα είναι να βρίσκεται κοντά σε νοσκομεία, να έχει μαζί της την καρτέλα παρακολούθησης της κυήσεως και φυσικά να πίνει αρκετό νερό και να καταναλώνει σωστές τροφές. Ένα πράγμα που μου τόνισε ο γιατρός μου είναι να μην τρώω σαλάτες απ’ έξω γιατί δεν ξέρω πως έχουν πλυθεί. Και το τήρησα. Όταν ήμουν έξω έτρωγα λαχανικά μόνο βραστά ή ψητά.

Μπαίνουμε στο αεροπλάνο για Ρουμανία
Μπαίνουμε στο αεροπλάνο για Ρουμανία

Ταξίδια με αεροπλάνο:
Γενικά τα ταξίδια με αεροπλάνο σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη -όπως προείπαμε- δεν απαγορεύονται. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί ελεύθερα να ταξιδέψει. Από τον 7ο μήνα και έπειτα κάποιες αεροπορικές εταιρείες είναι πιθανό να μην σας επιτρέψουν να πετάξετε αν δεν έχετε σχετική ιατρική βεβαίωση και αυτό γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν με την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Έλεγχος αεροδρομίου:
Στην περίπτωση που ο έλεγχος γίνεται με το απλό μηχάνημα ελέγχου δεν υπάρχει θέμα. Αν όμως είναι με μηχάνημα που έχει ακτίνες δεν θα είναι καλό να περάσεις. Εγώ όταν έτυχε να πετύχω τέτοιο μηχάνημα ζήτησα να γίνει σωματικός έλεγχος και να μην περάσω από εκεί. Λες απλώς στους υπεύθυνους ότι είσαι έγκυος και οι κοπέλες σου κάνουν τον έλεγχο, χωρίς να χρειαστεί να περάσεις από τις ακτίνες. . Προσωπικά, μου συνέβη δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν πέρασα από ακτίνες καμία από αυτές. Και στα δύο ταξίδια μου έκαναν έλεγχο τα κορίτσια του αεροδρομίου.

Υπερατλαντικά ταξίδια:
Προφανώς τα υπερατλαντικά ταξίδια δεν είναι η ιδανική κατάσταση για μια εγκυμονούσα αλλά δεν είναι και απαγορευτικά. Πολλές ώρες πτήσης, ίσως και ώρες αναμονής, καθιστική θέση και άλλα είναι ικανά να προκαλέσουν δυσφορία στην γυναίκα. Παρόλα αυτά όμως, αν η εγκυομσύνη είναι φυσιλογική μπορεί ελεύθερα να ταξιδέψει. Ζωντανό παράδειγμα εγώ. Το φετινό εορταστικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη έγινε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και σε πληροφορώ πως ήταν πολύ πιο άνετο από άλλα.

Ταξίδι με αυτοκίνητο:
Το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι ακόμη πιο εύκολο. Ειδικά αν δεν οδηγεί η ίδια. Αλλά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει και αυτό (να οδηγεί η ίδια). Το μόνο ίσως που θα πρέπει να προσέξει το ζευγάρι είναι η ομαλή οδήγηση και η αποφυγή κακοτράχηλων δρόμων.

Ταξίδι με πλοίο:
Το ταξίδι με πλοίο είναι θα λέγαμε το ιδανικότερο για μια έγκυο αφού της εξασφαλίζει χώρο για περπάτημα και άνεση χώρου. Φυσικά θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψιν και οι καιρικές συνθήκες.

Η δική μου εμπειρία:
Όσο διάστημα είμαι έγκυος και ταξιδεύω η εμπειρία μου ήταν πολύ ευχάριστη. Δεν είχα κανένα πρόβλημα σε όλη αυτή την περίοδο. Μάλιστα ούσα έγκυος έκανα 8 ταξίδια και 12 επισκέφθηκα χώρες. Εσθονία, Λιθουανία, Ιορδανία, Ρουμανία, Σουηδία, Νέα Υόρκη (Αμερική), Μαυρίκιο, Σαουδική Αραβία και ένα Τουρ στην Ευρώπη (Αυστρία, Λιχτενστάιν, Ιταλία, Ελβετία). Σε όλα τα ταξίδια περάσαμε φανταστικά αν και στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης πρόσεχα λίγο παραπάνω και κουραζόμουν λιγότερο για να έχουμε το μωρό μας ασφαλές και χαρούμενο!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω συμβουλές σκοπό έχουν μόνο να σε ενημερώσουν για την δική μου ταξιδιωτική εμπειρία εγκυμοσύνης. Αν εσύ βρεθείς σε αντίστοιχη θέση, πριν κάνεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ρώτα τον γιατρό σου. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, όπως η κάθε εγκυμοσύνη, όπως το κάθε μωρό, όπως η κάθε μητέρα.

Ευχαριστώ για τα υπέροχα μηνύματα που μου στέλνετε και την θετική ενέργεια!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here