girl holding vintage camera against green meadow

Η φωτογραφία είναι ένα χόμπυ για κάποιους, ένα καλλιτέχνημα για κάποιους άλλους και η ζωή τους ολόκληρη για λίγους. Από όποιους αυτούς και αν είσαι, το σίγουρο είναι πως αγαπάς την φωτογραφία αφού διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Πάμε να δούμε τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την  άποψη που έχουν οι ταξιδιωτικές -και όχι μόνο- φωτογραφίες σου.

1. Προσοχή στο κάδρο. Το κάδρο έχει εξαιρετική σημασία. Το που αρχίζει και που τελειώνει μια φωτογραφία είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα. Φρόντισε να κεντράρεις σωστά το “θέμα” σου για να έχεις και ανάλογο – εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

2. Βέβαια το θέμα δεν χρειάζεται να είναι πάντα στο κέντρο. Μπορείς να βάλεις το θέμα σου όπου εσένα σου αρέσει απλώς προσοχή στην αρμονία της φωτογραφίας.

3. Οι καλύτερες φωτογραφίες είναι πάντα από ψηλά. Αν θέλεις να ομορφύνεις το τοπίο σου προσπάθησε να ανέβεις σε ένα ψηλό κτίριο, έναν βράχο,  ένα πεζούλι κτλ. Βέβαια ένα drone μπορεί πάντα να κάνει ακόμη καλύτερη δουλειά. 🙂

4. Η βροχή και η συννεφιά μπορούν να σε σώσουν. Μια μικρή κακοκαιρία μπορεί να σου φτιάξει εκπληκτικό σκηνικό για φωτογράφιση. Τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο και το σκληρό φως ενώ παράλληλα έχεις αρκετό φως για εκπληκτικές λήψεις.

5. Μην υποτιμάς τις φωτογραφίες από το κινητό. Μπορεί να έχεις εξαιρετικές λήψεις με την κάμερα του κινητού σου. Αν τώρα κατεβάσεις και μερικά υπερapp , τα οποία σε βοηθήσουν στην βελτίωση χρωμάτων τότε έχεις την απόλυτη φωτογραφία. (Κάποια app που σου προτείνω -γιατί τα έχω και εγώ- είναι το VSCO και το AfterLight)

6. Γέμισε το κάδρο σου. Κάνε όσο περισσότερο ζουμ μπορείς έτσι ώστε να έχεις λεπτομέρεια σε ότι φωτογραφίζεις. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και με τον σωστό φωτισμό -ειδικά αν έχεις την κάμερα στο auto-.

7. Βέβαια καλό είναι να αφήνουμε και λίγο το ζουμ στην ησυχία του. Κάποιες φορές είναι καλύτερο απλά να πηγαίνεις εσύ πιο κοντά στο θέμα το οποίο φωτογραφίζεις -αν είναι εφτικό-. Ξεχώρισε αυτές τις στιγμές και γίνε και εσύ ένας εκπληκτικός φωτογράφος -που είσαι ήδη δηλαδή, αλλά λέμε τώρα-.

8. Η γωνία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για αυτό βρες μια ιδιαίτερη γωνία για να φωτογραφίσεις το αξιοθέατο. Μην προσπαθείς να κάνεις πάντα τα τετριμμένα. Φωτογράφισε από το πλάι, στάσου ακριβώς μπροστά στο κτήριο και βάλε στην φωτογραφία σου λίγο ουρανό… γενικώς παίξε με την κάθε φωτογραφία. Μόνο έτσι θα διαφοροποιηθείς.

9. Κάποιες στιγμές θα πρέπει να αφεθείς στην πόλη/χώρα που επισκέπτεσαι. Μην πηγαίνεις μόνο εκεί που έχεις προγραμματίσει να πας. Άλλαξε δρόμο, χάσου στα στενά της πόλης και εκεί ίσως ανακαλύψεις το πιο όμορφο θέμα για φωτογραφία σου.

10. Σε κάθε δρόμο και σε κάθε σημείο υπάρχει ομορφιά. Ακόμη και εκεί που ο δρόμος, η πλατεία ή το τοπίο σου φαίνεται “άδειο” πάντα υπάρχει κάτι να απομονώσεις και να φωτογραφίσεις. Μην χάνεις τα ωραία της ζωής, ξεζούμισέ τα! 🙂

11. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις μέσα από τζάμι οι αντανακλάσεις σου χαλάνε την φωτογραφία. Το ξέρεις και σε έχει τσατίσει πολλάκις. Δυστυχώς οι αντανακλάσεις στα τζάμια είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Αυτό όμως που θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση είναι να πλησιάσεις όσο πιο κοντά μπορείς για να φωτογραφίσεις και έτσι να ελαχιστοποιήσεις τις αντανακλάσεις.

12. Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Αυτή η ταξιδιωτική φωτογραφο-συμβουλή είναι ίσως από τις πιο ψαρωτικές. Ξέρεις πολύ καλά πως -σχεδόν- ότι φωτογραφία και αν κάνεις ασπρόμαυρη γίνεται αυτομάτως καλλιτεχνική. Πόσο μάλλον όταν είναι ήδη καλλιτεχνική… μπορείς να την απογειώσεις.

13. Οι selfie είναι της μόδας αλλά προτίμησε το timer της ψηφιακής μηχανής σου ή ζήτησε από κάποιον να σε βγάλει φωτογραφία. Κάποιες φορές η selfie χαλάει αυτό το καλλιτεχνικό που μπορεί  να έχει μια φωτογραφία. Αν βέβαια εσένα σου αρέσει μπορείς ελεύθερα να το κάνεις. Αν όμως θέλεις η φωτογραφία σου να δείχνει πιο επαγγελματική δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις συμβουλές του beautystars.gr

14. Όταν πετάς τις “λάθος” φωτογραφίες δώσε λίγη προσοχή παραπάνω. Στις “λάθος” φωτογραφίες καμιά φορά κρύβονται φωτογραφίες που έχουν φωτιστικά λάθη, είναι κουνημένες και άλλα τόσα… αλλά είναι λάθος με τόσο ωραίο τρόπο που ίσως είναι αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία μου από το ταξίδι στην Νέα Υόρκη που έκανα το 2015.

15. Όσες περισσότερες τραβάς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία. Μην βγάλεις μια καλή και επαναπαυτείς. Πάντα υπάρχει χώρος-τρόπος για ακόμη καλύτερη φωτογραφία. Πάρε εξτρά κάρτες και ξεκίνα τα κλικ.

16. Μην χάσεις την δύση και την ανατολή. Τότε έχει φανταστικό φως που σου επιτρέπει να βγάζεις εκπληκτικές φωτογραφίες χωρίς να “καις” το θέμα σου.

17. Προσοχή με την αλόγιστη χρήση του φλας. Το φλας μπορεί να βοηθήσει εκπληκτικά στην φωτογραφία, μπορεί όμως -με την σκληρότητά του- να καταστρέψει μια ωραία λήψη.

18. Απέφυγε το μεσημεριανό φως. Είναι έντονο, κάθετο και γενικώς δεν κολακεύει καθόλου ούτε κτήρια , ούτε ανθρώπους. Θα έχεις σκληρό φωτισμό και όχι τόσο καλό αποτέλεσμα.

19. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις ντόπιους κάντο όταν δεν σε βλέπουν. Οι φωτογραφίες ντόπιων είναι εκπληκτικές -ως επί το πλείστον- γιατί απεικονίζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εκάστοτε χώρα που επισκέπτεσαι. Αν είναι να τους βγάλεις φωτογραφία, είναι πιο φυσικό και καλλιτεχνικό , να το κάνεις όταν δεν σε κοιτούν κατάματα αλλά συνεχίζουν να κάνουν ότι έκαναν πχ. δουλεύουν, μαζεύουν κάτι που τους έπεσε, αγκαλιάζουν κάποιον κτλ.

20. Το απόλυτο travel tip αλλά και γενικότερη ταξιδιωτική και φωτογραφική συμβουλή είναι πως πρέπει να πειραματιστείς με την κάμερα που διαθέτεις. Να μάθεις όσα μπορείς περισσότερα για τις λειτουργίες της, το διάφραγμά της, τον φακό της και όλα τα παρελκόμενα.

Η φωτογραφία είναι μια μαγική ασχολία και εσύ το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα. Κάνε κάθε φωτογραφία σου να αξίζει και να αποτυπώνει ότι φανταστικό έζησες και ένιωσες σε κάθε πόλη. Κάνε κάθε ταξίδι σου ξεχωριστό με ένα κλικ!

Πηγή: BeautyStars.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here