Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ή Low Cost Airlines λέγονται οι εταιρίες που προσφέρουν εισιτήρια με πολύ φθηνότερη τιμή από τις συνηθισμένες. Υπάρχουν δύο είδη ταξιδιωτών, εκείνοι που λατρεύουν να ταξιδεύουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (εξοικονομώντας χρήματα), αλλά και εκείνοι που δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα τέτοιες εταιρείες. Σε όποια κατηγορία και αν βρίσκεσαι αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει καθώς θα σου εκθέσει τα υπέρ και τα κατά και θα είσαι σε θέση να κρίνεις -ξεκάθαρα πια- αν θέλεις ή όχι να προτιμήσεις μια low cost αεροπορική εταιρία.

Στην Ελλάδα οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες που μπορείς να βρεις κυρίως η Ryanair, η EasyJet, η Wizz και κάποιες ακόμη. Το ταξίδι με αυτές τις αεροπορικές δεν είναι λιγότερο ασφαλές όπως -κακώς- πιστεύουν κάποιοι. Στην ασφάλεια άλλωστε, καμία αεροπορική εταιρεία δεν κάνει εκπτώσεις. 

Θετικά:

Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες παρέχουν στον πελάτη μια εντελώς διαφορετική πτήση από τις άλλες. Φυσικά η εμπειρία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πολλών, όμως σίγουρα εξοικονομεί χρήματα.

Πάμε να δούμε τα θετικά που μπορείς να έχεις πετώντας με μια τέτοιου είδους πτήση:
1. Μείωση των εξόδων (τα εισιτήρια είναι πολύ πιο φθηνά), αν φυσικά κλείσεις νωρίς, πετύχεις προσφορές ή ταξιδέψεις εποχή που δεν έχει χαμηλή ζήτηση.
2. Λιγότερες καθυστερήσεις. Ειδικά αν ταξιδέψεις με Ryanair (που έχει τις περισσότερες έγκαιρες πτήσεις από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη) θα φτάσεις σίγουρα την σωστή ώρα στον προορισμό σου, χωρίς καθυστερήσεις. Εννοείται πως στατιστικά κάποια στιγμή θα γίνει και η στραβή και θα πετύχεις καθυστέρηση αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε ταξίδι ανεξάρτητα από αεροπορική εταιρία.
3. Η ασφάλεια σου είναι σε καλά χέρια παρόλα τα περίεργα που ακούγονται για την χαμηλού κόστους εταιρίες. Είναι απόλυτα ασφαλείς και αξίζει να τις επιλέξεις για το επόμενο ταξίδι σου.  Το βασικό θέμα είναι οτι οι μοντέρνες low cost εταιρίες έχουν πολύ καινούριους στόλους και τα αεροπλάνα τους είναι συνεπώς σε πολύ καλή κατάσταση.
4. Είναι ιδανικές για μονοήμερα ή διήμερα ταξίδια με λίγες αποσκευές. Έχοντας μόνο την χειραποσκευή σου δεν χρεώνεσαι εξτρά βαλίτσα και έτσι εξοικονομείς και άλλα χρήματα. Γενικά αυτές οι εταιρείες έκαναν εφικτές τις εξαιρετικά οικονομικές διακοπές. Υπάρχει πολύς κόσμος ειδικά φοιτητές που έχουν γυρίσει την Ευρώπη με ελάχιστα χρήματα χάρη σε αυτές τις οικονομικές πτήσεις.
5. Ρίχνουν τις τιμές της αγοράς. Οι low cost εταιρείες έχουν δημιουργήσει μεγάλο ανταγωνισμό, ειδικά στις εποχές κρίσης που ζούμε και που το κόστος είναι ισως ο πιο σημαντικός παράγοντας. Έτσι και οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών και προσφορά οικονομικών θέσεων χωρίς αποσκευή για να χτυπήσουν αυτή την αγορά. Με απλά λόγια ακόμα και αν δε θες να ταξιδέψεις με lowcost εταιρια, η τιμή που θα βρεις στην κλασική αεροπορική για την ίδια πτήση θα είναι χαμηλή χάρη στην ύπαρξη της Low cost εταιρίας!

Αρνητικά

Το να ταξιδεύεις με χαμηλού κόστους αεροπορική φυσικά, δεν είναι πάντα και ότι καλύτερο γιατί σε περιμένουν εξτρά χρεώσεις αλλά και περικοπές σε φαγητό και ποτό.

1. Προσοχή στις εξτρά βαλίτσες. Αν χρειαστεί να ταξιδέψει με αρκετά εξτρά βαλίτσες η τιμή του εισιτηρίου ανεβαίνει κατά πολύ. Η ryanair και άλλες τώρα τελευταία έχουν βάλει ειδικά πακέτα για εισιτήριο μαζί με αποσκευή που αν πετύχεις προσφορά βγαίνει πολύ χαμηλά. Όμως μην κάνεις το λάθος να πας με έξτρα αποσκευή ή με αποσκευή που δεν “εγκρίνεται” ως χειραποσκευή γιατί θα σου βγει ο κούκος αηδόνι με τις χρεώσεις στο αεροδρόμιο.
2. Πρέπει να κάνεις ηλεκτρονικό check in από πριν. αν ξεχάσεις αυτό το σημαντικό βήμα θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα μέχρι και 70 ευρώ ανά εισιτήριο! Πάντα μα πάντα όταν ταξιδεύεις low cost πρέπει να κάνεις check in και να τυπώνεις την κάρτα επιβίβασης πριν πας στο αεροδρόμιο.
3. Δεν σου προσφέρουν τίποτα κατά την πτήση (ούτε νερό)! Από κάπου πρέπει να κόψουν στο κόστος του εισιτηρίου και από κάπου πρέπει να βγάλουν κάποια έξτρα έσοδα για να έχουν κέρδος σαν εταιρεία. Φρόντισε να πάρεις νερό από το αεροδρόμιο (αφού περάσεις τον έλεγχο) και κάποια σνακ από το σπίτι αν θες να κάνεις έξτρα οικονομία!
4. Λιγότερο άνετο ταξίδι. Οι θέσεις στις εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν λιγότερο χώρο για τα πόδια. Αν είσαι κανένας πολύ ψηλός αυτό θα σου κακοφανεί, πάντα όμως μπορείς να πληρώσεις κάτι έξτρα και να κλείσεις τις θέσεις στις εξόδους κινδύνου που έχουν παραπάνω χώρο. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένας συμβιβασμός για την χαμηλή τιμή. Για πολλούς αυτό δεν είναι θέμα αφού προτιμούν να ξοδέψουν λιγότερα και ας πάνε λιγότερο άνετα στο προορισμό τους!
5. Πετάνε σε μικρά αεροδρόμια εκτός πόλης. Οι Low cost αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν μικρά αεροδρόμια που ρίχνουν για αυτές το κόστος της πτήσης. Αυτό είναι και κακό αλλά και καλό. Το καλό είναι ότι συνήθως αυτά τα μικρά αεροδρόμια είναι πιο ήρεμα και γρήγορα στο να πάρεις βαλίτσες και να βγεις ή αντίστοιχα να κάνεις check in και να μπεις στο αεροπλάνο. Στα μεγάλα αεροδρόμια μπορεί να περπατάς και 15 λεπτά για να πας από το αεροπλάνο στην έξοδο! Αν το αεροδρόμιο είναι μια ωρα απο την πόλη που θες να πας πρέπει να υπολογίσεις τα μεταφορικά. Κλασικές περιπτώσεις το Μιλάνο (Bergamo), η Βαρκελώνη (Girona) η Βαρσοβία (Modlin) και η Ρώμη (Ciampino). Είναι μικρά αεροδρόμια εκτός πόλης ή σε άλλη κοντινή πόλη απο τα οποία πρέπει να πάρεις τρένο ή λεωφορείο για να πας στο κέντρο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις αυτό δεν είναι πρόβλημα. πχ με 5 ευρώ και σε λιγότερο από μια ώρα από το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο που πετάει η Ryanair είσαι στο κέντρο του Μιλάνου.
6. Κακές ώρες πτήσης. Αρκετές πτήσεις low cost είναι δύσκολες ώρες, πχ πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι παίδεμα και είναι καλό να το τσεκάρεις πριν προχωρήσεις σε κράτηση. Το να πετάξεις προς τον προορισμό σου πολύ πρωί είναι πάντα καλό γιατί κερδίζεις μία μέρα αλλά αν επιστρέψεις πολύ πρωί πρέπει να βεβαιωθείς ότι υπάρχει μέσο για να πας στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα. Θα είναι κρίμα να πληρώσεις και έξτρα διαμονή και ταξί ενώ θα μπορούσες με τα ίδια χρήματα να πετάξεις με άλλη εταιρία καλύτερη ώρα!

Θεωρώ πως κάποιος που θα επιλέξει την χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία είτε ταξιδεύει πολύ (οπότε χρειάζεται να μειώσει τα κόστη των μεταφορών του), είτε δεν έχει να πληρώσει περισσότερα. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό σε κάνει να παραβλέπεις τα όποια ατοπήματα μπορεί να συναντήσεις κατά την πτήση και φυσικά να τα δικαιολογήσεις. Κάποιες φορές ακόμη και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δημιουργούνται προβλήματα και καθυστερήσεις. Αυτά δεν θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για να επιλέξεις μια αεροπορική εταιρία. Σημασία έχει πάνω από όλα η ασφάλεια!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here