Η Μαλτέζικη κουζίνα είναι κυρίως μεσογειακή και στηρίζεται ιδιαίτερα στα προϊόντα που παράγει η ίδια η χώρα δηλαδή ντομάτες, το μέλι, ελιές και άλλα λαχανικά. Επίσης έχει πολλές επιρροές από Σικελία, Γαλλία και Βόρεια Αφρική και φυσικά η βρετανική κατοχή έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Τα πιάτα, τα γλυκά και τα σνακ που πρέπει να φας όταν επισκεφθείς την Μάλτα είναι τα εξής:
1. Torta tal-lampuki (Λαμπούκα, όπως την λένε χαρακτηριστικά)
Εδώ μιλάμε για το γνωστό ψάρι -στα ελληνικά Κυνηγός- το οποίο μπορείς να το βρεις παντού, σε όλη την χώρα. Φημίζονται για τις συνταγές με λαμπούκα και είναι από τα καλύτερα τους γεύματα.
2. Timpana
Είναι μια μαλτέζικη σπεσιαλιτέ με επιρροές από Σικελία που λατρεύουν οι απανταχού μακαρονάδες του κόσμου. Φτιάχνεται με πέννες οι οποίες αναμειγνύονται με ντομάτα, κιμά, αυγά και τυρί. Τέλος, βάζουν το σύνολο του μείγματος σε ζύμη και γίνεται κάτι σαν πίτα με μακαρόνια. Μοναδικό!
3. Pastizzi (Παστίτσι)
Ακούγεται σαν παστίτσιο αλλά δεν έχει καμία σχέση. Είναι το Παστίτσι και είναι σαν μικρό πιτάκι το οποίο μέσα έχει είτε ρικότα, είτε πουρέ αρακά. Είναι νοστιμότατο και μπορείς να το βρεις ως street food ακόμη και με 0,35 λεπτά το ένα. Θα μπορούσε τέλεια να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα -με κόστος μόλις 1 ευρώ-. Αν φας 3 κομμάτια σε χορταίνουν απόλυτα. Είναι από τα πιο δημοφιλή σνακ της Μάλτας.
4. Soppa tal-armla (Σούπα)
Εδώ μιλάμε για την παραδοσιακή σούπα της Μάλτας. Περιέχει πράσινα και λευκά λαχανικά, πατάτες, καρότα, φασόλια, μπιζέλια, κουνουπίδι και άλλα. Τα παραπάνω αναμειγνύονται μαζί με πάστα ντομάτας και έχουμε αυτό το σούπερ θρεπτικό και γευστικό -φυσικά- αποτέλεσμα.
5. Fenkata (Κουνέλι)
Οι Μαλτέζοι τρώνε πάρα πολύ κουνέλι. Μάλιστα έχουν και συγκεκριμένη συνταγή για αυτό. Μάλιστα η συνταγή αυτή διεκδικεί και τον τίτλο του «εθνικού πιάτου» της Μάλτας. Τυπικά αποτελείται από δύο πιάτα. Το πρώτο πιάτο είναι ένα τεράστιο μπολ μακαρόνια με κρασί και βότανα. Το δεύτερο πιάτο είναι το πραγματικό κρέας κουνελιού μαγειρεμένο σε μια παρόμοια σάλτσα, το οποίο σερβίρεται με αρακά και πατάτες.
6. Gagħaq tal-għasel (γλυκό)
Το Gagħaq tal-għasel είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Μάλτας που φτιάχνεται το κατά την περίοδο του Καρναβαλιού ή τα Χριστούγεννα. Είναι στρόγγυλο και το γεμίζουν με ένα μείγμα από μαρμελάδα, ζάχαρη, λεμόνι, πορτοκάλι, μείγμα μπαχαρικών και σιρόπι.
7. Kapunata
Το Kapunata είναι ένα φαγητό που μοιάζει αρκετά στο ρατατούιγ αλλά είναι η μαλτέζικη εκδοχή του.
8. Hobz biz-zejt
Το Hobz biz-zejt είναι στρογγυλό ψωμί βουτηγμένο σε λάδι με ώριμες ντομάτες και ολοκληρώνεται με ένα μείγμα από τόνο, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και κάπαρη. Αρκετά γευστικό ειδικά για τους λάτρεις του ψαριού.
9. Pudina tal-Hobz (ψωμί-πουτίγκα)
Οι Μαλτέζοι του 18ου αιώνα ήταν αρκετά φτωχοί και το ψωμί ήταν η πιο σημαντική τροφή. Μάλιστα μερικές συντάξεις καταβάλλονταν σε ψωμί. Προκειμένου λοιπόν να σώσουν ότι πιο σημαντικό είχαν, άφηναν το μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάσει, και το μετέτρεπαν σε μια γλυκιά πουτίγκα προσθέτοντας μερικές σταφίδες και σοκολάτα για να γλυκάνει. Σήμερα, αυτή η λιχουδιά θεωρείται πολύ χρονοβόρα και φθίνει η δημοτικότητά της, όμως αξίζει να την δοκιμάσεις αν την πετύχεις κάπου.
10. Kannoli
Το Kannoli είναι τραγανό, τηγανητό και έχει ζύμη που την γεμίζουν με ρικότα.
Extra Tip: Βέβαια για να δεις τις πραγματικές διατροφικές συνήθειες της Μάλτας θα πρέπει να πας στην ψαραγορά Marsaxlokk την Κυριακή το πρωί. Εκεί θα δεις όλα τα είδη ψαριών που ψαρεύουν, μαγειρεύουν και καταναλώνουν οι Μαλτέζοι!
Κάποια συγκεκριμένα εστιατόρια?
Εχετε να μας προτεινετε κάποια συγκεκριμενα εστιατόρια;;