ierousalim happy traveller agioi topoi

Οι Άγιοι τόποι είναι αναμφισβήτητα από τα πιο σημαντικά ταξίδια ζωής που μπορεί να κάνει ένας ταξιδιώτης. Πηγαίνοντας στα μέρη που έζησε, περπάτησε και μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός, βιώνεις την πιο δυνατή θρησκευτική εμπειρία. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι Χριστιανός για να σεβαστείς την ιστορία του Ιησού, αρκεί να είσαι άνθρωπος. Οι διώξεις, οι κακοποιήσεις και οι απάνθρωπες συμπεριφορές που δέχθηκε, είναι αρκετές άλλωστε για να καταλάβει ο καθένας, πως δεν ήταν κάποιος τυχαίος.

Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, πριν το Πάσχα. Γνωρίζαμε εξ αρχής πως θα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η εμπειρία, όμως δεν φανταζόμασταν πως θα ακολουθούσε κάτι τόσο έντονο. Κατά το ταξίδι μας επισκεφθήκαμε τα Ιεροσόλυμα, τον τάφο της Παναγίας, την παλιά πόλη με το ναό της Αναστάσεως και το πραιτώριο, τον Ιορδάνη ποταμό, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ αλλά και τη Βηθανία με το μοναστήρι του  Αγίου Λαζάρου. Ας ξεκινήσουμε ένα ιστορικό αλλά και βαθιά θρησκευτικό ταξίδι.

Ο τάφος της Παναγίας, Ιεροσόλυμα
Ο τάφος της Παναγίας, Ιεροσόλυμα

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Τα Ιεροσόλυμα είναι ουσιαστικά ένα κράμα θρησκειών και αυτό την κάνει την πιο επισκέψιμη -από όλων των ειδών των θρησκευόμενων- πόλη στον κόσμο. Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι έχουν θέσει στα Ιεροσόλυμα ως θρησκευτικό τους κέντρο λόγω της ιερότητας της πόλης. Όταν φτάσαμε εκεί, θελήσαμε να δούμε το κέντρο της πόλης έτσι ώστε να πάρουμε μια ιδέα για τον «ρυθμό» της πόλης. Δεν αναλωθήκαμε πολύ εκεί, αφού κάναμε κάποιες βόλτες στο κέντρο συνεχίσαμε προς τα πιο ιστορικά και ενδιαφέροντα σημεία της. Επισκεφθήκαμε τον τάφο της Παναγίας και τον λόφο της Σιών και το δωμάτιο όπου έγινε ο μυστικός δείπνος.

jerusalem-israel-1024x683
Ο δρόμος από όπου πέρασε ο Ιησούς Χριστός. Όταν πέρασε βέβαια εκείνος, το μέρος ήταν διαφορετικό σε σχέση με σήμερα.

Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Ίσως το σημείο με την πιο ιδιαίτερη ενέργεια που θα συναντήσεις στη ζωή σου. Μόλις φτάσαμε στην παλιά πόλη (όπου και μέναμε, ξενοδοχείο Gloria), θελήσαμε αμέσως να περπατήσουμε την διαδρομή που περπάτησε ο Χριστός. Πήγαμε στο Πραιτώριο (την φυλακή του Χριστού), και από εκεί και έπειτα ξεκινήσαμε την διαδρομή του προς τον Γολγοθά με όλες του της στάσεις. Μάλιστα υπάρχουν νούμερα που δείχνουν όλες τις στάσεις που έκανε ο Ιησούς Χριστός κατά την δύσκολη αυτή ανάβαση. Αφού τελειώσεις την διαδρομή φτάνεις στον λεγόμενο «Γολγοθά», όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Αναστάσεως με τον πανάγιο τάφο.

DCIM100GOPROG0148798.
Στον Ιορδάνη ποταμό μαζί με τον Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιο, ο οποίος μας βαφτίζει και μας κάνει «Χατζήδες».

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στους Άγιους τόπους δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Ιορδάνη ποταμό, εκεί όπου βαπτίστηκε ο Χριστός. Εκεί συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να βαπτιστούν ή απλώς για να τον επισκεφτούν. Στη συνέχεια πήγαμε και στην Ιεριχώ καθώς είναι μια πολύ ιστορική πόλη με μεγάλο ενδιαφέρον. Έξω από την Ιεριχώ υπάρχει ακόμη ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι. Εκεί βρίσκεται και το Σαραντάριο όρος. Σε αυτό το βουνό ο Χριστός έμεινε 40 ημέρες εξού και η ονομασία του.

DCIM100MEDIA
Η Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλέεμ

ΒΗΘΛΕΕΜ

Φυσικά στο ταξίδι μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Βηθλεέμ. Το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Εκεί σήμερα δεσπόζει περήφανη η Βασιλική της Γεννήσεως. Εκεί θα δεις από κοντά το ακριβές σημείο γέννησης του Ιησού και θα προσκυνήσεις στην εκκλησία. Η συγκίνηση όταν μπήκαμε στην εκκλησία ήταν μεγάλη. Αξίζει να οδηγήσεις μέχρι εκεί.

Το μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου, Βυθανία
Το μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου, Βυθανία

ΒΥΘΑΝΙΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Τέλος, επισκεφθήκαμε και την Βυθανία. Πιο συγκεκριμένα το μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου που γιορτάζει το Σάββατο του Λαζάρου. Ο ναός είναι γυναικείο μοναστήρι και έχει μοναχές από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά κυρίως Ελλάδα και Κύπρο. Πριν γίνει το μοναστήρι, εκεί ήταν το σπίτι του Λαζάρου, της Μάρθας και της Μαρίας. Ο Χριστός πήγαινε πολύ τακτικά εκεί λόγω του φίλου του. Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Βυθανία ήταν όταν ανάστησε τον Λάζαρο. Εμείς επισκεφθήκαμε το μοναστήρι και τις συμπαθέστατες μοναχές.

Δες το πασχαλινό επεισόδιο Happy Traveller στους Άγιους Τόπους. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here