- Διαφήμιση -
Home ΑΣΙΑ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ Ιεροσόλυμα: Ένα ταξίδι ζωής

Ιεροσόλυμα: Ένα ταξίδι ζωής

2
46279

Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Ένα ταξίδι σ’ αυτήν φτάνει για να εξιστορείς εμπειρίες μια ζωή. Εξαιρετική αύρα και υπέροχες τοποθεσίες σε μεταφέρουν -από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις- σε άλλες εποχές.

- Διαφήμιση -

Σε όποια θρησκεία και αν πιστεύεις -ή ακόμη και αν δεν πιστεύεις-, το ταξίδι αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που μπορείς να κάνεις. Για τους Χριστιανούς είναι η πόλη που μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός και Υιός του Θεού.  Για τους Εβραίους είναι η ιερότερη πόλη και μάλιστα υπήρξε και πρωτεύουσα των λαών του Ισραήλ. Για τους μουσουλμάνους είναι η τρίτη ιερότερη τοποθεσία του κόσμου. Θα εκπλαγείς με το πόσες ελληνικές επιγραφές και μοναστήρια υπάρχουν στην Ιερουσαλήμ.

ierousalim-happy-traveller-2-1024x683

Πόλη: Ιερουσαλήμ
Χώρα: διαφιλονικούμενη Ισραήλ / Παλαιστινιακή Αρχή
Νόμισμα: Σέκελ
Γλώσσες: Εβραϊκά, Αραβικά & Αγγλικά
Έκταση: 125,2 χλμ²
Υψόμετρο: 754 μ
Πληθυσμός: 933,200 κάτοικοι

Γενικές Πληροφορίες:

Τα Ιεροσόλυμα βρίσκονται ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ. Η αρχαία πόλη είναι θρησκευτικό κέντρο για τους χριστιανούς, τους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 900.000 κατοίκους. Το νόμισμα που έχει η χώρα είναι το σέκελ (sekel). Οι γλώσσες που μιλούν οι ντόπιοι στην πόλη είναι εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά. Η πόλη απέχει περίπου 130 χλμ από το Τελ Αβίβ. 

jerusalem-israel-naos-anastaseos-15-1024x683

Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: 

Σήμερα η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Έχει διαιρεθεί σε τέσσερις συνοικίες: την χριστιανική, την αρμένικη, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή. Γύρω της υπάρχει το τείχος που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα με μήκος 4 χιλιόμετρα. Διαθέτει οκτώ πύλες από τις οποίες οι επτά είναι ανοιχτές.

ierousalim-happy-traveller-3-1024x683

Που να πάω – Τι να δω:

Τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς όταν επισκεφθείς τα Ιεροσόλυμα είναι αρκετά. Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις ότι η παλιά πόλη έχει και τα περισσότερα αξιοθέατα. Η παλιά πόλη χωρίζεται σε συνοικίες και αυτές είναι η Χριστιανική συνοικία, η Εβραϊκή συνοικία η Αρμενική συνοικία και η Ισλαμική συνοικία. Τα πιο σημαντικά όμως είναι η φυλακή του Χριστού (το Πραιτώριον), ο πανάγιος τάφος (του Χριστού), ο ναός της Αναστάσεως, ο τάφος της Παναγίας και ο δρόμος που περπάτησε ο Χριστός για να ανέβει στον Γολγοθά. Επίσης θα μπορούσες να επισκεφθείς τον ναό της Υπαπαντής και τον ναό του Σολομώντα -που βρίσκονται από την εβραϊκή πλευρά-. 

Άλλα μέρη που αξίζουν την προσοχή σου είναι το Όρος ελαίων, ο κήπος της Γεσθημανής, ο Χείμαρρος των Κέδρων Λατινική Εκκλησία των Εθνών, η Χρυσή Πύλη, το Όρος Σιών, η Οδός μαρτυρίου ή δρόμος των παθών via dolorosa, το Ελληνικό ορθόδοξο πατριαρχείο, το Τείχος δακρύων και φυσικά χώρος όπου τελέστηκε ο μυστικός δείπνος.

jerusalem-israel-naos-anastaseos-7-1024x683

Παλιά πόλη: Μέσα σε μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο περικλείονται περισσότεροι από 50 αιώνες ιστορίας. Η παλιά πόλη των Ιεροσολύμων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της σύγχρονης πόλης και περιβάλλεται από τα τείχη που την προστάτευαν. Τα σημερινά τείχη έχουν κατασκευαστεί από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και έχουν συνολικά έντεκα πύλες. Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, τη χριστιανική, την εβραϊκή, την αρμενική και την μουσουλμανική συνοικία. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης υπάρχει και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός θρησκευτικών μνημείων, όπως Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, το Τείχος των Δακρύων, το Όρος του Ναού, ο θόλος του Βράχου κ.α. Η τουριστική κίνηση είναι πολύ αυξημένη και η παρουσία της αστυνομίας, έντονη. 

Η Βίζα για Ισραήλ: Και μπορεί όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο να μην χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για να βγάλεις τη λεγόμενη βίζα, όμως επειδή δεν μπαίνει ως σφραγίδα στο διαβατήριο χρειάζεται προσοχή. Η βίζα για Ισραήλ είναι ένα χαρτάκι που σου δίνουν το οποίο πρέπει να φροντίσεις να μην χάσεις, ειδικά αν θέλεις να πας και στην Παλαιστίνη. 

Πως να πάω στην Ιερουσαλήμ: Για να φτάσεις στην πόλη υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο ένας φυσικά είναι αεροπορικώς. Αν όμως θέλεις άλλη επιλογή και βρίσκεσαι στο Τελ Αβίβ, μπορείς να φτάσεις εκεί οδικώς. Υπάρχουν μάλιστα και λεωφορεία που κάνουν αυτή τη διαδρομή. Βέβαια αν είστε εναλλακτικός τύπος ταξιδιώτη, θα μπορούσατε να φτάσετε στην Ιερουσαλήμ με τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στα παράλια του Ισραήλ. 

jerusalem-israel-1024x683

Τι να φάω- Τι να δοκιμάσω:

Εννοείται πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις εκεί είναι το φαλάφελ. Το καλύτερο θα το βρεις δίπλα από το  ξενοδοχείο Gloria εντός των τειχών της πόλης. Έπειτα  δώσε μια ευκαιρία και στο υπέροχο γλυκό κιουνεφέ. Θα βρεις αρκετά μαγαζιά που το πουλάνε μέσα στην παλιά πόλη, αλλά και έξω από αυτή. Επίσης δοκίμασε σαουάρμα (γύρος). Τέλος μην ξεχάσεις το αγαπημένο χούμους που αν θέλεις μπορείς να το προσθέσεις και μέσα στο φαλάφελ.

ierousalim-happy-traveller-5-1024x683

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ιερουσαλήμ είναι για τους Έλληνες -κατά κύριο λόγο- προορισμός που επιλέγουν για να προσκυνήσουν. Αλλά ακόμη και αν δεν πιστεύεις ή θέλεις να επισκεφθείς την πόλη ως ταξιδιώτης, μπορείς εύκολα. Η Ιερουσαλήμ ως ένα μέρος με πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και ιδεολογίες έχει καταφέρει να είναι το καταφύγιο για κάθε ανήσυχο ταξιδιώτη

ierousalim-happy-traveller-4-1024x683

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ; Έπειτα από το δικό μας ταξίδι εκεί (2 φορές), μπορούμε με ευκολία να σου πούμε πως ναι, το να ταξιδέψεις στην Ιερή πόλη είναι πολύ ασφαλές. Είναι μάλιστα τόσο ασφαλές που τη δεύτερη φορά που την επισκεφθήκαμε, πήγαμε και με την μικρή μας κόρη

ierousalim-happy-traveller-7-1024x683

Πότε να πάω: Η ζέστη κατά τους θερινούς μήνες (ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) είναι αφόρητη. Πιο συνετό θα ήταν να επισκεφθείς την πόλη φθινόπωρο ή άνοιξη. Από την άλλη αν έρθετε για προσκύνημα την εποχή του Πάσχα, σας ευχόμαστε.. υπομονή. Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός και να μην μπορείς να απολαύσεις ουσιαστικά την πόλη. 

ierousalim-happy-traveller-10-1024x683

Δραστηριότητες: Στην Ιερή πόλη όμως μπορείς να κάνεις κι άλλα πράγματα, εκτός από το να θαυμάσεις τα αξιοθέατά της. Υπάρχουν σπα τα οποία μπορείς να επισκεφθείς και έτσι να γνωρίσεις το πόσο καλό κάνουν τα προϊόντα από φύκια στο σώμα μας. Αν είσαι της περιπέτειας, μπορείς να περάσεις και εκεί καλά. Στην Ιερουσαλήμ έχουν και Escape Room. Τέλειο; Στην πόλη υπάρχει και ζωολογικός κήπος, αλλά δεν σου τον προτείνουμε καθώς ως ταξιδιώτες δεν είμαστε υπέρ τον ζωολογικών κήπων. Τα ζώα δικαιούνται να είναι ελεύθερα στη φύση και όχι στα κλουβιά. Όσο επισκεπτόμαστε τέτοια μέρη, τόσο αυτά αυξάνονται. Για το τέλος αφήσαμε τη νυχτερινή ζωή της πόλης που είναι αρκετά ενεργή. Μπυραρίες, μπαράκια και διαφόρων ειδών μαγαζιά, περιμένουν ντόπιους και τουρίστες για να διασκεδάσουν. 

  jerusalem-israel-filaki-xristou27-1024x683

Τα 4 πιο ινσταγραμικά μέρη στην Ιερουσαλήμ: Εννοείται ότι η πόλη έχει εξαιρετικά μέρη, υπέροχα κτίρια και πολλά μέρη για να επισκεφθείς. Κάποια από αυτά όμως, είναι και πολύ ινσταγραμικά. Τα επισκεφθήκαμε και -εννοείται- τα μοιραζόμαστε μαζί σου. Ο τοίχος των δακρύων είναι τόσο εντυπωσιακός που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο τοίχος αυτός είναι το ιερό μέρος των Εβραίων. Εκεί προσεύχονται.  Ένα ακόμη εντελώς ινσταγκραμικό τοπίο είναι ο Θόλος του Βράχου είναι μουσουλμανικό ιερό και βρίσκεται εντός της παλιάς πόλης. Η αγορά Machane Yehuda είναι δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες. Επισκέψου την και βγάλε κορυφαίες φωτογραφίες για το ίνσταγκραμ. Ένα ακόμη σημείο που σας προτείνουμε να φωτογραφίσετε στο ίνσταγκραμ είναι η γειτονιά Ein Karem. Ουσιαστικά είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό και είναι γνωστό για τα ιερά αξιοθέατα που διαθέτει. Όπως η Εκκλησία του Ιωάννη του Βαπτιστή.

jerusalem-israel-naos-anastaseos-4-1024x683

Πως να πάω: Για να πας αεροπορικώς στην Ιερουσαλήμ απευθείας από την Αθήνα θα κάνεις περίπου 1 ώρα, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 66 ευρώ στις low cost εταιρείες. Βρες οικονομικά εισιτήρια, εδώ.

Που να μείνω: 

Το ξενοδοχείο που μείναμε στα Ιεροσόλυμα είναι το Γκλόρια. Βρίσκεται εντός των τειχών, στην παλιά πόλη. Είναι ένα πολύ όμορφο και καλοδιατηρημένο ξενοδοχείο, με άνετα δωμάτια και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Κλείσε οικονομικό δωμάτιο στην Ιερουσαλήμ. 

 

Το κόστος για ένα ταξίδι στα Ιεροσόλυμα: Το κόστος ζωής στο Τελ Αβίβ είναι 11% ακριβότερο από ό, τι στην Ιερουσαλήμ, οπότε καταλαβαίνεις ότι και ένα ταξίδι στην Ιερή πόλη θα είναι σαφώς πιο φθηνό από ότι στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. Και μπορεί το κόστος ζωής στην Ιερουσαλήμ ναι είναι κατά 159% ακριβότερο από ό, τι στην Τιφλίδα, όμως δεν είναι και τόσο απλησίαστος προορισμός ταξιδιωτικά. Ενδεικτικά παραθέτουμε τιμές που θα κληθεί ένας ταξιδιώτης να πληρώσει:

Πόσα χρήματα θα ξοδέψω στα Ιεροσόλυμα:
Αεροπορικά εισιτήρια από 66€ για Ιεροσόλυμα, φθηνά αεροπορικά εδώ.
Βασικό μεσημεριανό: 16€
Fast Food: 13€
Μπύρα: 8€
Ψωμί: περίπου 2€
1 λίτρο βενζίνη:1.72€ (την ημέρα εγγραφής του άρθρου)
Ενοικίαση διαμερίσματος για ένα μήνα 85 m2: 2.000€
Για ενοικίαση δωματίου στην Ιερουσαλήμ τσεκάρετε εδώ. Υπάρχουν κάποια πολύ φθηνά.

jerusalem-israel-tafos-panagias-1024x683

Κλείσε εισιτήρια για Ιερουσαλήμ

jerusalem-israel-naos-anastaseos-apokathilosi-1024x683

Το επεισόδιό μας στην Ιερουσαλήμ: Ηappy Traveller στους Άγιους Τόπους

2 COMMENTS

  1. εκτοσ απο τουσ αγιουσ τοπουσ ολοκληρο το ισραηλ παρουσιαζει ενδιαφερον επισκεφθειτε το φρουριο μασαντα στη νεκρα θαλασσα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here