H Μπάνια Λούκα μπορεί να είναι μία από τις λιγότερο γνωστές πρωτεύουσες της Ευρώπης, όμως δεν θα έπρεπε. Η πόλη αυτή είναι ζωντανή και διαθέτει πολύ εντυπωσιακά σημεία ειδικά στις όχθες του ποταμού της, Vrbas.

Η Μπάνια Λούκα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι έτοιμη να σου δείξει τους θησαυρούς της! Εμείς ήδη τους ανακαλύψαμε και σου τους παρουσιάζουμε!

bosnia herzegovina banja luka happy traveller (8)

Πόλη: Μπάνια Λούκα
Χώρα: Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας
Γλώσσα: σερβικά, βοσνιακά, κροατικά
Νόμισμα: Μετατρέψιμο μάρκο
Πολίτευμα: Κοινοβουλευτικό Σύστημα

Γενικές Πληροφορίες:
Η Μπάνια Λούκα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας. Με πληθυσμό 150.997 κατοίκους η πόλη είναι έδρα κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας με πολλά κυβερνητικά κτίρια. Στη Μπάνια Λούκα υπήρξε ζωή από τα προϊστορικά χρόνια. Το όνομα Μπάνια Λούκα αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1494. Η Μπάνια Λούκα είναι γνωστή και ως “Πράσινη πόλη” εξαιτίας των πάρκων και των λεωφόρων της.

Που να πάω – Τι να δω:
Το κάστρο Καστέλ (Kastel fortress) βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Vrbas και είναι σίγουρα από τα πρώτα αρχιτεκτονήματα της πόλης που θα δεις. Φυσικά σειρά έχουν το εθνικό θέατρο της πόλης και το Banski Dvor που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης. Έπειτα ο Καθεδρικός ναός του Saint Bonaventure που είναι χτισμένος το 1887, έχει και αυτός υποστεί φθορές από έναν σεισμό που έγινε το 1969. Φυσικά μην παραλείψεις και το ναό του Σωτήρα του Χριστού. Κάνε μια βόλτα στην παραδοσιακή αγορά της πόλης και δες από κοντά τι τρώνε και πως ζουν οι ντόπιοι. Κάνε μια βόλτα με τα παραδοσιακά βαρκάκια της πόλης «bajak». Κάνε ράφτινγκ στο Rafting Club “Canyon” και απόλαυσε τη φύση.

bosnia herzegovina banja luka happy traveller (7)

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Το φαγητό στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο της Σερβίας για αυτό το λόγο καλό είναι πριν επισκεφθείς αυτή τη χώρα να μελετήσεις καλά τον πλήρη γαστρονομικό οδηγό μας για το παραδοσιακό φαγητό στη Σερβία και να δοκιμάσεις τσεβάπι, μπουρέκ και τόσες ακόμη νοστιμιές.

Καιρός:
Η Μπάνια Λούκα έχει ηπειρωτικό κλίμα. Ο θερμότερος μήνας του έτους για την πόλη είναι ο Ιούλιος, με μέση θερμοκρασία 21 ° C. Ο πιο κρύος μήνας είναι ο Ιανουάριος που φτάνει και τους 0 ° C.

Δραστηριότητες:
Βρέθηκες στη Μπάνια Λούκα και αναζητάς την περιπέτεια; Τότε σίγουρα βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.
Αναρρίχηση: Μπορείς να κάνεις αναρρίχηση μόλις στα 24 χλμ. Νότια της Μπάνια Λούκα. Εκεί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσία αναρρίχησης, η λεγόμενη «πέτρινη γέφυρα».
Ράφτινγκ: Κάνε ράφτινγκ στο Karanovac. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια στον κεντρικό δρόμο της Μπάνια Λούκα. Εκεί θα βρεις το ράφτινγκ club “Kanjon” από όπου μπορείς να κάνεις ράφτινγκ στο φαράγγι του Vrbas.
Κανό: Αν πάλι σου αρέσει το κανό, ζήτα από έναν ντόπιο να σε πάει στο φαράγγι Cvrcka. Βρίσκεται περίπου 40 χλμ. Νοτιοανατολικά της πόλης, μεταξύ Kotor Varoš και Kneževo.

Χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη:
-Δεν είναι απαραίτητο να αφήσεις tip στους σερβιτόρους των καφέ και των εστιατορίων, παρόλα αυτά -όπως και στην Ελλάδα- εκτιμάται ιδιαιτέρως.
-Μη φύγεις από την πρωτεύουσα χωρίς να πάρεις σουβενίρ. Εκτός από τα κλασσικά μαγνητάκια κτλ μπορείς να επιλέξεις κάτι πιο παραδοσιακό όπως αναμνηστικά χειροτεχνίας
-Το Ρακια (Rakia) -που μοιάζει αρκετά στο όνομα με τη δική μας κρητική ρακί-, είναι το εθνικό ποτό της χώρας. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι συνήθως 40%, αλλά όταν τη φτιάχνουν στο σπίτι μπορεί να φτάσει τα 50 ή ακόμη και 60%.
-Η Μπάνια Λούκα έχει και τη δική της μπύρα. Δεν είναι άλλη από τη «Nektar» που πρέπει να δοκιμάσεις σίγουρα.
-Ένα πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο είναι το restaurant “Pastir” που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Vrbas και μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα.

Που να μείνω:
Κατά την επίσκεψή μας στην πόλη, εμείς μείναμε στο Hotel Palace που βρίσκεται στη καρδιά της Μπάνια Λούκα.

Επεισόδια στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας:
Happy Traveller στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΜΕΡΟΣ Α)
Happy Traveller στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΜΕΡΟΣ Β)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here